Κ.Μητσοτάκης ο δεύτερος

Κ.Μητσοτάκης ο δεύτερος

Με ολοφάνερη συγκίνηση ο μόλις λίγων ωρών πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε κατά την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως νικητής των εκλογών στους γονείς του. Και δεν ήταν μόνο αυτός που με αφορμή την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θυμήθηκαν την… πρώτη φορά Μητσοτάκη στην πρωθυπουργική καρέκλα, αυτήν του μακρινού 1990, όπου ένας άλλος Κ. Μητσοτάκης, ο Κωνσταντίνος και για τους οπαδούς του εκείνης της εποχής Κώστας ή Κωστής, ανερχόταν στην προεδρία της κυβέρνησης.

Η πρώτη εκείνη κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκε και ορκίστηκε τον Απρίλιο του 1990. Και όπως συνήθως λέγεται, ο ελληνικός λαός, εκτός από την νίκη, του έδωσε όχι μόνο τις 100 μέρες -όπως συνηθίζεται να λέγεται-ανενόχλητης διακυβέρνησης αλλά λίγο… περισσότερο.

Από τον Απρίλιο του 1990 μέχρι και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα συμβεί. Μέχρι και τον  Νοέμβριο του 1990, όπου με υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, εκδηλώθηκε ένα μεγάλο κύμα μαθητικών καταλήψεων σε όλη τη χώρα, ως αντίδραση για την τότε επιχειρούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας που σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ήταν μάλλον… οπισθοδρόμηση. Οι μαζικές -τότε- και δυναμικές κινητοποιήσεις των μαθητών, καθηγητών αλλά και γονέων κράτησαν τρεις μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από τον Γιάννη Καλαμπόκα, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας.

Η περίοδος χάριτος του Κ. Μητσοτάκη του πρώτου, μόλις σε λίγους μήνες είχε… ολοκληρωθεί, και πολύ σύντομα ο πολιτικός του χρόνος είχε ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα, άλλο αν τελικά έχασε την εξουσία περίπου 3 χρόνια μετά και εκ των… έσω.

Και επειδή προφανώς κάθε ομοιότητα των δυο εποχών είναι απλά… άστοχη, ας προσθέσουμε στο παζλ των… αστοχιών και την πρώτη συνάντηση των ονομάτων “Τσίπρα”-“Μητσοτάκη”, όπου ο μαθητής Αλέξης με χιλιάδες άλλους μικρούς “Αλέξηδες” που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ποτέ τους δεν… “μεγάλωσαν” πολιτικά για να γίνουν πρωθυπουργοί, βγήκε στους δρόμους εναντίον του… Κ. Μητσοτάκη.

σ.α