Συνέντευξη Αριστοτέλη Μπατιστάτου: «Κρατήσαμε την κοινωνία στα πόδια της»

Συνέντευξη Αριστοτέλη Μπατιστάτου: «Κρατήσαμε την κοινωνία στα πόδια της»

Ο είναι… αναγκαστικά ένας νέος πολιτικός, αφού για 31 χρόνια ήταν αξιωματικός του στρατού ξηράς, κάτι που δεν του επέτρεπε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο, αν και, όπως είπε ο ίδιος, χρωστάει ένα μάθημα ακόμη στην Σία Αναγνωστοπούλου, τη βουλευτή του , η οποία είναι και καθηγήτρια στο Πάντειο.

Η αλήθεια είναι ότι έχει μία διαφορετική προσωπικότητα από αυτή που έχουμε συνηθίσει σε στρατιωτικούς, πιο «αλέγκρα» θα λέγαμε, που πιθανότατα σχετίζεται και με το Κεφαλονίτικο αίμα του, αν και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε, σε μία λαϊκή γειτονιά του Πειραιά, στο Κερατσίνι. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι κατάγεται από μία εργατική οικογένεια, όπως λέει ο ίδιος, επηρέασε το πολιτικό του DNA. Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική αλλά και την συγγραφή, αφού ήδη έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα και ένα θεατρικό.

«Αμέσως μόλις αποστρατεύτηκα, πριν από 3 χρόνια, έγινα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκα στη γραμματεία του τμήματος Εργατικής Πολιτικής, ήμουν συνεργάτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα εγκαταστάθηκα πλέον μόνιμα στο νησί, που ήταν και τ’ όνειρό μου».

Ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για την Επόμενη Μέρα

Ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος ήταν επίσης υποψήφιος με την Επόμενη Μέρα, και τον Μάκη Φόρτε, το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα για τον συνδυασμό, και πως όλοι περίμεναν πως θα ήταν πιο ψηλά σε ποσοστά. Απέδωσε το αποτέλεσμα στην πόλωση που υπήρξε αλλά και στην συσπείρωση που κατάφερε να πετύχει ο συνδυασμός του Αλέξανδρου Παρίση.

Ήμουν η ποσόστωση… φύλου

Μιλώντας (και αστειευόμενος) για την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές, χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του ως «ποσόστωση φύλου», αφού είναι ο μόνος άντρας, ανάμεσα σε δύο γυναίκες (Αφ. Θεοπεφτάτου, Άννα Σταθοπούλου), αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως. Διέψευσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να βρει υποψήφιος, κάτι που φημολογούνταν τις μέρες πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, και είπε ότι οι προτάσεις ήταν αρκετά περισσότερες από τους υποψήφιους.

Δεν χάσαμε τις αναφορές μας στα λαϊκά στρώματα

Ρωτήσαμε τον κ. Μπατιστάτο εάν, μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τις αναφορές του στα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά στρέφονταν προς την Αριστερά.

«Πιστεύω πως όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορά στον αριστερό κόσμο και αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα σε αυτές τις περιοχές, παρά την συνθηκολόγηση που έγινε τον Ιούλιο του ’15 και την αναγκαστική υπογραφή του 3ου μνημονίου. Νομίζω ότι η κοινωνία κατάλαβε τι συνέβη τότε, πώς συνέβησαν τα πράγματα. Δεν είναι ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ το αριστερό του αποτύπωμα. Απλά προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα».

Ρωτήσαμε, με αφορμή αυτή τη στροφή προς τον ρεαλισμό που μας ανέφερε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερβολικά αντιπολιτευτικός προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις που, μπορεί να οδήγησαν την οικονομία στην χρεοκοπία, στη συνέχεια όμως υπέγραψαν και αυτοί «αναγκαστικά μνημόνια».

Εκείνος αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες πήραν μέτρα όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυτά που έγιναν στα εργασιακά με τον κατώτατο μισθό και στο κοινωνικό κράτος κλπ.

«Όλα αυτά, δείχνουν ένα αποτύπωμα διαφορετικής διακυβέρνησης, παρότι και οι τρεις υπογράψαμε μνημόνια. Έχει πολλή μεγάλη σημασία το πώς αντιλαμβάνεσαι τις προτεραιότητες για να εφαρμόσεις ένα μνημόνιο. Δηλαδή, οι οριζόντιες περικοπές, σε εμάς ποτέ δεν μπήκαν στη λογική μας. Τα μέτρα που υπογράψαμε με τους δανειστές βλέπετε ότι σιγά σιγά αρχίζουμε να τα αμφισβητούμε, να τα διαπραγματευόμαστε, να συγκρουόμαστε, και τελικά, μερικά εμβληματικά μέτρα, από αυτά που διαπραγματευόμαστε για τον ελληνικό λαό, να μην ισχύουν, από αυτά που υπογράψαμε για να πάρουμε τα χρήματα του τρίτου μνημονίου».

Καταλάβαμε ότι πρέπει να συμβιβαστούμε για να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της.

Θέσαμε στον κ. Μπατιστάτο, όπως το είχαμε κάνει και στην κ. Θεοπεφτάτου, το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στις περικοπές συντάξεων και μισθών που είχε επιβάλει στις προηγούμενες κυβερνήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μειώσεις τις οποίες πολέμησε προεκλογικά, μέσα από τις πλατείες αλλά και τη Βουλή, αλλά δεν κατάργησε, προκειμένου να ολοκληρώσει τον μνημονιακό κύκλο, έστω και αν δεν εφάρμοσε το ίδιο σκληρά μέτρα.

«Η ρητορική μας ήταν ομολογουμένως πιο ριζοσπαστική τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καταλάβαμε οι πρέπει να συμβιβαστούμε, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Κι όπως είπε και ο πρωθυπουργός, κι εμείς κάναμε λάθη. Αλλά τα λάθη που κάναμε εμείς δεν στράφηκαν εναντίον των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Δεν γίνεται τεχνικά να υλοποιηθούν αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία

Ο κ. Μπατιστάτος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί τεχνικά, «ακόμη και αν αφήσουμε τα ιδεολογικά απ’ έξω, τα νεοφιλελεύθερα κ.λπ. Εάν μειωθεί κατακόρυφα η φορολογία, που έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα, δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι χωρίς να περικοπούν δαπάνες. Το από που θα περικοπούν αυτές οι δαπάνες δεν το έχει πει ποτέ και κανείς στην Νέα Δημοκρατίας. Λένε κάποια πράγματα, για μειώσεις των εισφορών κ.λπ. που θα δημιουργήσουν και αυτές τρύπα στον ΕΦΚΑ. Υπάρχουν αρκετά θολά σημεία στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, και κατά την άποψη μου δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσει.

Η Νέα Δημοκρατία καλλιέργησε το φόβο

Μιλώντας για τα ΜΜΕ και τον ρόλο που παίζουν στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, ο κ. Μπατιστάτος αναφέρθηκε στα μέσα που στηρίζουν (πολλές φορές, με εξωφρενικό τρόπο είναι αλήθεια) τη Νέα Δημοκρατία.

Αντιτείναμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον αρκετά «δικά του» ΜΜΕ, όπως και τα δικά του… τρολ στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που ο ίδιος δεν αρνήθηκε. Πρόσθεσε όμως ότι «η Νέα Δημοκρατία, μέσα από τα δικά της μέσα καλλιέργησε τον φόβο, συστηματικά. Το είδαμε πριν από το κλείσιμο κάθε αξιολόγησης, για την πιστοληπτική γραμμή, για το Grexit».

Πρώτη προτεραιότητα να στηριχθούν οι τρεις νέοι δήμοι

Ρωτήσαμε τον υπ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι νέοι δήμοι, δεδομένου των οργανωτικών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων στελέχωσης που μπορεί να προκύψουν. Εκείνος απάντησε ότι αποτελεί την πρώτη δική του προτεραιότητα, όπως και των υπολοίπων υποψηφίων, όπως είπε, ότι ήδη προβλέπεται το πώς θα στελεχωθούν οι νέες δημοτικές υπηρεσίες και ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσει σωστά αυτό το νέο εγχείρημα. Τέλος, δήλωσε ότι και η απλή αναλογική θα λειτουργήσει θετικά και ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα κυβερνησιμότητας των δήμων, αφού, όπως είπε ο κόσμος θα βρίσκεται εκεί και θα παρακολουθεί αν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, μπλοκάρονται κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο.

Είναι δρομολογημένες οι προσλήψεις στο νοσοκομείο

Απαντώντας σε ερώτημα για την υγεία στην , ο κ. Μπατιστάτος είπε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το Νοσοκομείο και οι υπόλοιπες δομές υγείας.

Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών – Δεν προβλέπω θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, εκτός κι αν…

Ρωτήσαμε επίσης για το θέμα του Μακεδονικού, και λόγω του γεγονότος ότι ο κ. Μπατιστάτος ήταν στρατιωτικός, και η γνώμη του έχει και μια διαφορετική σημασία.

Εκείνος απάντησε ότι πρόκειται για μία «ιστορική συμφωνία που, δυστυχώς, έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Πιστεύω ότι ο κόσμος, σιγά σιγά, θ’ αρχίσει να καταλαβαίνει τι σημασία της. Το μόνο που άλλαξε μ’ αυτή τη συμφωνία είναι ότι το γειτονικό κράτος ονομαζόταν «Μακεδονία» σκέτο και τώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». Μόνο εμείς την ονομάζαμε FYROM, και το Μ ήταν Μακεδονία, δεν ήταν Μαδαγασκάρη…

Υπήρχε ένας στρουθοκαμηλισμός στο θέμα, αν είχατε δει με τι διαβατήρια κυκλοφορούσαν οι γείτονές μας σε όλο τον πλανήτη, και στην Ελλάδα, όταν έρχονταν για διακοπές, είχαν στο εξώφυλλο, σε τέσσερις γλώσσες το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε καταφέρει, πέρα από την καλή γειτονία, και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας είναι ότι αυτή τη στιγμή η πολεμική αεροπορία ελέγχει τον εναέριο χώρο τους, εμείς τους εκπαιδεύουμε, υπάρχει ελληνικός στρατός εκεί που τους εκπαιδεύει, ενώ πριν υπήρχαν Τούρκοι. Και ο μόνος που ήταν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ο κ. Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στο πώς θα διαχειριστεί το θέμα, αφού αντίθετα με ότι έλεγε πριν, τώρα λέει ότι θα “παρακολουθεί την ορθή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών”».

Μην γίνει ένα ατύχημα λόγω απειρίας

Για τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, είπε πως ο ίδιος δεν το φοβάται καθόλου. «Η διεθνής θέση της χώρας είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένη, κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Η Τουρκία έχει μία σταθερή πολιτική δημιουργίας τετελεσμένου. Αλλά έχει τεράστια προβλήματα, και οικονομικά. Πάντα, όταν είχε μεγάλες κρίσεις στο εσωτερικό προσπαθούσε να τις εξάγει. Ανησυχώ μόνο για την περίπτωση ατυχήματος, γιατί αυτή τη στιγμή, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία, οι μισοί πιλότοι περίπου είναι εντελώς άπειροι. Αυτό μόνο με ανησυχεί. Μη γίνει ένα ατύχημα λόγω απειρίας».

Δεν μπήκε από εμένα η ελληνική σημαία στη Σάμη

Ο κ. Μπατιστάτος απάντησε επίσης και στην παραφιλολογία που δημιουργήθηκε για το αν η ελληνική σημαία μπήκε στο τραπέζι των ομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμη λόγω του ίδιου. Εκείνος γέλασε, και αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο και είπε ότι κακώς συνδέθηκε με τον ίδιο. «Συνδέεται με όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, αντίθετα το τι λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, το κόμμα μας είναι πατριωτικό».

Ναι, στις εξορύξεις αλλά μακριά από την Κεφαλονιά – Το παρατηρητήριο θα βοηθήσει

Θέσαμε και στον κ. Μπατιστάτο το θέμα των εξορύξεων στο Ιόνιο και η απάντηση που πήραμε ήταν στην ίδια γραμμή με αυτή της βουλευτού. Παρ’ ότι κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων των δύο νησιών μας, ο ίδιος πιστεύει ότι η τεχνολογία από τη μία, και το Παρατηρητήριο που θα δημιουργηθεί με την συμμετοχή της Περιφέρειας μπορεί να μηδενίσει τους κινδύνους ενός ατυχήματος. Για το θέμα της πιθανής υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ανέφερε ότι «οι αποστάσεις από τις γεωτρήσεις θα είναι τεράστιες και δεν θα υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς. Σε περίπτωση όμως που είναι πολύ κοντά στην Κεφαλονιά (θέσαμε υποθετικά το παράδειγμα εξόρυξης σε απόσταση λίγων μιλίων από την Αντίσαμο), τότε εκεί θα είμαστε όλοι αντίθετοι», κατέληξε.

Μπορούμε να κερδίσουμε έστω και με μία ψήφο

Ο κ. Μπατιστάτος μίλησε για τις μεθαυριανές βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι αισθάνεται αισιόδοξος για την νίκη «έστω με μία ψήφο διαφορά», όπως είπε. «Μετά από αυτό θα μπορέσουμε με προγραμματικές συγκλήσεις να βρούμε τις δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά».

Να αντιμετωπίσουμε το brain drain της Κεφαλονιάς

Τέλος, μιλώντας για τις πρώτες του προτεραιότητες, στην περίπτωση που εκλεγεί βουλευτής, εκτός από το θέμα της στήριξης των νέων δήμων, ανέφερε και το πρόβλημα του εσωτερικού brain drain, της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης δηλαδή, των νέων της Κεφαλονιάς σημειώνοντας ότι  «θα πρέπει, με τις κατάλληλες πολιτικές να κάνουμε τους νέους ανθρώπους, να επιστρέψουν στον τόπο τους».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Αριστοτέλη Μπατιστάτου

Λ. Αθανασίου – Σ. Αντύπας