“Δένει” σήμερα στο Αργοστόλι το πλοίο της Greenpeace. Ανοιχτή συζήτηση απόψε με τοπικούς φορείς.

“Δένει” σήμερα στο Αργοστόλι το πλοίο της Greenpeace. Ανοιχτή συζήτηση απόψε με τοπικούς φορείς.

Σήμερα το απόγευμα στο πλοίο, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις, ενώ έχουν προσκληθεί και έχουν απαντήσει θετικά για την συμμετοχή τους αιρετοί αλλά και νεοεκλεγέντες δήμαρχοι της Κεφαλονιάς, εκπρόσωποι της Π.Ι.Ν, επιμελητήρια, φορείς, οργανώσεις, συνδικαλιστικές ενώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και παράγοντες του τοπικού τουρισμού, ενώ θα δώσει το παρόν και ο επικεφαλής της αντι-εξορυκτικής εκστρατείας στο Ιόνιο της WWF.

Το πλοίο της , Rainbow Warrior, φτάνει σήμερα το μεσημέρι στην και “δένει”  για δυο ημέρες (16-17 Ιουνίου) στο μπαστούνι στο Αργοστόλι στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής περιοδείας του  για την ανάληψη επείγουσας κλιματικής δράσης.

 Κατά την σημερινή (16/6) πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Κεφαλονιά και ενώ θα είναι επισκέψιμο  από τις 17:00 μέχρι τις 19:30 (αντίστοιχα αύριο 17 Ιουνίου από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00) στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Κλιματική κρίση & οι επιπτώσεις της επέκτασης παραγωγής και χρήσης ορυκτών καυσίμων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο” , με την συμμετοχή της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις, ενώ έχουν προσκληθεί και έχουν απαντήσει θετικά για την συμμετοχή τους αιρετοί  και νεοεκλεγέντες  δήμαρχοι της Κεφαλονιάς, εκπρόσωποι της Π.Ι.Ν, επιμελητήρια, φορείς, οργανώσεις, συνδικαλιστικές ενώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και παράγοντες του τοπικού τουρισμού, ενώ τοποθέτηση θα κάνει και ο επικεφαλής της αντι-εξορυκτικής εκστρατείας στο Ιόνιο της WWF, Δημήτρης Ιμπραήμ.

Στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων με τους παραγωγικούς φορείς και πολίτες της Κεφαλονιάς ώστε οι ίδιοι να πάρουν συγκεκριμένη θέση και να στηρίξουν τις επερχόμενες δράσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τόσο σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κεφαλονιά και την υπόλοιπη επικράτεια όσο και σε σχέση με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που προωθείται.

Το πλοίο έρχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της οργάνωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την προώθηση της καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντί των βρώμικων ορυκτών καυσίμων. Στόχος είναι να στηρίξει τη δράση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και να αναδείξει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Σε όλη την διάρκεια της παραμονής του Rainbow Warrior στο Αργοστόλι και κατά τις ώρες που είναι επισκέψιμο, η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, σύμφωνα με ανάρτησή της στην σελίδα που διατηρεί, θα είναι παρούσα με δικό της… τραπεζάκι ακριβώς μπροστά στο πλοίο της greenpeace, θα ενημερώνει για τις δράσεις και τις θέσεις της, ενώ θα συλλέγει υπογραφές στα πλαίσια της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό για ένα “ενυπόγραφο” ΟΧΙ στις εξορύξεις των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: έχουμε 11 χρόνια για να μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο μισό και να αποτρέψουμε τη μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης. Απαιτούμε κλιματική και ενεργειακή πολιτική η οποία ευθυγραμμίζεται με τις υποδείξεις της επιστήμης για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C. Απαιτούμε γρήγορη απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2040, προώθηση της εξοικονόμησης και των καθαρών πηγών ενέργειας και ακύρωση όλων των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα. Απαιτούμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνειδητοποιήσουν το διακύβευμα και από το νέο κοινοβούλιο που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές άμεσο ψήφισμα για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή, όπως ήδη έχουν κάνει κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι δικαίωμά μας να προστατέψουμε τη ζωή μας και τον τόπο μας και μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε!

Για περισσότερες πληροφορίες

Greenpeace

Κωστής Γριμάνης, 210 3840774 & 5 κιν. 6984 617034

Τάκης Γρηγορίου, 210 3840774 & 5 κιν. 6984 617027

Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης:

https://www.facebook.com/noilkef/?epa=SEARCH_BOX