Κοινή συνέντευξη υποψηφίων του ΚΚΕ: «Κόμμα εξουσίας το ΚΚΕ», η… μοναξιά, οι συμμαχίες, τα “λάθη” και η “ανανεωτική Aριστερά”.

Κοινή συνέντευξη υποψηφίων του ΚΚΕ: «Κόμμα εξουσίας το ΚΚΕ», η… μοναξιά, οι συμμαχίες, τα “λάθη” και η “ανανεωτική Aριστερά”.

Συνέντευξη παραχώρησαν σήμερα το πρωί στα Κεφαλονίτικα Νέα οι υποψήφιοι βουλευτές του για την και την Ιθάκη, , και .

Οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές σε μια κοινή συνέντευξη στα γραφεία του ΚΚΕ στην Πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι, με φόντο την φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη αλλά και αφίσες της ιστορικής πορείας του κόμματος που μετρά πλέον 100 χρόνια ζωής, μίλησαν στον Λ. Αθανασίου και τον Σ. Αντύπα για τις θέσεις και τους στόχους του κόμματος ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της… αριστεράς, για την… “μοναξιά” του ΚΚΕ στο πολιτικό σύστημα και τις συμμαχίες μέσα στην κοινωνία, την απλή αναλογική, ενώ αναφέρθηκαν και στο ιστορικό αλλά και πολιτικό αποτύπωμα της διάσπασης του ΚΚΕ (Εσωτερικού και “εξωτερικού”) σήμερα, όπως και για τις ματαιωμένες ελπίδες που γέμισε τον κόσμο η “ανανεωτική-ριζοσπαστική” Αριστερά.

Φυσικά, σε μια προεκλογική συνέντευξη υποψηφίων για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα των νησιών μας όπως τα σχολεία, η υγεία, οι εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και η πολιτική των επιδοτήσεων, αλλά και οι εξορύξεις και οι ανεμογεννήτριες.

Δικαιώθηκε το ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις “Πλατείες” και τους “Αγανακτισμένους”. “Είμαστε κόμμα εξουσίας”.

Μπορεί η συνέντευξη να ήταν προεκλογική, όμως η αρχή της έπιασε το “νήμα” όχι από το σήμερα αλλά λίγα χρόνια πριν. Τότε που οι πλατείες ήταν γεμάτες από κόσμο που διαμαρτυρόταν για τα μνημόνια και τις περικοπές, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση με έναν καθαρά αντιμνημονιακό λόγο και το ΚΚΕ να περνά στις μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την… κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε”, μας απαντά ο Δημήτρης Μαντζουράτος, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην πολιτική “ανθρωπογεωγραφία” της πλατείας, αλλά και στις “μούντζες” των αγανακτισμένων. Και μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ πιο συγκεκριμένα, “ οι “αντι-μνημονιακοί” ήταν τελικά “μνημονιακοί” και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι υπέγραψε απλά ένα μνημόνιο, είναι ότι αυτή την ελπίδα που έλεγε ότι φέρνει την έκανε μια φενάκη, την έκανε μια απογοήτευση και φυσικά έστειλε τον κόσμο , αυτόν που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, που ήθελε να αντιδράσει, να συγκρουστεί, τον έφερε ουσιαστικά πολλά βήματα πίσω”.

Πως εξηγείται, όμως, ότι η “δικαίωση του ΚΚΕ” για την περίοδο εκείνη αλλά και το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε -τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής όπου δεν αναμένεται και μια θεαματική άνοδος- σε αύξηση της εκλογικής και όχι μόνο δύναμης του ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να καρπωθεί” συμφωνεί ο Δημήτρης Μαντζουράτος. Και εξηγεί: “Μπαίνουν διλημματικά τείχη απέναντι στον λαό που ναι μεν έχει το δικαίωμα να τα απορρίψει, ωστόσο είναι ισχυρά”. “Θέλει ο λαός σε αυτήν την φάση που δεν έχει επιλέξει να κάνει την μεγάλη σύγκρουση να πάρει ανάσες, να έχει έστω το λιγότερο κακό σε αυτήν την φάση”. Και εξηγεί: “Δεν έχει αποφασίσει ο λαός να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και την εξουσία του και πάει σε λύσεις που μπορεί να του δώσουν πρόχειρες ανάσες, πρόχειρα μέτρα”. Και καταλήγει αφού πρώτα αναφερθεί στην περίοδο ενός συμπαγούς δικομματισμού αλλά και στα υψηλά ποσοστά που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και που δεν σημαίνουν, για τον ίδιο, ότι άσκησε και την σωστή πολιτική: “με τις εκλογές δεν αποτυπώνεται η πραγματική θέληση του λαού”. Αντίθετα, “χρειάζεται ανάπτυξη του κινήματος, σε όλα τα μέτωπα για να χειραφετηθούν μεγαλύτερες μάζες” στον δρόμο προς τη σύγκρουση, καταλήγει.

Είναι, άραγε, αυτό φαινόμενο μόνο στην χώρα μας; Τι, αλήθεια, συμβαίνει και αλλού, σε άλλες χώρες; Πως δηλαδή μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι όχι και τόσο παλιά αλλά πολύ πρόσφατα στις φτωχές και λαϊκές περιοχές, ο κόσμος φάνηκε να κινείται στα ακροδεξιά του συστήματος;

Σήμερα, το κίνημα, ο λαός, ακόμη και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα βρίσκονται σε υποχώρηση” μας απαντά. Και χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα των κυβερνητικών συνεργασιών αριστερών κομμάτων “που κατέληξαν”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “να έχουν ποσοστά νικοτίνης” με την σοσιαλδημοκρατία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: “το κίνημα δεν είναι flat, το κίνημα έχει τα πάνω και τα κάτω του, τώρα είμαστε στα κάτω άλλα είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει ανάταση και για να υπάρξει θα πρέπει να κρατηθεί η φλόγα αναμμένη”. Και καταλήγει “σε μη επαναστατικές συνθήκες θα πρέπει να είναι κανείς επαναστάτης”. “Κάτι που είναι πολύ δύσκολο”.

Και μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες και να γίνουν επαναστατικές, τι ακριβώς είναι ως κόμμα το ΚΚΕ; Μήπως απλά, όπως πολλοί αναφέρουν, είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας;

“Είμαστε κόμμα εξουσίας” απαντά με κατηγορηματικό ύφος και τρόπο ο Δημήτρης Μαντζουράτος. “Το ΚΚΕ είναι κόμμα εξουσίας”. Και τι σημαίνει ακριβώς “κόμμα εξουσίας” για τον ίδιο; “Εμείς διαχωρίζουμε”, απαντά, “την κυβέρνηση από την εξουσία”. Κάποιος μπορεί να έχει την κυβέρνηση και όχι την εξουσία. Και χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί: “Σήμερα την κυβέρνηση την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά την εξουσία την έχει το κεφάλαιο”. Και συνεχίζει με την θέση του ΚΚΕ για μια κυβέρνηση με τον λαό στην εξουσία, αν και αναγνωρίζει ότι σε συνθήκες σαν την τωρινή που δεν είναι τέτοια τα δεδομένα, “δεν πας να λύσεις το πρόβλημα του σοσιαλισμού”, σε αυτές τις συνθήκες της υποχώρησης το κύριο είναι μια λαϊκή αντιπολίτευση.

Κι αν το ΚΚΕ κυβερνούσε σήμερα, επιμένουμε.

Ας μας δώσει ο λαός 40% να κυβερνήσουμε”, απαντά περισσότερο ως παράδειγμα εκλογικού αποτελέσματος ο Δημήτρης Μαντζουράτος, . Και εξηγεί τις πρώτες προτεραιότητες:

Η επόμενη μέρα θα είναι με τον λαό στον δρόμο και με τα πρώτα μέτρα την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής που αφορούν τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες, δηλαδή παιδεία, υγεία, πρόνοια, τηλεπικοινωνίες”. Και περνώντας μέσα από το παράδειγμα μιας Ευρώπης που επιβάλλει συγκεκριμένες πολιτικές όπως με την ΔΕΗ κοκ, καταλήγει: “αποκλειστικά δημόσιες αυτές οι δομές, δεν μπορεί να είναι στην λογική της ιδιωτικοποίησης, ακόμη και της μερικής”. Κι αυτό απαιτεί την επόμενη μέρα που το ΚΚΕ θα είναι στην εξουσία “σύγκρουση”. Για να ολοκληρώσει την απάντησή του στο αρχικό και… θεωρητικό αυτό ερώτημά μας για το “ΚΚΕ στην εξουσία”, με μια απολύτως ρεαλιστική θέση στις “δεδομένες συνθήκες”: Δεν θα κερδίσει τίποτα ο λαός αν στις εκλογές αυτές είναι ψηλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ “στον πάτο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ για την γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα και για το Μεταφορικό Ισοδύναμο:

Στην εξέλιξη της συνέντευξης, η θέση αυτή του ΚΚΕ και το πρόγραμμα του για βασικές δομές, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, εξειδικεύτηκε ακόμη περισσότερο και μάλιστα με το… αντίστροφο παράδειγμα, του τι συμβαίνει σήμερα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιθάκης-Σάμης-Πάτρας, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση.

Ο έτερος υποψήφιος του ΚΚΕ, Διονύσης Αλιβιζάτος, στην απάντησή του αναφέρθηκε στην επιδότηση της γραμμής “με 6.000 ευρώ την ημέρα , 1.600.000 το δεκάμηνο Γενάρη-Οκτώβρη”, όπως μας είπε, μια επιδότηση “στους εφοπλιστές” όπως είπε, που παρόλα αυτά δεν λύνει τα προβλήματα δεν εξασφαλίσει ασφαλείς και μόνιμες συνθήκες καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τα καράβια “αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα” λόγω παλαιότητας, είναι υψηλό το κόστος (χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τα εισιτήρια μιας 4μελούς οικογένειας που ταξιδεύει στην Ιθάκη), κάνει λόγο για “απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών”, ενώ αναφέρθηκε στην καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών  για “πλαστά χαρτιά” και πλασματικές ώρες εργασίας” των εργαζομένων ναυτικών (αναλυτικά στο ηχητικό που ακολουθεί)

-Και το Μεταφορικό Ισοδύναμο;

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι η επιδότηση του κράτους στους εφοπλιστές. Και για την διαφορά τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτό, “η κα Θεοπεφτάτου μίλησε για περισσότερες επιδοτήσεις, εμείς λέμε κεντρικός σχεδιασμός για κοινωνικοποίηση των μέσων μεταφοράς”. Για να παρέμβει στην συζήτηση ο κος Μαντζουράτος λέγοντας πως “στην αρχή ήταν εισιτήρια παντόφλας, μετά έγινε καρτέλ και έφτασαν στον Θεό και τα δυο εισιτήρια”. Και κατέληξε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η γραμμή δεν είναι κερδοφόρα, ότι “δεν βγαίνουν” όπως συνηθίζεται να λέγεται: “δεν βγαίνουν” απαντά, “με βάση το ποσοστό κέρδους που θέλουν να διαμορφώνουν”.

Για την απλή αναλογική, τις συμμαχίες και τις εξορύξεις;

Ποια είναι άραγε η σημερινή θέση του ΚΚΕ για ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς αλλά και του ίδιου του ΚΚΕ; Και πως το “βλέπει” στις σημερινές συνθήκες και από την δική του πολιτική σκοπιά;

Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας”, σχολιάζει ο Δημήτρης Μαντζουράτος. “Έχουμε αυτές τις αρχές και για τα σωματεία και για την αυτοδιοίκηση”, συμπληρώνει . Όμως, προσθέτει, πως δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που το ΚΚΕ να μπορεί να συμμαχήσει για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων. “Ποια δύναμη”, αναρωτιέται με παράδειγμα, “είναι ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων”;

Και εξηγεί την θέση του ΚΚΕ μέσα στην κοινωνία, με συμμαχίες δηλαδή και μέτωπα κοινωνικά σε αντιδιαστολή με την… μοναξιά του εντός της Βουλής, με ένα παράδειγμα με έντονο τοπικό ενδιαφέρον, το κίνημα κατά των εξορύξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά, “Μαζί με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, έχει ξεσηκωθεί ένα κίνημα κατά των εξορύξεων”.

Και για τις εξορύξεις αυτές καθ΄ αυτές, αναφέρει πως θα τσακίσουν την παραγωγική πορεία αυτού του τόπου και θα κλέψουν έναν φυσικό πόρο που δεν θα αναγεννηθεί.

Είμαστε κατά των εξορύξεων, καθέτως” λέει χαρακτηριστικά και όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές. Και κάνει λόγο για το ισοζύγιο της ενέργειας και την περιβαλλοντική ζημιά που θα προκύψει.

Η ΕΛΜΕΚΙ, τα σχολεία στην Κεφαλονιά, το “νέο Λύκειο” και η λογική της ανάθεσης.

Με δυο από τους τρεις υποψήφιους του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές να ανήκουν στο Δ.Σ της ΕΛΜΕΚΙ όπου ο Δημήτρης Μαντζουράτος είναι πρόεδρος και η Σοφία Ποταμιάνου, η άλλη υποψήφια του ψηφοδελτίου, γραμματέας, η κουβέντα μας στην συνέντευξη δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός… ατζέντας τα προβλήματα στα σχολεία αλλά και τα γενικότερα θέματα της εκπαίδευσης.

Η κα Ποταμιάνου, στην απάντησή της αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα με την σχολική στέγη και τις συνέπειες μιας πολιτικής που εγκατέλειψε μετά τους σεισμούς τα σχολεία στην τύχη τους, τουλάχιστον αρκετά από αυτά, αλλά και τα κοντέινερ που παραμένουν ακόμη ως υποκατάστατα σχολικών αιθουσών.

Έκανε λόγο για την άμεση ανάγκη να “κατασκευασθούν πέντε νέα σχολεία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση” και αναφέρθηκε σε αυτά που έγιναν, σε κάποιες επισκευές, ως “αποτέλεσμα των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων”. Χαρακτήρισε ως σκάνδαλο το γεγονός ότι σχολείο στο Ληξούρι, “βγήκε στην αρχή κόκκινο”, εννοώντας την αυτοψία, “και στην συνέχεια, φέτος ή πέρυσι βγήκε κίτρινο”.

Αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση που νομοθέτησε η κυβέρνηση , ανέφερε όμως πως δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλα κτίρια για αυτήν, όπως και στην ανάγκη να δημιουργηθούν. Εκεί όμως που ήταν ιδιαίτερα καταγγελτική ήταν για το “Νέο Λύκειο” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για παιδιά και μάλιστα “15χρονα” που σπρώχνονται από την απαραίτητη γενική εκπαίδευση, την γενική παιδεία στην δουλειά και στην “μαθητεία”.

Για το συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικά την ΕΛΜΕΚΙ, παραδέχτηκε πως υπάρχει και εκεί, στους καθηγητές μια “λογική της ανάθεσης”, τόνισε όμως πως “στα δύσκολα υπάρχει συσπείρωση”. Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “απέχουμε από το ιδανικό αλλά το παλεύουμε και όταν χρειαστεί συσπειρωνόμαστε”.

Ο τουρισμός, το 7ημερο του Κυριάκου Μητσοτάκη και η 8η Ιουλίου:

Ο τουρισμός, μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες των νησιών μας, τέθηκε και στην συνέντευξη με τους τρεις υποψήφιους του ΚΚΕ. Τον λόγο πήρε ο Διονύσης Αλεβιζάτος, ο οποίος και αναφέρθηκε αποκλειστικά στους εργαζόμενους στον τουρισμό κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτα ωράρια , άθλιες συνθήκες, 10-12 ώρες χωρίς ρεπό, 7 ήμερες την εβδομάδα.

Κάνοντας ουσιαστικά λόγο για το περιβόητο 7ήμερο του Κυριάκου Μητσοτάκη που στην πορεία ο ίδιος διέψευσε κάτι που για τον κο Αλιβιζάτο ήδη συμβαίνει, προσθέτοντας μάλιστα, ότι και η κα Αχτσιόγλου έσκισε τα ιμάτια της για την συγκεκριμένη δήλωση του κου Μητσοτάκη, κάτι όμως που ήδη συμβαίνει στους εργαζόμενους του τουρισμού και μάλιστα για 5 μήνες τον χρόνο.

Και για την 8η Ιουλίου, την επόμενη μέρα των εκλογών, έκανε λόγο για μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική με ματωμένα πλεονάσματα και επομένως θα κριθεί “τι αντιπολίτευση θα έχεις και το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει αντιπολίτευση την επόμενη μέρα στα μέτρα που έρχονται, είναι το ΚΚΕ”.

Η μοναξιά του ΚΚΕ, το ιστορικό σύνθημα “ΚΚΕ Εσωτερικού-εξωτερικού”, τα λάθη του ΚΚΕ και ο… Κουβέλης.

Με τα νέα δεδομένα στην αριστερά πόσο μοναξιά άραγε νιώθει το ΚΚΕ στην σημερινή συγκυρία και πως πλέον αποτυπώνεται πολιτικά και κοινωνικά η σχέση με την ιστορικά αναφερόμενη ως ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά

Ήταν προβοκατόρικο το σύνθημα ΚΚΕ Εσωτερικού και εξωτερικού”, απαντά ο Δημήτρης Μαντζουράτος. Και συνεχίζει: “Κάποιοι μιλούσαν για καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και εμείς λέγαμε για βαρβάτο καπιταλισμό”. “Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να μπορέσει να αποδειχτεί ποιο ακριβώς ήταν το όραμα τους”, καταλήγει.

Και συμπληρώνει, όχι πια για τις ηγεσίες αλλά για τον κόσμο που εκφράστηκε από εκείνη την αριστερά: “Εμείς δεν συσχετίζουμε ούτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τις ηγεσίες της ανανεωτικής αριστεράς με έναν κόσμο που προβληματίζεται, που έχει τις ενστάσεις του και όχι άδικα για το κομμουνιστικό κίνημα”. “Μπορεί κάποιος να πει πως το ΚΚΕ έχει κάνει λάθη, δεν έχει όμως προδώσει ποτέ τον λαό. Εδώ μιλάμε για προδοσία της αριστεράς”. Και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τον Φώτη Κουβέλη, λέγοντας πως “ο Κουβέλης έχει πάει παντού, είναι το καλύτερο μπαλαντέρ”.

Έχουμε και εμείς αλλάξει για το πως αντιμετωπίζουμε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν ακόμη κάποιες προκαταλήψεις, πιστεύουμε όμως ότι το επόμενο διάστημα αυτές θα αμβλυνθούν και θα πάμε σε μια πραγματική ενιαία στάση απέναντι στον εχθρό που λέγεται καπιταλισμός.

Για να προσθέσει ο Διονύσης Αλιβιζάτος, “μοναξιά θα ένιωθε το ΚΚΕ αν δεν είχε τον λαό μαζί του”.

(ακούστε ολόκληρη την κοινή συνέντευξη των τριών υποψηφίων του ΚΚΕ)

Σ. Αντύπας – Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα