Μνημόνιο… τέλος.

Μνημόνιο… τέλος.

Λουκέτο στα μνημόνια  φαίνεται πως βάζει το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και μάλιστα τόσο στα… δεξιά, όσο και στο αριστερό.

Όχι φυσικά επί της ουσίας, αλλά περισσότερο επί της… διαδικασίας και δη της εκλογικής, αφού ο διαχωρισμός σε μνημόνιο-αντιμνημόνιο ολοκλήρωσε μόλις χθες, με την ανάδειξη του εκλογικού αποτελέσματος, την ιστορική του πορεία. Ή τουλάχιστον έτσι πλέον διαφαίνεται και μάλιστα με αποδείξεις… αριθμητικές.

Τα ποσοστά των δυο πόλων του πολιτικού συστήματος της… σημερινής ημέρας, η ενίσχυση δηλαδή ενός δικομματισμού σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα από κόμματα που ψήφισαν “δεξιο-αριστερά” μνημόνια, σε συνδυασμό με … εξαφανισμένα ποσοστά μιας αριστεράς που επέμεινε στον αντι-μνημονιακό λόγο και μόνον σε αυτόν, δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος  ξεπερνά πλέον-ενδεχομένως και αναγκαστικά- το δίλημμα που χαρακτήρισε ολόκληρη την περίοδο 2009-2015-2019.

Η νέα αυτή πραγματικότητα με μοναδική εξαίρεση το ποσοστό του κόμματος Βαρουφάκη (που είναι μια ξεχωριστή προσωποπαγής περίπτωση), αποδεικνύεται και από τα σταθερά και όχι πτωτικά ή σημαντικά πτωτικά ποσοστά του ΚΚΕ (στα νησιά μας γνώρισε μάλιστα άνοδο στα ποσοστά του σε κάποιες περιοχές), καθώς το ΚΚΕ δεν περιόρισε την ρητορική και τα πολιτικά του επιχειρήματα στο δίπολο “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”, αλλά έβαλε και μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό και τα γενικότερα ζητήματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, εσωτερικής  και της Ε.Ε, που είτε με μνημόνια, είτε χωρίς, δεν ωφελούν, κατά την ανάλυσή του, τις λαϊκές τάξεις και όχι μόνο, φυσικά.

Σε κάθε περίπτωση, ένα εκλογικό ποσοστό που μόλις 4 χρόνια πριν έβγαινε στους δρόμους κατά των μνημονίων, μόλις χθες εξέλεξε ένα κόμμα, την Νέα Δημοκρατία που πρωταγωνίστησε στην μνημονιακή περίοδο και μια αντιπολίτευση αριθμητικά ισχυρή, που με την σειρά της και για τους λόγους της (όπως η ίδια ισχυρίζεται) έφερε και αυτή το δικό της μνημόνιο.

σ.α