Τα εκλογικά «κάστρα» στην Κεφαλονιά – Πού πρώτευσαν και που… πάτωσαν τα κόμματα

Τα εκλογικά «κάστρα» στην Κεφαλονιά – Πού πρώτευσαν και που… πάτωσαν τα κόμματα

Τα κόμματα, είναι γνωστό, ότι παντού στην Ελλάδα έχουν τα… κάστρα τους, όπως έχουν και τα… βάραθρα στα οποία καταποντίζονται.

Έτσι και στα , υπήρξαν μπλε, κόκκινα, ροζ και πράσινα κάστρα, στα οποία τα κόμματα είχαν τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ τους.

Η μπλε Άσσος και τα κάστρα της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου

Στην Ασσο, (από την οποία κατάγεται ο Γιώργος Κοκκόλης), η κατέκτησε το μεγαλύτερο ποσοστό της. Συγκεκριμένα, στο 63ο εκλογικό τμήμα Άσσου, είδε το ποσοστό της να πλησιάζει το 70% (68,97). Την δεύτερη καλύτερη επίδοση την πέτυχε στα Κουρουκλάτα (63,22%) και την τρίτη στον Κοθρέα και στους Βασιλικάδες (61,9% και 61,6% αντίστοιχα). Αντίθετα, οι ψηφοφόροι τής γύρισαν την πλάτη στο Ρίφι (τόπος καταγωγής της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, από την πλευρά της μητέρας της), όπου μάζεψε μόνο 3 ψήφους (ποσοστό 7,14%), στα Δαμουλιανάτα (ποσοστό 11,53%) και στην Αγία Θέκλη (19,33, και πάλι τόπος καταγωγής της Αφρ. Θεοπεφτάτου από την πλευρά του πατέρα της). Όπως γράψαμε και εδώ η Παλική, παρά τα προβλήματά της, έδωσε πρωτιά στον , κι απ’ ότι φαίνεται, έστειλε σε αρκετά εκλογικά τμήματα «στο πυρ το εξώτερον τη Νέα Δημοκρατία»

Τα κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, όπως ήταν αναμενόμενο, δύο από τα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην Παλική (58,1% στα Χαβδάτα και 53,87% στο 108ο Ληξουρίου, ενώ το εντυπωσιακό 54,55% κατέκτησε στο Βαρύ Ερίσσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 από τις 8 επόμενες κορυφαίες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι… καπαρωμένες από την Παλική (Σουλλάροι, Χαβριάτα, Δαμουλιανάτα, 2 τμήματα του Ληξουρίου, Θηνιά) ενώ υψηλό ποσοστό πέτυχε και στην Πλαγιά.

Από την άλλη πλευρά, μικρά ποσοστά είδε, για μία ακόμη χρονιά στο Νύφι (όπου πήρε μόλις 4 ψήφους, συγκεντρώνοντας 8,88%, στον Αγκώνα (15,51%) και στο 60 Σκάλας (16,87%).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι χαμηλό ποσοστό πήρε και στο 142ο Ετεροδημοτών (12,5%) αλλά και στο γαλάζιο κάστρο της Άσσου όπου έφτασε στο 15,51%.

Σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου η Παλική

Το , που αναδείχτηκε στην Κεφαλονιά τρίτο κόμμα, έχει κι αυτό τα κόκκινα κάστρα του στην Παλική.

Στην Αγία Θέκλη (95ο) μάλιστα, παραλίγο να βγει… κυβέρνηση, αφού πήρε 58 ψήφους έναντι 59 του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 32,77%. Αρκετά καλά πήγε και στο Νύφι (26,66%) όπως και στα Δαμουλιανάτα (26,15%) ενώ δεν… βρήκε ούτε την ψήφο του (κυριολεκτικά) σε Βασιλικάδες, Κοθρέα, Αργίνια και Βαρύ, όπου πήρε 0 ψήφους.

Περασμένα μεγαλεία

Το μπορεί να αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος, όμως κατάφερε να… «τσιμπίσει» ένα 16,66% στο Ρίφι, ένα 16,27% στον Άγιο Νικόλαο και ένα 15,32% στα Διλινάτα ενώ 0 ψήφους πήρε σε Κοθρέα, Βαρύ, Άσσο, Μεσοβούνια και Πατρικάτα.

13-0

Η καταποντίστηκε σε αυτές τις εκλογές και στην Κεφαλονιά. Σε 13 εκλογικά τμήματα δεν βρήκε ούτε μία ψήφο ενώ τα μόνα τμήματα που σημείωσε διψήφιο ποσοστό ήταν στον Αγκώνα (16,35%) και στα Διλινάτα (10%).

ΜέΡΑ Αργινίων

Το που κατάφερε να μπει στη Βουλή, είδε τα ποσοστά του ιδιαίτερα ανεβασμένα στα Αργίνια (13,04%, με τρεις ψήφους), στο Νεοχώρι (9,68%, επίσης με τρεις ψήφους) και στο Μαρκόπουλο (9,21%).

Λύση Ετεροδημοτών

Τέλος, η το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στο 142ο ΕΤ Ετεροδημοτών (15,62 με 5 ψήφους), στα Φαβατάτα (8,74%) και στα Διλινάτα όπου και πήρε 7%.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα