Η ημέρα που ο κόσμος αποχαιρετούσε τον Ray.

Η ημέρα που ο κόσμος αποχαιρετούσε τον Ray.

Ο μεγάλος Ray "έφυγε" σαν σήμερα.

Ήταν 10 Ιουνίου του 2004 όταν το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα αποχαιρετούσε στα 73 του έναν θρύλο του τραγουδιού και της μουσικής, τον τεράστιο  Ρέι Τσαρλς Ρόμπινσον (). 

Ο Ρέι, δεν ήταν απλά ένας ταλαντούχος μουσικός. Αν και δοκίμασε στην πολυτάραχη ζωή του αρκετές από τις κακές συνήθειες και τους εθισμούς πολλών “αστεριών” της εποχής, αυτό που τελικά έμεινε βαθιά ριζωμένο στην παγκόσμια μνήμη, ήταν η εξαιρετική μουσική του δημιουργία και έκφραση, η καταλυτική του παρέμβαση στην σόουλ μουσική, που κυριολεκτικά άλλαξε την μοίρα της, καθιστώντας την ένα διαχρονικό και ιδιαίτερο άκουσμα, αγέραστο και συχνά αξεπέραστο στο πέρασμα των δεκαετιών.

Τυφλός ο ίδιος από γλαύκωμα και μάλιστα από την παιδική ηλικία του, μετέτρεψε το φυσικό και άδικο αυτό μειονέκτημα σε πείσμα, δύναμη και αφοσίωση. Άλλωστε, για ανθρώπους όπως ο Ρέι, έχει αποδειχθεί ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε ένα ταλέντο που γεννιέται για να κατακτήσει τις καρδιές του κόσμου και μάλιστα στα πέρατα της γης.

Η ζωή του Ρέι Τσαρλς, αναμφισβήτητα αντάξια ενός θρύλου, στους μη μυημένους στα συγκεκριμένα μουσικά ακούσματα μεταξύ σόουλ, μπλουζ, κάντρυ, γκόσπελ, τζαζ και ροκ, έγινε γνωστή από την κινηματογραφική της μεταφορά, κάπου εκεί στα 2004 με πρωταγωνιστή τον Τζέιμι Φοξ. Μιας εξαιρετικής ταινίας  όπου και παρουσίασε με πολύ συγκίνηση την ζωή του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη, του Ray.

Ο Ρέι Τσαρλς Ρόμπινσον, έφυγε από την ζωή σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 2004.  Ο άνθρωπος που όπως ο ίδιος είχε αναφέρει γεννήθηκε “με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω…“, έφυγε λίγο πριν προλάβει να ακούσει δισκογραφημένη την τελευταία του καλλιτεχνική δουλειά, ένα άλμπουμ που έκανε 5 εκατομμύρια πωλήσεις,  ενώ απέσπασε 8 βραβεία Γκράμμυ.

Ο θρυλικός Ray Charles Robinson, χωρίς πολλά λόγια και σύμφωνα με το δημοφιλές  μουσικό περιοδικό  “Rolling Stone”  είναι ο δεύτερος στη λίστα του με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, ενώ τραγούδια – αριστουργήματα σαν αυτό, θα είναι πάντα πρώτο στις καρδιές μας.

Κυρίες και Κύριοι, ο μεγάλος Ray: