Η “απέραστη” κρίσιμη τροπολογία της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου – Όλο το παρασκήνιο.

Η “απέραστη” κρίσιμη τροπολογία της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου – Όλο το παρασκήνιο.

Ολόκληρο το παρασκήνιο της επίμαχης Τροπολογίας της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου. Η φωτογραφική... μομφή και ο αναπληρωτής υπουργός.

Πολλά είναι εκείνα που γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα εκείνα που ειπώθηκαν, ακόμη και σε επίπεδο φωτογραφικής… μομφής για την βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης , σχετικά με την κοινοβουλευτική ενέργειά της  λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη Εθνικών εκλογών και φυσικά μετά την μεγάλη ήττα του στις πρόσφατες ευρωεκλογές, να “σπεύσει” στην κατάθεση Τροπολογιών με πεδίο ενδιαφέροντος την εκλογική της περιφέρεια.

Τι αλήθεια, έχει συμβεί όμως; Και πόσο η εσπευσμένη ενέργειά της κας Θεοπεφτάτου να καταθέσει τις σχετικές Τροπολογίες, είναι ακριβώς αυτή που φαίνεται και για την οποία τόσο κατηγορήθηκε; Στα ερωτήματα αυτά, πέρα από τις όποιες πολιτικές-εκλογικές σκοπιμότητες ή προθέσεις, κρύβεται ένα ολόκληρο παρασκήνιο που αφορά στην μια τουλάχιστον τροπολογία, την πιο σοβαρή, σε αυτήν για την  “μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας εκ μέρους του Δημοσίου και επί δασικών εκτάσεων και εκτάσεων των παρ. 5α και 5β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, κειμένων στην , για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου”. 

Η… “απέραστη” αυτή Τροπολογία αφού πλέον ο Κοινοβουλευτικός βίος της παρούσας σύνθεσης της Βουλής έκλεισε οριστικά χωρίς καν να προχωρήσει, αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, χρόνιο και με πολλές προεκτάσεις, που όμως δεν αφορά αυστηρά την εκλογική περιφέρεια της κας Θεοπεφτάτου, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη δηλαδή, αλλά το σύνολο των νησιών του Ιονίου, εκεί δηλαδή που ίσχυε το Δίκαιο της Ιονίου Πολιτείας. Και ερχόταν η Τροπολογία αυτή να δώσει οριστική λύση στις μακροχρόνιες ταλαιπωρίες των πολιτών των νησιών, τόσο στα διοικητικά γραφεία των Δασαρχείων και των επιτροπών, όσο και στις Δικαστικές αίθουσες, με σημαντική μάλιστα οικονομική επιβάρυνση, μόνο και μόνο για να αποδείξουν οι πολίτες  νησιών του Ιονίου, ότι δεν υφίσταται το τεκμήριο του Δημοσίου, της ιδιοκτησίας του δηλαδή, στις δασικές εκτάσεις, αλλά το συντριπτικό σύνολο αυτών, είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αν και μακροχρόνιο, απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα από την στιγμή που τα νησιά μας μπήκαν στην διαδικασία της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, όπου με την οριστικοποίηση τους, ιδιωτικές εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα που οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και πληρώνουν φόρους και τέλη στο ελληνικό Δημόσιο, θα περιγράφονταν στους Χάρτες, ως Δημόσιες δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό, με πρωτοβουλία του Παναγή Δρακουλόγκωνα, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κεφαλονιάς-Ιθάκης, είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγους μήνες έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία της βουλευτού, φορέων και νομικών για την εξεύρεση λύσης.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα με σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα των νησιών μας, είχε προκύψει εξαιτίας της χρόνιας αυτής “αστοχίας”, της μη επίλυσης δηλαδή ενός αυτονόητου ζητήματος, να εφαρμόζεται το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων. Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι στα νησιά μας ήταν αναγκασμένοι εδώ και λίγα χρόνια, για να συνεχίζουν να εισπράττουν τις ενισχύσεις τους, να καταβάλλουν μισθώματα και πρόστιμα στο Δημόσιο ή τον Δήμο για εκτάσεις όμως που ήταν δικές τους ιδιοκτησίες και κατείχαν νόμιμους τίτλους ή που είχαν μισθώσει από άλλους ιδιώτες. Και ήταν η περίεργη αυτή απαίτηση του Δημοσίου και του ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν πιέσεων της Οργάνωσης Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς και του προέδρου της, κου Γεράσιμου Μινέτου, αλλά και της ΕΑΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης να πάρει απόφαση να αναγνωριστεί η αδικία αυτή για τους παραγωγούς και η αυθαιρεσία της επίσημης Πολιτείας, μια απόφαση όμως που δεν μπόρεσε ποτέ να εφαρμοστεί γιατί σκόνταφτε ακριβώς στην μη αναγνώριση του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ιονίου, αυτό δηλαδή που ήταν το περιεχόμενο της… επίμαχης Τροπολογίας.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Γιατί επέλεξε όμως η κα Θεοπεφτάτου να φέρει την Τροπολογία την… ύστατη στιγμή; Εδώ εμπλέκεται ένα ολόκληρο παρασκήνιο, που κάθε άλλο από προεκλογικό είναι.

Η σχετική αυτή Τροπολογία που αφορά νησιά πολύ πέρα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αποκλειστικά, είναι έτοιμη εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και εργάστηκαν για αυτήν και μάλιστα χωρίς αμοιβή δικηγόροι και νομικοί της Κεφαλονιάς που ανταποκρίθηκαν στο “κάλεσμα” της κας Θεοπεφτάτου ασχέτως της πολιτικής τους τοποθέτησης. Μάλιστα,  το περιεχόμενο της Νομοθετικής ρύθμισης είχε λάβει την έγκριση των επιστημονικών και νομικών Υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά τελικά ένας υπουργός, ήταν αρκετός για να σταθεί… τοίχος αξεπέραστος στην προώθηση και ψήφιση από την της σχετικής ρύθμισης.

Ο υπουργός αυτός, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση,  ήταν ο κος Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος επικαλούμενος-τουλάχιστον μέχρι και πριν λίγους μήνες-“αντιδράσεις” από άλλες περιοχές, στάθηκε εμπόδιο στο να προχωρήσει η σχετική αυτή ρύθμιση που θα έβαζε τέλος σε μια άδικη, καταχρηστική και τελείως… ανιστόρητη “συμπεριφορά” του ελληνικού Δημοσίου προς τα νησιά μας.

Και ήταν ο ίδιος αυτός υπουργός, που η τύχη τα έφερε, να σηκώσει “αντάρτικο” πριν από λίγα 24ωρα, στο να μην περάσουν φωτογραφικές, όπως είπε, Τροπολογίες από τους βουλευτές. Το γιατί, τώρα, είναι ένα άλλο ζήτημα, που ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει και να μας ενημερώσει, είτε ο ίδιος, είτε η βουλευτής της Κυβέρνησης, η κα Θεοπεφτάτου.

σ.α/Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0