Το πλοίο της Greenpeace στο Αργοστόλι [εικόνες]

Το πλοίο της Greenpeace στο Αργοστόλι [εικόνες]

Αρκετός κόσμος βρέθηκε χθες το απόγευμα κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Αργοστόλι στο πλοίο της για να ενημερωθεί για το σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για να επισκεφτεί το ιστορικό πλοίο “Rainbow Warrior”, το οποίο στα πλαίσια ευρύτερης περιοδείας του στην Ελλάδα, επισκέπτεται για 2 ημέρες την Κεφαλονία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάτοικοι, πολλοί εκπρόσωποι φορέων αλλά και επισκέπτες-τουρίστες του νησιού μας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του καραβιού, ενημερώθηκαν για την εκστρατεία της Greenpeace καθώς και για τα κρίσιμα εκείνα στοιχεία που σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εκστρατείας, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός… θεματικής και το σοβαρό ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, καθώς η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας, αλλά και η αντίστοιχη ενεργειακή πολιτική που επιμένει να διατηρεί το ελληνικό κράτος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, με την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

Στα πλαίσια αυτά, χθες το απόγευμα, στο αμπάρι του πλοίου και με την παρουσία πολλών εκπροσώπων φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων, συνεταιρισμών, συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και αιρετών, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση, όπου και παρουσίαστηκαν οι σοβαροί κίνδυνοι των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας αλλά και αλλού, οι επιπτώσεις τους στις οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς και στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Για περίπου δυο ώρες και σε μια γεμάτη αίθουσα, με κεντρικούς ομιλητές τον επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace, Τάκη Γρηγορίου, τον επίσης επικεφαλής για τις εξορύξεις στο Ιόνιο της WWF, Δημήτρη Ιμπραήμ και εκπροσώπου της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, παρουσίαστηκαν πλήρη και εμπεριστατωμένα στοιχεία που καθιστούν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλά και αλλού, εκτός από επικίνδυνες και… “απαγορευτικές”. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων που παραβρέθηκαν στην συζήτηση που ακολούθησε.

Το παρόν στην συζήτηση έδωσαν ο πρόεδρο της ΕΛΜΕ ΚΙ και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ Δημήτρης Μαντζουράτος, ο Διονύσης Μινέτος, προϊστάμενος της δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αλλά και δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη του Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Καταλυμάτων Δημήτρης Ατσάρος, ο Θανάσης Αθανασάκης, από τον σύλλογο Μελισσοκόμων, ο επικεφαλής, Αλέξανδρος Παντελειός, αλλά και στελέχη της Κίνησης « Νησί για όλους», ο διευθυντής του συνεταιρισμού Ρομπόλα, Κώστας Μπαζίγος, εκπρόσωπος του φορέα του Αίνου, ο νέος δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς, ο επικεφαλής των Ριζοσπαστών Ξανά Μάκης Δημητράτος, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Αγροτοκτηνοτρόφων, Αριστέα Αμίτση, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες.

Τέλος το παρόν έδωσε αλλά για… λίγο και ο νυν δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Παρίσης. Από την άλλη πλευρά πολλές ήταν οι απουσίες πολιτικών προσώπων της Κεφαλονιάς.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ