Λάστιχο

Λάστιχο

Νέα και… μη αναμενόμενα δεδομένα στα “εσωτερικά” του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, με το κόμμα της Κουμουνδούρου να διατηρεί χωρίς καν και το ίδιο να το πίστευε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό.

Το πάνω από 31% ωστόσο φέρνει και αρκετές… σκοτούρες, καθώς πολλές και διαφορετικές είναι οι ερμηνείες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει, αν δηλαδή μετεξελιχθεί και επίσημα σε ένα κανονικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ, ή παραμείνει να εκφράζει, τουλάχιστον στην πολιτική του επιχειρηματολογία,  κάποια… αριστερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή φαίνεται να επικρατεί η άποψη, αν και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς, να μετακινηθεί σε ένα πιο… ασφαλές ιδεολογικό περιβάλλον, με σίγουρα ποσοστά υψηλής συσπείρωσης, αυτό της σοσιαλδημοκρατίας ή “κεντροαριστεράς”. Με κάποια από τα παλαιά στελέχη, να αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυτό και μάλιστα έντονα.

Βασικό επιχείρημα της τάσης αυτής, ότι και το 2015 ένα μεγάλο σύνολο του εκλογικού σώματος δεν δίστασε να επιλέξει ένα κόμμα “ριζοσπαστικής αριστεράς”, αυτό δηλαδή που πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τελειωμένη ιστορία καθώς η διατήρηση υψηλών ποσοστών, εκτιμούν πως οφείλεται στην  επιστροφή σε μια πιο “ρεαλιστική” πολιτική μεσαίου χώρου με αντιδεξιό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή επικρατεί στα εσωτερικά του κόμματος η πρακτική του… λάστιχου, με τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις στελεχών του ως αξιωματική αντιπολίτευση, να τεντώνουν την τοποθέτησή τους από τα όρια μιας αριστερής φρασεολογίας μέχρι και τον καθαρό πυρήνα ενός -νέου τύπου- ΠΑΣΟΚ.

Ένα… λάστιχο που μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα τεντώνει και θα χαλαρώνει σε ρυθμούς… αντιπολιτευτικούς.