Δύο διαφορετικοί «ήρωες» των εκλογών

Δύο διαφορετικοί «ήρωες» των εκλογών

Οι εκλογές στην είχαν «ήρωες» που θριάμβευσαν και«ήρωες» που έπεσαν «ηρωικά μαχόμενοι»,«ήρωες» που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν και«ήρωες» που θα προσπαθήσουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή της «εξουσίας».

Εκτός από όλους αυτούς όμως, νομίζω πως πρέπει να αναφερθούμε σε δύο περιπτώσεις «ηρώων», έστω και με τη μεταφορική έννοια του όρου, που χρωμάτισαν με έναν διαφορετικό τρόπο τις εκλογές. Δείχνοντας ότι η «πολιτική» συνείδηση μπορεί να είναι πολλά άλλα πράγματα εκτός από την κομματική ταυτότητα.

Και οι δύο περιπτώσεις προέκυψαν από το ρεπορτάζ και οι ίδιοι δεν έχουν ιδέα ότι θα τους αναφέρουμε.

Ο ένας είναι ο , ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, και ο άλλος ο , γνωστός συγγραφέας, εκπαιδευτικός και πρ. διευθυντής στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Ο Πέτρος Πετράτος

Την ώρα που τα περισσότερα επιτελεία των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών βρίσκονταν ή περιφέρονταν στα εκλογικά κέντρα παρακολουθώντας τη διαδικασία, ένας άλλος γνώριμος των κεφαλληνιακών γραμμάτων, επισκεπτόταν, ένα προς ένα τα εκλογικά κέντρα, για έναν διαφορετικό όμως λόγο.

Ο κ. Πετράτος συγκέντρωνε από τα εκλογικά κέντρα τα προγράμματα των συνδυασμών προκειμένου να τα φυλάξει και να τα αρχειοθετήσει στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, και αναφέρομαι στην εκλογική διαδικασία, και που πολλές φορές το αντιμετωπίζουμε με χλευασμό και απαξίωση, κάποιοι άλλοι γνωρίζουν ότι θα αποτελέσουν τα εργαλεία ερμηνείας της εποχής μας για τον ιστορικό του μέλλοντος. Τα προγράμματα των συνδυασμών, μπορεί να είναι φορτωμένα με υποσχέσεις, οράματα και κριτική για τους αντιπάλους, αλλά δεν παύουν να αποτελούν κι αυτά ένα μικρό λιθαράκι ιστορίας, και ο Πέτρος Πετράτος γνωρίζει πολύ καλά από ιστορία. Έτσι την ώρα που ο περισσότερος κόσμος δεν πήγε καν στα εκλογικά τμήματα να ψηφίσει, εκείνος συνέλεγε στιγμές εκλογικού παρόντος προκειμένου να τροφοδοτήσει τον πολιτισμό του μέλλοντός μας. Αθόρυβα και ταπεινά όπως κάνει πάντα.

Ο Ηλίας Τουμασάτος

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε αυτές τις εκλογές (ή για την ακρίβεια και σε αυτές τις εκλογές) ήταν η έλλειψη μελών στις εφορευτικές επιτροπές. Τα χαρτιά από τους γιατρούς ήταν πολλά, με πολλούς δικαστικούς αντιπροσώπους να είναι πεπεισμένοι ότι πολλά από αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πολλά μέλη δεν εμφανίστηκαν καν στη διαδικασία ενώ άλλα επικαλέστηκαν άλλα προβλήματα, άλλοτε αληθινά και άλλοτε όχι.

Σε μία περίπτωση όμως είχαμε την ακριβώς αντίθετη στάση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Ηλίας Τουμασάτος βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του Αγκώνα προκειμένου να αντικαταστήσει για λίγες ώρες συγγενικό του πρόσωπο που είχε κληρωθεί για μέλος της εφορευτικής επιτροπής και έπρεπε να απουσιάσει. Κατά το μεσημέρι, το συγγενικό του πρόσωπο προσήλθε στο εκλογικό κέντρο και ανέλαβε εκείνο. Εκείνος αποχώρησε για λίγη ώρα και μετά, προς έκπληξη όλων, επέστρεψε, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, για να βοηθήσει εθελοντικά στη διαδικασία. Έκατσε μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και τις δύο δικαστικές αντιπροσώπους που βρίσκονταν εκεί στο δύσκολο έργο τους.

Και μάλιστα το ίδιο επαναλήφθηκε την δεύτερη Κυριακή των εκλογών όπου και πάλι πήγε εθελοντικά και χωρίς καμία υποχρέωση, στο ίδιο εκλογικό κέντρο για να βοηθήσει.

Γνωρίζω ότι και στα δύο αυτά πρόσωπα θα προκαλέσει έκπληξη, ελπίζω όχι ενόχληση, αυτό το άρθρο αφού οι πράξεις αυτές δεν έγιναν για να φτάσουν στον τύπο, κάθε άλλο. Όμως μερικά πράγματα πρέπει να λέγονται γιατί πολλές φορές κάποιες μικρές τέτοιες πράξεις έχουν μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική πολιτική αξία ακόμη και από τις πιο βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες ή μετεκλογικές δηλώσεις.

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα