Τιμητική πλακέτα για τους εκατό Κεφαλονίτες ναυτικούς που θυσιάστηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τιμητική πλακέτα για τους εκατό Κεφαλονίτες ναυτικούς που θυσιάστηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αίτηση για την ανάρτηση τιμητικής πλακέτας για τους εκατό Κεφαλονίτες ναυτικούς που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέθεσε ο Σύλλογος Ναυτικών «Νίκος Καββαδίας» προς το Λιμενικό Ταμείο. Σύμφωνα με την αίτηση, η πλακέτα θα τοποθετηθεί στον λιμενοβραχίονα Αργοστολίου.

Η συνεισφορά των Ελλήνων αλλά και ειδικότερα εκατοντάδων Κεφαλονιτών και Θιακών ναυτεργατών και ναυτικών στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των συμμάχων ήταν καθοριστική, αφού με κίνδυνο της ζωής τους συμμετείχαν στις μεταφορές εφοδίων, εν μέσω καταιγιστικών πυρών από τη θάλασσα και τον αέρα.

Τα ελληνικά πλοία ήταν στην πλειοψηφία τους παλιά και αργοκίνητα, γίνονταν εύκολα στόχος για τα γερμανικά υποβρύχια, όμως παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες ναυτικοί συνέχιζαν με αυτοθυσία να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στις συμμαχικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει ο α’ μηχανικός Βασίλης Μπεκάκος, «τόση ήταν η αυτοθυσία τους ώστε μόλις τορπιλίζονταν και κατάφερναν να βγουν στη στεριά τους ξαναμπαρκάραμε, ενώ δεν είχαν ούτε ρούχα να φορέσουν».

Επίσης σημαντική ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν τα ελληνικά εμπορικά πλοία αλλά και πολλοί Θιακοκεφαλονίτες ναυτικοί κατά τη διάρκεια της Απόβασης στην Νορμανδία αφού συμμετείχαν στην άκρως επικίνδυνη αποστολή να δημιουργήσουν κυματοθραύστη με τα κουφάρια των πλοίων στα οποία επέβαιναν και τα οποία ανατίναζαν μόλις έφταναν κοντά στην ακτογραμμή. Ο κυματοθραύστης αυτός ήταν απαραίτητος αφού, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, θα ήταν εξαιρετικά δυσκολότερη η προσέγγιση των αποβατικών. Σύμφωνα με τον Νίκο Πηγάδα, μάλιστα, ήταν ένας Κεφαλονίτης, ο αυτός που ανέλαβε να πείσει τους ναυτικούς που βρίσκονταν στο Κάρντιφ να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη, σχεδόν αυτοκτονική, αποστολή.

Η αίτηση για την τιμητική πλακέτα έγινε ομόφωνα δεκτή από το Λιμενικό Ταμείο.

Κεφαλονίτικα Νέα