Ανάλυση: Τα πρώτα συμπεράσματα των εκλογών – Πώς ψήφισαν οι Κεφαλονίτες

Ανάλυση: Τα πρώτα συμπεράσματα των εκλογών – Πώς ψήφισαν οι Κεφαλονίτες

Με καταμετρημένο το 99,30% των ψήφων (141 / 142 εκλογικά τμήματα), το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι ο δεν κατάφερε, όχι μόνο να ανατρέψει αλλά ούτε και να μειώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην , πληρώνοντας και εδώ το τίμημα του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί πανελλαδικά, παρότι τα στελέχη του πίστευαν το αντίθετο.

Έτσι, η τελική διαφορά διαμορφώνεται στις 5.5 μονάδες, όταν στις ευρωεκλογές ήταν 5.8.

Παρά το γεγονός ότι η δείχνει να χαίρει ακόμη εκτίμησης στο νησί, συγκεντρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σταυρών (2.611 στο 80% της ενσωμάτωσης, που λογικά θα πλησιάσουν τις 3.000) και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ανέβηκε (32,42% στις βουλευτικές έναντι 24,02 στις ευρωεκλογές), η διαφορά παρέμεινε η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο δεύτερος των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, , έκανε έναν δυναμικό προεκλογικό αγώνα, συγκεντρώνοντας μάλιστα έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό σταυρών για… πρωτάρη (1522*). Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε την έδρα και μάλιστα με τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο για αμφησβητήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η , όπως και πανελλαδικά, αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά της, από το 29.88 sto 37.94, δείχνοντας ότι παρά τα εσωκομματικά προβλήματα που προέκυψαν, κατάφερε να πείσει τον κόσμο και εξαργύρωσε το γενικότερο πολιτικό κλίμα.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η παρουσία, τόσο του Γιώργου Κοκκόλη, όσο και της Βικτώριας Αλεξανδράτου. Ο πρώτος όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τους 2000 σταυρούς, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ενώ η δεύτερη, που είχε και τις λιγότερες δυνατότητες για προεκλογικό αγώνα, αφού ούτε ζει στο νησί αλλά ούτε και το όνομά της είχε «παίξει» πριν από λίγους μήνες, πήρε πάνω από 1500. Καθόλου άσχημα για υποψήφια μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστη στα πολιτικά πράγματα της Κεφαλονιάς.

Ο από την άλλη, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το γεγονός ότι είναι ο μόνος «μόνιμος κάτοικος» Κεφαλονιάς, κάτι που χρησιμοποίησε ως όπλο και στον προεκλογικό αγώνα, και κινήθηκε με ασφάλεια, πάνω σε αυτό του την υπεροχή, αφήνοντας τον Γιώργο Κοκκόλη πίσω με 900-1000 σταυρούς διαφορά. Είναι αλήθεια, ότι όλοι οι υποψήφιοι διέθεταν αρκετά καλά βιογραφικά (επαγγελματική σταδιοδρομία η Βικτώρια Αλεξανδράτου, πετυχημένη ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση ο και παρουσία ως 5ος στην Πολιτική Επιτροπή αλλά και στην Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ), όμως η διαφορά ήταν ότι την επαγγελματική πορεία του τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και την προεδρία του στον δικηγορικό σύλλογο του νησιού, οι Κεφαλονίτες τα γνώριζαν από… «πρώτο χέρι», σε αντίθεση με αυτά των δύο άλλων συνυποψηφίων του. Το περίφημο «Ζω ανάμεσά σας», μπορεί να θύμιζε τη γνωστή ταινία θρίλερ και να διακωμωδήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, όμως, τελικά, παρέμεινε το βασικό ατού που είχε ο κ. Καππάτος. Και αυτό το γνώριζε ο ίδιος, το προέβαλε, και πιστεύουμε ότι τελικά του έδωσε και τη νίκη με πάνω από 3000 σταυρούς (όπως όλα δείχνουν).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κ. Αλεξανδράτου είχε καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη, μέρους (τουλάχιστον) της Δημοτικής Αρχής, ενώ ο Γιώργος Κοκκόλης έφερνε στις αποσκευές του την δηλωμένη συμπάθεια του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και την υποστήριξη γνωστών Κεφαλονιτών βουλευτών που πολιτεύονται στην Αθήνα. Όμως, τελικά, αυτό δεν έφτασε. Να σημειώσουμε επίσης, ότι παρότι αρκετές φορές υπήρξε κλίμα που μύριζε μπαρούτι ανάμεσά τους, δεν είδαμε τα «τέρατα» ανάμεσα σε συνυποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, που είχαμε δει σε προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις. Φαίνεται ότι το κόμμα πήρε το μάθημά του… Επίσης στα… απρόσμενα της προεκλογικής διαδικασία ήταν και οι επιθέσεις του Θ. Γαλιατσάτου μόνο προς την Βικτώρια Αλεξανδράτου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν το… γύρισε

Όσο συνομιλήσαμε με υποψήφιους αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, διαπιστώναμε όλο και περισσότερο ότι υπήρχε προβληματισμός για το αποτέλεσμα πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία για τα δύο νησιά. Η διαφορά στις ευρωεκλογές δεν ήταν μη ανατρέψιμη ενώ και το πρόσωπο της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, παρά τα μνημόνια αλλά και το τεράστιο κενό στο επικοινωνιακό της προφίλ (σ’ αυτό θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο) συνέχισε να αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί, ενώ φήμες ήθελαν και παραδοσιακά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πρόσκεινται στους «απογοητευμένους» των υποψηφιοτήτων, να δίνουν γραμμή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Από το ρεπορτάζ δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις φήμες, όμως όπως και να έχει φαίνεται ότι ακόμη και αν υπήρξαν «προδοσίες» εντός κόμματος, δεν επηρέασαν καθόλου του αποτέλεσμα.

Κόκκινη (με… αποχρώσεις) η – Χάθηκε η

Παρά το γεγονός ότι το και η Παλική έχουν τεράστια παράπονα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε την πρωτιά στο μέχρι χθες κυβερνών κόμμα, και μάλιστα με εντυπωσιακή διαφορά (41,21% έναντι 28,54%), αφήνοντας στην τρίτη θέση το με 13,51%.

Αντίθετα στον Δήμο Σάμης, η Νέα Δημοκρατία  θριάμβευσε, αφού το 41,04% που συγκέντρωσε ήταν το μεγαλύτερο από τους τρεις δήμους της Κεφαλονιάς.

Στο Αργοστόλι, η διαφορά των 10% ήταν κι αυτή καθοριστική (40,68% η Νέα Δημοκρατία, 30,19% ο ΣΥΡΙΖΑ) για την διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος, αφού σε σχέση με το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 4.4 μονάδες ενώ η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 13 με το 13!

Τέλος, στην Ιθάκη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Δημοκρατία αύξησαν τα ποσοστά τους, (33,86% έναντι 32,06% που είχε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και 34,19 έναντι 25,87 η Νέα Δημοκρατία) με τη διαφορά όμως να είναι οριακή.

Στα ίδια το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατάφερε να κρατήσει τα ποσοστά του, υποχωρώντας κατά μισή περίπου μονάδα, έχοντας, ως δυνατό του χαρτί, την Παλική (13,51%) και ως «αδύναμο» κρίκο το Αργοστόλι (7.71%) ενώ σε Σάμη και Ιθάκη πήρε 9,34% και  12,07% αντίστοιχα. Η παρουσία του Δημήτρη Μαντζουράτου στο ψηφοδέλτιο ήταν ένα ισχυρό χαρτί για την επίδοση του κόμματος στην Παλική, που όμως δεν κατάφερε να φτάσει το 16,15% που πήρε στις ευρωεκλογές.

Καταποντίστηκε η

Η Χρυσή Αυγή, ακολουθώντας την πορεία που είχε και πανελλαδικά, καταποντίστηκε και στην Κεφαλονιά, αφού ούτε εδώ κατάφερε να φτάσει το 3% (2.99%), πέφτοντας από το 7,38% που είχε πάρει το 2015, αλλά και το 5,57% που είχε πάρει στην Κεφαλονιά, στις ευρωεκλογές.

Το και οι «μικροί»

Από τα υπόλοιπα κόμματα το ΚΙΝΑΛ κράτησε σχεδόν τα ίδια ποσοστά με το 2015 (5.84%, έναντι 5,75% το 2015) χάνοντας όμως μία μονάδα από τις ευρωεκλογές.

Από την άλλη, στους «μικρούς», πολύ καλά πήγε η με την , που κράτησε το ποσοστό που πήρε και στις ευρωεκλογές, και είναι το 5ο κόμμα στην Κεφαλονιά, με 3,46%,  ακολουθώντας και εδώ το κλίμα που δημιουργήθηκε πανελλαδικά.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πήρε 2,49% πέφτοντας μία μονάδα κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό, ενώ ακολούθησε η με τη (1,78%) και η με 0,91%.

Λ. Α. / Κεφαλονίτικα Νέα

*τα αποτελέσματα των σταυρών είναι στο 80% της ενσωμάτωσης ενώ των κομμάτων στο 99,30%