Συνέντευξη Αφροδίτης Θεοπεφτάτου: «Δεν μιλάω, αλλά δουλεύω για την Κεφαλονιά» – Οι εξορύξεις, η άρνηση συνεργασίας από τον δήμο, τα μνημόνια

Συνέντευξη Αφροδίτης Θεοπεφτάτου: «Δεν μιλάω, αλλά δουλεύω για την Κεφαλονιά» – Οι εξορύξεις, η άρνηση συνεργασίας από τον δήμο, τα μνημόνια

Σε μία μεγάλη συνέντευξη-εξομολόγηση που παραχώρησε στα Κεφαλονίτικα Νέα, η παραδέχτηκε πως δεν θα πίστευε ποτέ ότι θα ψήφιζε μνημόνιο, εξήγησε την μεταστροφή του , υποστήριξε ότι δεν της αρέσει να μιλάει για το έργο της αλλά αναφέρθηκε και στα τρία σημαντικότερα έργα που έκανε για την , κατηγορώντας παράλληλα τον Δήμο ότι απέφευγε την συνεργασία μαζί της. Μίλησε επίσης για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, είπε ένα καθαρό «ναι» στις εξορύξεις στο Ιόνιο και υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός της να «μπει στα δύσκολα, όπως είπε», από το να κρατήσει την ιδεολογική του καθαρότητα από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης.

«Δεν αισθάνομαι κουρασμένη»

Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στην Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είναι αν αισθάνεται κουρασμένη από την μακροχρόνια (αποτελεί ρεκόρ) παραμονή της στο βουλευτικό αξίωμα.

«Η μόνη κούραση που αισθάνομαι είναι ότι δεν έχω προσωπική ζωή. Αλλά επειδή έχω κέφι να συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια, κι επειδή έχει πολλή κατανόηση και η οικογένεια μου, πραγματικά δηλαδή, αν δεν έχεις κέφι να κάνεις να κάνεις μερικά πράγματα δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε όλες τις υποχρεώσεις. Αυτό είναι περισσότερο».

Φάγαμε πολλά πυρά και εξ αριστερών και εκ δεξιών

Ρωτήσαμε την βουλευτή αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε τελικά σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, σε ένα κόμμα δηλαδή που ξεκίνησε με ριζοσπαστική έως επαναστατική ρητορική αλλά εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα συστημικό κόμμα που, αν και τοποθετείται στην κεντροαριστερά και φλερτάρει με το κέντρο, ακόμα, και για μερικούς αριστερούς συντρόφους, με την κεντροδεξιά.

Η νυν βουλευτής πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Ριζοσπαστική και Ανανεωτική αριστερή συμμαχία δεν άλλαξε, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. «Βάλαμε το δικό μας αποτύπωμα», είπε, «στις πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, και δεν θα μπορούσαμε, χωρίς τον πυρήνα της ιδεολογίας μας, να τα καταφέρουμε».

Ισχυρίστηκε ότι ο το δίλημμα ήταν αν το κόμμα θα κρατούσε την ιδεολογική του καθαρότητα, όντας στην αντιπολίτευση. «Εμείς επιλέξαμε να μπούμε στη μάχη για να μην μπει η χώρα στον γκρεμό».

«Στα τέλη του 14, δεν έκλεινε καμία αξιολόγηση, οι στόχοι δεν έκλειναν, είχες ένα υπέρογκο χρέος και κυρίως είχες συσσωρευμένα τα προβλήματα από λάθη δεκαετιών, λάθη επιλογών, και κυρίως έλλειψης βασικών δομών που απαιτεί, όχι μόνο μία αριστερή κυβέρνηση αλλά ένα αστικό κράτος. Για παράδειγμα: Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες, Περουσιολόγιο, ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης. Δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Αυτά δηλαδή που έπρεπε να γίνουν δεν ήταν στην ατζέντα μόνο μίας αριστερής κυβέρνησης, ήταν και μίας αστικής».

Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλισμός ή υποχώρηση;

Επιμείναμε στην ερώτησή μας εάν, παρ’ όλα αυτά, υπήρξε μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ από μία ριζοσπαστική Αριστερά σε ένα κεντροαριστερό κόμμα και από ένα αντιμνημονιακό σε ένα συστημικό μνημονιακό κόμμα (η περίφημη kwlotoumpa που ανέφεραν ακόμη και ξένα μέσα) και αν αυτό ήταν προϊόν ρεαλισμού ή υποχώρησης

Η κ. Θεοπεφτατου απάντησε τα εξής:
– «Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Δηλαδή, όταν πας από το 4% στο 27% και μετά στο 36% έχεις να κάνεις με πολύ περισσότερο χώρο. Όταν πια βλέπεις να έρχεται ο κίνδυνος, και έχεις μία ανταπόκριση στον κόσμο είναι τελείως διαφορετικό».

– Και με το πιστό 4% τι γίνεται;
«Ξέρεις, σε πάρα πολύ δύσκολες φάσεις της ελληνικής ιστορίας, και το ’68 και το ’90, διασπάστηκε η Αριστερά. Αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω. Πάντα στους κόλπους της Αριστεράς υπήρχε μία ευρεία συζήτηση και αναζήτηση της καλύτερης λύσης. Αλλά αυτό που έγινε τώρα δεν ήταν μέσα σε μία κανονική πορεία. Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να βγούμε από αυτές τις σκληρές συνθήκες που βίωσε 10 χρόνια ο λαός».

«Δεν θα πίστευα ότι θα υπέγραφα μνημόνιο»

– Αν σας ρωτούσα το 2014, ότι σε ένα χρόνο θα υπογράφατε μνημόνιο, θα το πιστεύατε;
– Όχι δεν θα το πίστευα. Εκεί είναι όμως η διαφορά. Τον Ιανουάριο πήγαμε με μία πολλή συγκεκριμένη ατζέντα, τον Φεβρουάριο του 15 ήμασταν 18-1 (σ.σ. εννοεί τις ισορροπίες στο Eurogroup). Και πριν το ’15, λοιδωρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Ότι είμαστε τεμπέληδες, ότι εμείς φταίμε για το ελληνικό χρέος. Λέγανε διάφορα για τον ελληνικό λαό και για τους νότιους. Παρ’ ότι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι. Διαπιστώνουμε στην πορεία ότι όλα αυτά ήταν για να σωθούν οι τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης. Όμως η πραγματικότητα ποια ήταν; Ότι είχες όλους απέναντί σου. Σιγά σιγά καταφέραμε να είμαστε ένας ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

– Κάνοντας όμως αυτά που μας ζητούσαν

– Δεν είναι όμως αυτό, το να έχεις ειρήνη σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή και να βρεις συνεργασίες, δεν είναι αυτό κωλοτούμπα.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε την κ. Θεοπεφτάτου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε» πάνω στις περικοπές που από την μία «μάτωσαν» τα νοικοκυριά, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, από την άλλη όμως μάζεψαν ένα έλλειμμα που έφτανε αν όχι στο 15%, τουλάχιστον στο 12% αφού κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος του.

Εκείνη θεωρεί ότι τα προηγούμενα μέτρα ήταν αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής, χωρίς όμως να απαντά στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν τα ακύρωσε, αλλά χρειάστηκε να τα συνεχίσει, να πάρει και νέα μέτρα, παρόμοιου τύπου, προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια. Την ρωτήσαμε επίσης, εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που είναι και οι αποκλειστικά υπεύθυνες για το πώς φτάσαμε στην κρίση, έκαναν στη συνέχεια την «βρόμικη δουλειά», στέλνοντας από τη μία κόσμο στα συσσίτια μηδενίζοντας όμως από την άλλη το έλλειμμα, ώστε αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί με λιγότερα μέτρα να φτάσει και σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Η βουλευτής δεν φάνηκε να δέχεται κάτι τέτοιο, αλλά υπερασπίστηκε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τουλάχιστον ως προς το ότι τουλάχιστον αυτή κατάφερε να φτιάξει ένα δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, να βελτιώσει κατά πολύ το κοινωνικό κράτος (λέγοντας ότι τα ανάλογα κονδύλια πολλαπλασιάστηκαν από τα 800εκ. στα 3δισ.) ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα προηγούμενα μέτρα είχαν δημιουργήσει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Δεν περιμέναμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Η κ. Θεοπεφτάτου παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν ήταν αναμενόμενο.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014, η διαφορά ήταν μικρή. «Η διαφορά ήταν ότι είχες μικρά κόμματα στη βουλή που συρρικνώθηκαν και τα οικειοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος η Νέα Δημοκρατία και όχι εμείς […] Κατ’ εμέ όμως, ο πρωθυπουργός, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος, καλά έπραξε και είπε “κάνουμε εκλογές”, παίρνοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών».

Έγιναν πράγματα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ρωτήσαμε την βουλευτή για τον κλάδο των ελεύθερο επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν εξωφρενικά μεγάλες συνολικές επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές που φτάνουν ακόμη και το 70% και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη παραπάνω).

«Μόλις έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων έγιναν πράγματα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Οι 120 δόσεις, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Έπρεπε να είχαν γίνει και πριν, αλλά δεν μπορούσαν λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, γιατί όλα αυτά σημαίνουν κόστος. Είχαν γίνει κάποια και πριν, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επέκταση του Νόμου Κατσέλη κ.α. »

Αυτοί που κατηγορούν το έργο μου είναι αυτοί που δεν συνεργάζονταν

Ρωτήσαμε την κ. Θεοπεφτάτου για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν βοήθησε, όσο θα έπρεπε την Κεφαλονιά, ως βουλευτής. Εκείνη παραδέχτηκε ότι δεν προβάλλει το έργο της, όσο ίσως θα έπρεπε, αλλά από την άλλη, αυτοί που την κατηγορούν είναι «αυτοί που δεν είχαν καμία διάθεση συνεργασίας».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι πολύ καλύτερα συνεργάστηκε με τον Δήμο Ιθάκης, παρότι δεν ο κ. Στανίτσας δεν ανήκει στο ίδιο κόμμα, παρά με αυτόν της Κεφαλονιάς.

Δεν δέχτηκα να επισκευαστούν τα σχολεία μόνο για τους σεισμούς

Αναφερόμενη στο θέμα των σχολείων δικαιολόγησε την καθυστέρηση που έχει προκύψει στο γεγονός ότι ο νόμος προέβλεπε επισκευές μόνο από τους σεισμούς. Όμως τα σχολεία αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα (λόγω κατασκευής ή παλαιότητας) που επιδεινώθηκαν με τους σεισμούς.

«Εγώ δεν δέχτηκα να επισκευαστούν μόνο οι ζημιές από τους σεισμούς. Και ζήτησα να επισκευαστούν συνολικά. Τα δίκτυα, τα καλοριφέρ, η υγρασία -εμείς έχουμε πάρα πολλές φθορές από την υγρασία-που όμως δημιουργεί και στατικά προβλήματα, οι τζαμαρίες που δεν είναι στερεωμένες καλά, τα φωτιστικά, δεν μπορείς να βάλεις τα παιδιά μέσα. Άρα, θα χρηματοδοτηθούν, όχι μόνο για αποκατάσταση από το σεισμό, αλλά συνολικά. Γι’ αυτό χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον, κατά 6.5 εκ.».

Τα 3 σημαντικότερα έργα μου για την Κεφαλονιά

Ρωτήσαμε την βουλευτή, συνεχίζοντας την προηγούμενη ερώτηση να μας πει ποια θεωρεί τα σημαντικότερα έργα της για την Κεφαλονιά

Εκείνη ανέφερε την επιδότηση για την γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη, για την οποία διέψευσε ότι υπάρχουν νομικά θέματα, όπως είχε ακουστεί τον τελευταίο καιρό, την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, την οποία χαρακτήρισε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, ενώ ανέλυσε και τη σημαντική συνεισφορά της στο μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θεωρεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα έχει άμεση επίδραση στην εξισορρόπηση του κόστους μεταφοράς ανάμεσα στην νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα με μεγάλα οφέλη και για την Κεφαλονιά.

Για το θέμα της διάσπασης, όταν την ρωτήσαμε να μας πει τι θα γίνει με τις προσλήψεις που απαιτούνται κι εκείνη απάντησε ότι ήδη δρομολογούνται.

Με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Θεοπεφτάτου χαρακτήρισε «έντιμη συνεργασία» τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία.

«Ναι» στις εξορύξεις στο Ιόνιο

Για το θέμα των εξορύξεων στην Κεφαλονιά και το Ιόνιο, η κ. Θεοπεφτάτου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ. Απάντησε ότι «από την μία θα πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθούμε από τους υδρογονάνθρακες και να πάμε στις ΑΠΕ» από την άλλη όμως αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος για να γίνει η μετάβαση αυτή αλλά και στο κόστος από τις εισαγωγές καυσίμων.

Ισχυρίστηκε ότι η επιστήμη σήμερα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα θέματα των κινδύνων από τις εξορύξεις, απαντώντας έτσι στους προβληματισμούς αλλά και στις αντιδράσεις ενός μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας για τα θέματα της καταστροφής του περιβάλλοντος, της μεγάλης σεισμικότητας, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρουν οι εξορύξεις.

– «Η πρώτη φάση της έρευνας θα δείξει αν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα»
– Ναι αλλά οι ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα ξεκινήσουν το 2020, απ’ ότι έχουν πει οι ίδιες οι εταιρείες, μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνες από τις παραγωγικές».
– «Από περιβαλλοντικής άποψης υπάρχουν οι πιο αυστηροί όροι».
– «Εσάς σας πείθουν όμως αυτοί οι όροι;»
– «Ναι. Έχω μιλήσει και με στελέχη των ΕΛΠΕ, γι’ αυτά τα πράγματα, είμαι και μηχανικός. Νομίζω ότι υπάρχει η τεχνογνωσία για να λυθούν αυτά τα πράγματα».
– Μπορείτε λίγο πιο συγκεκριμένη; Δηλαδή πως μπορεί να λυθεί ο πιθανός κίνδυνος για έναν μεγάλο σεισμό 7R, για παράδειγμα;
– «Εγώ νομίζω ότι μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Όταν έγινε ο σεισμός του 2014, λίγο μετά με τα ίδια χαρακτηριστικά έγινε στο Ματρίτσε της Ιταλίας. Είχαμε 296 νεκρούς και τα 2/3 των υποδομών κατέρρευσαν. Εδώ δεν είχαμε καμία γρατζουνιά και καμία κατάρρευση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, δηλαδή, το πώς θα θωρακίσεις την κάθε σου τεχνική ανθρωπογενή ενέργεια για να μην έχεις αρνητικά αποτελέσματα. Μπορείς να το προβλέψεις αυτό τεχνικά».

Πώς θα λυθούν τα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία με το 1 προς 5 της ΝΔ;

Για το θέμα της υγείας (το ίδιο ισχύει και για την Παιδεία) στο νησί ανέφερε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μπορεί να λυθεί μόνο με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, οι οποίες πρόσθεσε ότι έχουν δρομολογηθεί. «Χωρίς μόνιμες προσλήψεις δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, γιατί οι επικουρικοί δεν έρχονται. Η απάντηση είναι οι μόνιμες θέσεις. Φαντάσου να είχαμε και το 1 προς 5 στις προσλήψεις που λέει η Νέα Δημοκρατία».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου

Σ. Αντύπας – Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα