Traverso Festival 2019 – Live, Video, εικόνες, ρεπορτάζ

Traverso Festival 2019 – Live, Video, εικόνες, ρεπορτάζ

Traverso Festival

Δείτε όλα όσα συμβαίνουν στο 2019 που πραγματοποιείται στις 19, 20 και 21 Ιουλίου, στο Άλσος της Καλλιθέας, στη Λακήθρα της Κεφαλονιάς, με live, βίντεο και εικόνες.

Η πίστα γέμισε (δεν ήθελε και πολύ)

Λαμπρογιάννης, Γαβρίλης και Ελευθερία στη σκηνή του Traverso Festival

Και σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου, μέλη της Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων θα βρίσκονται στον χώρο του φεστιβάλ για ενημέρωση και ανταλλαγή ιδεών. Το Traverso Festival παραδίδει τη σκυτάλη στην μεγάλη αντιεξορυκτική συναυλία που οργανώνει η Ανοιχτή Συνέλευση στα Λουτρά Σάμης την Δευτέρα 29 Ιουλίου με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών (Τόνια Αυγουστάτου, Εξ Επί Τούτου, Singapore Strings) και της αγαπητής Ματούλας Ζαμάνη. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Την φωνή της ενώνει με την τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς και την Ιθάκης η γνωστή δημιουργός και ερμηνεύτρια Ματούλα Ζαμάνη κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκω...

Στο Ρεφενέ Αυτό-οργανωμένο Πανηγύρι που θα γίνει απόψε Κυριακή 21 Ιουλίου στην Λακήθρα συμμετέχουν προγραμματισμένα οι παρακάτω και απρογραμμάτιστα αρκετοί περισσότεροι!

Αλκαίος Σουγιούλ (μπουζούκι), Νίκος Αναγνωστόπουλος (πιάνο), Ελευθερία Edwards (τραγούδι)
Τα τελευταία καλοκαίρια, συναντιούνται μουσικά στο λατρεμένο τους νησί ο Νίκος, η Ελευθερία και ο Αλκαίος και παίζουν τα τραγούδια που αγαπούν και τους συγκινούν. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσουν μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια αγαπημένων τους συνθετών, με κοινό τόπο το μοναδικό ήχο που προκύπτει από τη συνάντηση του πιάνου με το μπουζούκι.

Γαβρίλης Σιμωτάς (μπουζούκι), Μαργαρίτα Μποζά (κιθάρα), Μαργαρίτα Τσάρα-Γιαννακοπούλου (μπαγλαμάς)
Το αγαπητό τρίο σε ένα αφιέρωμα στον στιχουργό Αλέκο Σακελλάριο. Μια παρουσίαση τραγουδιών του μεγάλου γνωστού-αγνώστου δημιουργού του ελληνικού κινηματογράφου κι όχι μόνο…

Λαμπρογιάννης Πεφάνης (βιολί), Γαβρίλης Σιμωτάς (ούτι), Μπάμπης Κακαρούμπας (σκορτσάμπουνο), Ματίνα Παπαγεωργίου (τραγούδι)
Οι γνωστοί στους περισσότερούς μας μουσικοί θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια από την Κεφαλονιά και αλλού. Γνωστές, αλλά και λιγότερο γνωστές μελωδίες, χορευτικοί σκοποί, μερακλίδικα παιξίματα και…. ο χορός καλά να κρατεί!

Θα καταλήξουμε όλοι μαζί σε ένα πηγαίο, αυθόρμητο και… αυτοσχεδιαστικό γλέντι!

Λίγα λόγια για την ιδέα – και την πράξη του Ρ.Α.Π.

Ρεφενέ: επίρρημα που προέρχεται από την περσική λέξη arifane και σημαίνει «με κοινή συνεισφορά».

Αυτοοργάνωση: αντιεραρχικός, οριζόντιος τρόπος οργάνωσης των συστημάτων, κατά τον οποίο τα μέρη ενός συστήματος συνεργάζονται και συνεισφέρουν όσο κι όπως μπορούν, δίχως «αρχηγούς» κι «εργάτες». Τα αυτοοργανωμένα συστήματα είναι εξ ορισμού δυναμικά, δηλαδή μεταβάλλονται ανάλογα με τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες και προσαρμόζονται ανά πάσα στιγμή κατάλληλα.

Πανηγύρι: σύνθετος λεκτικός τύπος, από το πᾶν (όλος) και το ἄγυρις (συνέλευση). Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για μία γενική συγκέντρωση. Από τα αρχαία χρόνια, το πανηγύρι ήταν μία εορταστική σύναξη προς τιμή κάποιου θεού, ενώ στις μέρες μας μπορεί να έχει θρησκευτικό, εμπορικό ή και αμιγώς πολιτιστικό περιεχόμενο.

Το Ρεφενέ Αυτοοργανωμένο Πανηγύρι (ΡΑΠ) το προτείνουμε και για τις τρεις ιδιότητές του.

Αυτοοργανωμένο πανηγύρι, γιατί τα πανηγύρια έχουν χάσει τα βασικά χαρακτηριστικά που κουβαλούσαν εδώ και αιώνες, καθώς πλέον τα οργανώνουν θεσμοί όπως οι τοπικοί σύλλογοι, τα εκκλησιαστικά συμβούλια ή εμπορικοί φορείς. Για την πραγματοποίηση του ΡΑΠ έχουμε ασχοληθεί όλοι με όλα. Ο χαρακτήρας του δεν είναι δεδομένος, πόσο δε μάλλον παγιωμένος. Στηρίζεται, προφανώς, σε όσα έχουμε ζήσει και ξέρουμε για τα πανηγύρια. Διαφοροποιείται όμως, στην κατεύθυνση της αναψυχής με απλό κι αληθινό ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς εντυπωσιασμούς, χωρίς αλόγιστες, περιττές δαπάνες και χωρίς εμπορευματοποίηση, μιας και τα όποια έσοδα θα αποτελέσουν την δυνατότητα πραγματοποίησης αντίστοιχου εγχειρήματος και τον επόμενο χρόνο. Το είδος και κυρίως το ύφος της μουσικής είναι σημαντικό μέλημα του ΡΑΠ που έχει υψηλό μουσικό επίπεδο από καταξιωμένους μουσικούς, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να παρουσιαστούν και νέοι. Στο ΡΑΠ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για ικανοποιητικό, τουλάχιστον, αισθητικό αποτέλεσμα, είναι όμως γεγονός ότι αυτό πολλές φορές εξαρτάται από τις οικονομικές και λοιπές μας δυνατότητες. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να ξεπεράσουμε για παράδειγμα τις γνωστές πλαστικές καρέκλες; Προχωρώντας, θα βρούμε τρόπο και γι’ αυτό!

Ρεφενέ πανηγύρι, διότι το να φέρουμε ο καθένας το ταψάκι του, να βάλουμε τα φαγητά στον πάγκο και να τα μοιραστούμε μεταξύ μας, μας κάνει δημιουργικούς και μας φέρνει πιο κοντά ως συμμετέχοντες στο πανηγύρι. Μας ανεβάζει το επίπεδο ευθύνης, μιας και καλούμαστε εμείς να προσφέρουμε το φαγητό μας ως μέρος του συνόλου και μας απομακρύνει από τις ευκολίες του τύπου «καλά, μιλάμε τα σουβλάκια δεν τρώγονταν». Μας εξοικονομεί χρήματα, αυτό δεν χρειάζεται επεξήγηση. Προσέχουμε μόνο το φαγητό που θα καταλήξουμε να φέρουμε να σερβίρεται εύκολα.

Το ΡΑΠ φέτος όπως και κάθε χρόνο θέλει να ξεπεράσει τον προηγούμενό του εαυτό όσον αφορά τις οργανωτικές λεπτομέρειές του και να μας κάνει να διασκεδάσουμε με την ψυχή μας. Παρατηρήσεις και ιδέες από τους συμμετέχοντες δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτες, αλλά απαιτούμενες!

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν γενικό τίτλο στην 2η μέρα του Traverso Festival 2019, αυτός μάλλον θα έπρεπε να είναι «Υλοποιημένα όνειρα θερινής νυκτός».

Η ομώνυμη διαδραστική performance αποκάλυψε ότι η ποίηση δεν είναι τόσο ένας τρόπος να γράφεις αλλά περισσότερο ένας τρόπος να ζεις, ακόμα κι όταν παίζεις αυτοσχεδιαστική μουσική, ακόμα κι όταν αφηγείσαι κάτι που έγραψαν άλλοι, ακόμα κι όταν γράφεις ένα μήνυμα. Μας εντυπωσίασε –για να μην πούμε ότι μας αιφνιδίασε!- η διάθεση για συμμετοχή, τόσο όσων βρισκόντουσαν στον χώρο της Καλλιθέας όσο και απομακρυσμένων επισκεπτών. Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μαγική και τα όνειρά μας ταξίδεψαν μέσα από χαρτιά, πλήκτρα, καλώδια και δορυφόρους ώστε να βρουν ευήκοα ώτα και μια συμπαράσταση βαθιά κι εξόχως ανθρώπινη.

Τα κινηματογραφικά όνειρα του Βασίλη Κεκάτου και του Μαρίνου Σκλαβουνάκη ξετυλίχτηκαν αμέσως μετά στην οθόνη, ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού που τα παρακολούθησε με ενδιαφέρον, εμψυχώνοντάς τους να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά τους.

Όσο για τους Θραξ Πανκς, οι οποίοι ήταν ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι καθώς έχουν γράψει τη μουσική για την ταινία «Όλα για Όλα» του Μαρίνου Σκλαβουνάκη, φρόντισαν αμέσως μετά να μας εξηγήσουν το πώς ονειρεύονται τον τρόπο με τον οποίο η Θρακιώτικη μουσική συναντιέται με το… punk και όχι μόνο, αδειάζοντας έτσι τις κερκίδες και φέρνοντάς τις στην… πίστα σ’ ένα γλέντι χωρίς σύνορα!

Τέλος, τα όνειρα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο έχουν πάψει από καιρό να δείχνουν φρούδα, καθώς είναι παραπάνω από σαφής η ευρύτερη κοινωνική στάση γύρω από το ζήτημα.

Οφείλουμε μια συγνώμη από τους επισκέπτες που ήρθαν από νωρίς και ζητάμε την κατανόησή τους, καθώς το χτεσινό πρόγραμμα είχε υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και όπως όλοι γνωρίζουμε η τεχνολογία είναι παιδί του διαβόλου που βάζει διαρκείς τρικλοποδιές! Επειδή όμως η εμπειρία οδηγεί στην τελειότητα, υποσχόμαστε στο επόμενο σχετικό εγχείρημα που περιλαμβάνει τόσο πολλά μπλιμπλίκια να είμαστε πιο έγκαιροι!

Το Traverso Festival 2019 κλείνει σήμερα με το «παραδοσιακό» Ρεφενέ Αυτό-οργανωμένο Πανηγύρι, γνωστό και ως Ρ.Α.Π., που βασίζεται στην αρχή Όλα για Όλους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «ό,τι έχει καθένας δίνει» όπως έλεγε κι ο Λασκαράτος. Έτσι, όσοι έχουν μωρόπουλα και κομιντόρα στον κήπο τους θα τα φέρουν να μας τα φιλέψουν, όσοι τα καταφέρνουν στις πενιές θα παίξουν απ’ όλα τα μερακλίδικα του κόσμου τούτου, κι όσοι έχουν ντέρτι μες στην καρδιά θα βγουν να το χορέψουν. Το μόνο που είναι υποχρεωτικό και αδιαπραγμάτευτο για όλους είναι η διάθεση για μοίρασμα! Σας περιμένουμε λοιπόν απόψε Κυριακή 21 Ιουλίου στην Λακήθρα με τα καλούδια των χεριών και προπάντων της καρδιάς σας, για το πιο οργιαστικό πανηγύρι της χρονιάς!

Οι Θραξ Πανκς με ηλεκτρικές κιθάρες, νταούλια και ζουρνάδες στη σκηνή του Traverso Festival.

Κατακλύστηκε από κόσμο το... θερινό σινεμά του Traverso Festival. Ο κόσμος καταχειροκρότησε δύο βραβευμένους Κεφαλονίτες σκηνοθέτες που παρουσίασαν μικρού μήκους ταινίες τους: Ο Βασίλης Κεκάτος (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) και ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης (βραβείο Κοινού στο Χιούστον).

Και σήμερα Σάββατο 20 Ιούλιου στον χώρο του Traverse festival θα συνεχίσει τα βρίσκεται ενημερωτικό-συμμετοχικό περίπτερο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, που θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για το περιεχόμενο αλλά και τις επικίνδυνες συνέπειες της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, όπως επίσης για τον χαρακτήρα, τις δράσεις και τους επόμενους στόχους της Ανοιχτής Συνέλευσης.

Όπως φάνηκε από την 1η μέρα του φεστιβάλ πάρα πολύς κόσμος είναι ήδη ενήμερος για το ζήτημα, ακόμα και άνθρωποι που ζουν εκτός νησιού, πράγμα που δείχνει την αποτελεσματικότητα του κινήματος όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά. Το αίτημα που φαίνεται να αναδεικνύεται στο στάδιο αυτό είναι ο συντονισμός των περαιτέρω δράσεων, καθώς η αγωνία για τις «άνωθεν» αποφάσεις κορυφώνεται και η κοινωνική δυσφορία εντείνεται.

Δείτε εδώ μια πολύ χρήσιμη σύνοψη των πυκνών και πολυεπίπεδων δράσεων της Ανοιχτής Συνέλευσης κι ελάτε απόψε στην Λακήθρα να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε ιδέες!

Οχι στο Προγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Μέσα σε μόνο 7 μήνες η Ανοιχτή συνέλευση Κεφαλονιάς & Ιθάκης κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων έχει π...

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ; Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησαν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, όταν ο Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι, θρακιώτικη λύρα, φωνή) και ο Βαΐτσης Χαρακοπίδης (γκάιντα, καβάλ, ζουρνάς, φωνή) βρέθηκαν το 2008 και ξεκίνησαν να παίζουν τα τραγούδια των διαφορετικών μουσικών ειδών που αγαπάνε. Με εμφανίσεις σε πολύ διαφορετικά μέρη (γάμους, πανηγύρια, δρόμους, φεστιβάλ κλπ) και με οδηγό το πάθος τους για τη μουσική συνάντησαν σε ένα αυτοσχεδιαστικό jam session τον Πάνο Γκίνη με την κιθάρα του και πλέον οι Θραξ Πανκc είναι ασταμάτητοι! Αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Οι τρεις Θρακιώτες με εργαλεία τους γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια, αλλά και την αστείρευτη ενέργεια και το χιούμορ τους, παρασέρνουν στο διάβα τους κάθε αναστολή οδηγώντας σε ένα πρωτόλειο γλέντι καθώς αναμειγνύουν τις μεγάλες τους αγάπες, την παράδοση με τον σκληρό ήχο. Κανείς δεν μπορεί να κάτσει ακίνητος όταν παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC - Thrax Punks!
Οι Θραξ Πανκc έντυσαν με τη μουσική τους την ταινία μικρού μήκους «Όλα για όλα» του Μαρίνου Σκλαβουνάκη, η οποία θα προβληθεί αμέσως πριν στο Traverso Festival, απόψε Σάββατο 20 Ιουλίου. Το ρητορικό ερώτημα που θέτουμε εμείς ως διοργανωτές είναι: χορεύεται ο κεφαλονίτικος κινηματογράφος με θρακιώτικους ήχους; Φυσικά και χορεύεται, και μάλιστα στην τσερέπα!
Κάντε γιούργια people σε άλλο ένα επικό γλέντι που θα έχει το… ακαταλόγιστο!

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC - Γιούρια (Live Rec) Thrax Punks - Yiouria Ένα Live Rec στο Wave Studio (Αλεξανδρούπολη) / A Live Rec at Wave Studio (Alexandroupoli) Μπορείτε να ...

Όλα για Όλα: μια ταινία του Μαρίνου Σκλαβουνάκη

Ο Μιχάλης έχει μια ταβέρνα και είναι χρεωμένος στις τράπεζες. Ο Αντρέας, φίλος του Μιχάλη, μαθαίνει ότι το προηγούμενο βράδυ έπαιξε χαρτιά στον τοκογλύφο του νησιού, γνωστό ως «Καρχαρία» κι έχασε. Ο «Καρχαρίας» διοργανώνει παράνομους αγώνες πόκερ και ταυτόχρονα δανείζει χρήματα στους καλεσμένους του. Ο Αντρέας θέλει να βοηθήσει τον φίλο του, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να σκαλίσει τις πληγές του δικού του παρελθόντος. Έτσι, η μόνη λύση είναι να μπει ένα στοίχημα...

Έτσι ξεκινάει η 1η ταινία μικρού μήκους του Μαρίνου Σκλαβουνάκη που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά με την συμμετοχή πολλών ντόπιων τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης γεννήθηκε στην Νέα Ζηλανδία το 1973 και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, όπου ζει μέχρι σήμερα. Κάνει σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, ενώ έχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη φιλοσοφία, στην ψυχολογία και στην κλινική ύπνωση. Επίσης έχει παρακολουθήσει στο ΕΚΠΑ μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου, ιστορίας κινηματογράφου και σεναρίου. Έχει κάνει την πρακτική του δίπλα στον Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Το μικρό ψάρι, κ.ά.), με τον οποίο συνεργάζεται στενά.

Το «Όλα για Όλα» έλαβε εύφημο μνεία στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2018, καθώς και βραβείο κοινού καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο Houston Greek Film Festival 2018, ενώ συμμετείχε και στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2018 καθώς και στο TiSFF 2018.

Αυτήν την περίοδο ο Μ.Σκλαβουνάκης ετοιμάζει την 2η μικρού μήκους ταινία του καθώς και το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Οδυσσέα - Η τέχνη της μνήμης», μια μουσική περιήγηση στην περιοχή της Μεσογείου.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο, ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης έχει συντονίσει τους τέσσερις ετήσιους κύκλους της επιμορφωτικής δράσης «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» από το 2015 ως το 2019.

Στοιχεία της ταινίας
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μολφέτα, Διευθυνση Φωτογραφίας: Γιωργος Κουτσαλιάρης, Φωτογράφος Πλατό: Δημήτρης Καϊόγλου, Α Βοηθός κάμερας: Βαγγέλης Κασαπάκης, Β Βοηθός κάμερας: Νεφέλη Αθανασάκη,Ηλεκτρολόγος: Δαμιανός Τιμνιος, Α Βοηθός ηλεκτρολόγου: Θωμάς Μπερετούλης, Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου, Βοηθός Ηχολήπτη: Αντρέας Κίττου, Σκρίπτ: Αννα Πατρικίου, Παραγωγή: Amantes ΚΟΙΝΣΕΠ, Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνος Σκλαβουνάκης, Α Βοηθός παραγωγής: Παρασκευή Σκλαβουνάκη, Β Βοηθός παραγωγής: Δημήτρης Μπούζος, Γ Βοηθός παραγωγής: Βασιλική Φραγκιά, Σκηνικά – Κουστούμια: Μαρία Δήμα, Ενδυματολογική σύμβουλος: Μαρένια Παράσχη, Βοηθός Σκηνικα και Φροντιστήριο: Φρόσω Τζανετάτου, Βοηθός Σκηνικα και Φροντιστήριο: Γεωργία Τάλλαρου, Μακιγιάζ: Ρούλα Κουρή, Κωμώσεις: Ρούλα Κουρή, Σπέσιαλ εφέ: Προκοπης Βλασερός, Ψηφιακά εφέ: Θέμης Κατσιμήχας, Παύλος Πολοτσανίν.
Ηθοποιοί: Βασίλης Μπισμπίκης, Γιάννης Οικονομίδης, Σταθης Σταμουλακάτος, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Πέτρος Ζερβός, Στέφανος Μπάλλας, Σοφία Γαλανοπούλου, Ιουλία Δόριζα, Ελευθερία Edwards, Αναστάσιος Παπαθεοδοροόπουλος, Λεύτερης Γαλανόπουλος.
Έτος παραγωγής: 2018, Διάρκεια: 30’

Trailer της μηκρού μήκους ταινίας ΟΛΑ…

Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν: μια ταινία του Βασίλη Κεκάτου

Ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ένα πρωί, καθ' οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται την κατάσταση του με απάθεια και αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Έτσι ξεκινάει η 3η ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά με την συμμετοχή πολλών ντόπιων τον χειμώνα του 2017-18.

Ο Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1991 και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή καλών τεχνών του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου. Η ταινία, σε συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 και την Αμερικάνικη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Sundance το 2019. Πήρε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιoανατολικής Ευρώπης στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικού Μήκους Δράμας το 2018 και τα βραβεία 2ης καλύτερης ταινίας και ανδρικής ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2018.

Είχε προηγηθεί ο «Ανάδρομος» (2014) και το «Zero Star Hotel» (2016) που κέρδισε στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Sundance και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute.

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη ήρθε πολύ πρόσφατα, όταν τον Μάιο του 2019 ο Βασίλης Κεκάτος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο φεστιβάλ των Καννών με την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», καθώς πέρα από το νεαρό της ηλικίας του που καθιστά πολύ σπουδαίο ένα τέτοιο βραβείο, είναι και ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που σημειώνει μια τέτοια επιτυχία.

Επιπλέον, ο Βασίλης Κεκάτος είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival, του καλοκαιρινού φεστιβάλ που από το 2015 ως το 2018 μετέτρεψε διάφορες παραλίες και άλλα σημεία της Κεφαλονιάς σε μαγευτικά θερινά σινεμά.

Στοιχεία της ταινίας
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος, Παίζουν: Κωνσταντίνου Ανδρέας, Σκασίλας Άγγελος, Παπαϊωάννου Αλέξανδρος, Ταβουλάρης Κωστής, Κ* Αλεξάνδρα, Φωτογραφία: Γιώργος Βαλσαμής, Ήχος: Γιάννης Αντύπας, Σκηνικά: Εύα Γουλάκου, Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Έτος παραγωγής: 2018, Διάρκεια: 19’

The Silence of the Dying Fish | 2018 | Greece & France | 19 mn Locarno IFF 2018 (World Premiere) Sundance FF 2019 (U.S. Premiere) Makis is a fish farm worker.…

Φωτογραφίες από τη δημοσίευση του χρήστη Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

Η Κεφαλονιά πάει σινεμά!

Το να γυριστούν δύο ταινίες μυθοπλασίας στην Κεφαλονιά από Κεφαλονίτες σκηνοθέτες μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών μπορεί κανείς να το πει και σύμπτωση. Το να βραβευθούν όμως αυτές οι ταινίες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ενώ οι δημιουργοί τους καλπάζουν στα επόμενα τους εγχειρήματα, μόνο σύμπτωση δεν το λες. Καθώς είμαστε ακόμα υπό το ευχάριστο σοκ των περιστάσεων, ερμηνεία για το φαινόμενο δεν έχουμε. Μπορούμε μόνο να εικάσουμε ότι μετά την «γραφική» αναπαράσταση της Κεφαλονιάς, όπως την συνόψισε κινηματογραφικά Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι προ εικοσαετίας, νέοι ντόπιοι δημιουργοί προτείνουν μια άλλη ματιά στον τόπο, μια ματιά που αξιοποιεί τα διαρκώς εναλλασσόμενα τοπία του νησιού για να αναπαραστήσει ψυχικά τοπία: την επικίνδυνη μα γοητευτική αγριάδα των μεγάλων αποφάσεων, την μονοτονία του τετελεσμένου και αναπόδραστου, το αποπλανητικό ειδύλλιο της αιώνιας ομορφιάς, την υπαρξιακή μοναξιά, την καταδίκη του βάλτου και την χάρη του πελάγους.

Το Traverso Festival 2019 προβάλλει απόψε Σάββατο 20 Ιουλίου back to back τις ταινίες Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν του Vasilis Kekatos (2η προβολή στην Κεφαλονιά) και Όλα για Όλα του Marinos Sklavounakis (1η προβολή στην Κεφαλονιά) με την παρουσία των σκηνοθετών και με την επισήμανση ότι ακόμα και σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή τέχνη όπως είναι ο κινηματογράφος, αυτό που χρειάζεται εκτός από το ταλέντο είναι η θέληση να υλοποιήσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Σας περιμένουμε λοιπόν απόψε για να ονειρευτούμε ένα άλλο νησί, το νησί της ιδιαίτερα πλούσιας φαντασίας του Βασίλη και του Μαρίνου. Μιας φαντασίας τόσο ζωντανής που στιγμές-στιγμές νομίζεις ότι απηχεί οικείες πραγματικότητες…

Όνειρα θερινής νυκτός: μια διαδραστική εμπειρία

Στη σκηνή του Traverso Festival σήμερα το βράδυ, θα δοκιμάσουμε να συν-δημιουργήσουμε ένα έργο που θα περιλαμβάνει μουσική και ποίηση.

Το έργο έχει τον τίτλο "Όνειρα Θερινής Νύχτας" και θα δημιουργηθεί ζωντανά από τρεις μουσικούς που θα βρίσκονται στη σκηνή και θα αυτοσχεδιάζουν φτιάχνοντας μουσικά τοπία, μία αφηγήτρια και το κοινό ως ποιητές που θα δημιουργούν τους στίχους του ποιήματος.

Στο κοινό συμπεριλαμβάνονται οι θεατές που θα βρίσκονται σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου στο θεατράκι της Λακήθρας, στην Κεφαλονιά, αλλά και όσοι μπουν μέσω internet, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, στη σελίδα του Κοινωνικού Εργαστηρίου Τραβέρσο και ανοίξουν το Live. Το έργο θα ξεκινήσει γύρω στις 9:30 αλλά το Live θα "εκπέμπει" νωρίτερα, λίγο μετά τις 9 για να συντονιστούμε. Όταν το έργο ξεκινήσει θα διαβάσετε "Το έργο ξεκινάει" στα σχόλια του live και όσοι έχετε ενεργοποιημένο τον ήχο στον υπολογιστή ή το κινητό σας θα ακούσετε και τη μουσική.

Οι στίχοι θα πρέπει να γράφονται στα σχόλια του Live. Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε αρκεί να ξεκινάει από τη λέξη "ονειρεύομαι". Γράψτε τα όνειρά σας, προσωπικά ή κοινωνικά, πραγματικά ή φανταστικά ή ότι άλλο... Θα παρακαλούσαμε μόνο να σκεφτείτε ότι στο χώρο θα βρίσκονται και παιδιά. Μπορείτε ακόμη να εμπνευστείτε από έναν στίχο που έγραψε άλλος επισκέπτης ή ακούσατε από την αφηγήτρια, να τον συμπληρώσετε ή να τον συνεχίσετε.

Πρακτικές οδηγίες συμμετοχής

Όποιος θέλει να συμμετέχει θα πρέπει να μπει στη διεύθυνση https://www.facebook.com/TraversoKefalonia/. Καλό είναι πατήσετε Like (Μου αρέσει) ή "Ακολουθήστε τη σελίδα" ώστε να σας έρθει και ειδοποίηση όταν θα ξεκινήσει το έργο. Ούτως ή άλλως όμως στη συγκεκριμένη σελίδα θα βρίσκεται καρφιτσωμένο πάνω-πάνω το Live όταν ξεκινήσει.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να σχολιάσετε μέσω facebook (π.χ. αν δεν έχετε λογαριασμό) μπορείτε να στείλετε εναλλακτικά sms στο 6976114032 με τον στίχο ή στίχους σας και στο τέλος σε παρένθεση το όνομά σας κι εμείς θα προσπαθήσουμε να τους προωθήσουμε στο έργο. Οι θεατές που θα βρίσκονται στο θέατρο θα μπορούν επίσης εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν το πατροπαράδοτο... χαρτί και μολύβι. Θα υπάρχει ένας εθελοντής που θα συλλέγει τους στίχους.

Συμμετέχουν: Ελένη Αθανασοπούλου (αφήγηση) | Κώστας Φραντζής, Δημήτρης Σμαϊλης, Αντώνης Παπανικολάτος (μουσική) | Λουκάς Αθανασίου (ιδέα, τεχνική υλοποίηση), η λογοτεχνική Ομάδα Περί Ου και φυσικά όλοι όσοι αποφασίσουν να γράψουν στίχους για το έργο.

Μην ξεχνάτε: οι στίχοι θα πρέπει να αρχίζουν με την λέξη "ονειρεύομαι". Απόψε λοιπόν ας ονειρευτούμε ελεύθερα….

Η Παρασκευή 19 Ιουλίου, πρώτη βραδιά του 4ου Traverso Festival ήταν…ξεθεωτική! Ξεκίνησε με την δυναμική παρουσία των μαθητών της Άντζελας Τκατς και συνέχισε με την πολλά υποσχόμενη Hollie Findlay που είναι σαφές ότι διαθέτει ήδη μεγάλο fan club και το έκανε ακόμα μεγαλύτερο! Την σκυτάλη πήρε το Duo Karma σε μια καλοδουλεμένη εμφάνιση με απροσδόκητες επιλογές, χιούμορ αλλά και μαγική ατμόσφαιρα, στην οποία συνεισέφεραν σημαντικά οι υπέροχοι guest χορευτές της ομάδας Tango mar! Οι Drowning in Sand που ακολούθησαν, μπορεί να είναι γνωστοί στο τοπικό κοινό αλλά δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με τις διαρκείς ανανεώσεις τόσο στο ρεπερτόριο όσο και στο μουσικό τους ύφος. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκώσουν τα πλήθη για να τα παραδώσουν στους Les SkartOi διψασμένα για πολύ χορό, ενώ η εννιαμελής μπάντα ενθουσίασε με τον πλούσιο ήχο της και έδωσε ρεσιτάλ κεφιού!
Αν προσθέσουμε σ’ όλ’ αυτά το…multimedia ενημερωτικό περίπτερο της Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, την κυριολεκτικά θεραπευτική συμμετοχή του Costantinos Stavrianos, τον καλό καιρό (εντάξει, στη Λακήθρα να κρατάτε πάντα τη ζακετούλα σας όπως ακριβώς σας λέει η μαμά σας) και πάνω απ’ όλα το καταπληκτικό κέφι του κοινού, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια αξέχαστη βραδιά για όλους!
Παραμείνετε προσδεδεμένοι στις θέσεις σας - θα λυθείτε πάλι απόψε Σάββατο 20 Ιουλίου στην δεύτερη βραδιά του Traverso Festival 2019 που ακροβατεί μεταξύ του ονειροπαρμένου Απόλλωνα και του ξέφρενου Διονύσου!

Les SkartOi στο Traverso Festival

Les SkartOi στο Traverso Festival

Οι Drowning in Sand στη σκηνή του Traverso Festival

Duo Karma στη σκηνή του Traverso

H Hollie Findlay στη σκηνή του Traverso Festival

Επειδή όμως πιασμένο αρκούδι δε χορεύει, καθημερινά από τιος 8:30 ως τις 10:30 ο Κωνσταντίνος Σταυριανός θα μεριμνήσει για τη φυσική σας κατάσταση με 10λεπτες δωρεάν συνεδρίες chair-massage ώστε να γίνετε καινούριοι!
Ο Κωνσταντίνος ασχολείται από το 2008 με το θεραπευτικό μασάζ και έχει εργαστεί σε spa hotels και ιδιωτικά στην Αθήνα, τη Σαντορίνη και την Ανάφη, ενώ τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά, με αγάπη και φροντίδα για τον άνθρωπο.
Free your body, relax your mind!

Οι Les SkartOi! είναι μια παρέα που από το 2004 παλεύει σε ένα υπόγειο στο Αίγιο με τους ήχους της τζαμαϊκάνικης υποκουλτούρας. Η SKA, το Rocksteady και η Reggae είναι ο τόπος συνάντησης της πολυμελούς ορχήστρας και μέσα από τη μουσική εκφράζονται και εκφράζουν τους ρυθμούς της εκρηκτικής δεκαετίας του '60 με τον τρόπο που αυτή αντανακλάστηκε στο μικρο νησί της Καραϊβικής. Όμως οι “Σκάρτοι" δεν μένουν μόνο στην αναβίωση και την αναπαραγωγή των ακουσμάτων που τους έχουν επηρεάσει, αλλά συνεχίζουν παραγωγικά την παράδοση που έχουν αφήσει οι μεγαλύτεροι δημιουργοί του είδους.
Όλα τα χρόνια της μουσικής τους δραστηριότητας οι Les SkartOi! έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές συναυλίες και μια σειρά παραγωγών με τελευταία το album "Twenty Four Hours", ενώ έχουν μοιραστεί τη σκηνή με Bad Manners, Thievery Corporation, Lee Perry, The Beat, Symarip, Aggrolites, Manu Chao κ.ά.
Καθώς εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά, αναμένεται να βάλουν φωτιά στην πίστα του Traverso Festival, απόψε Παρασκευή 19 Ιούλη - από εκείνες τις φωτιές που κανείς δε θέλει να σβήσουν!
Be there people!

Problems by Les SkartOi! LP: 24 Hours Music & Lyrics by Les SkartOi! Recorded, mixed and mastered at Noise Box Studio by Sakis Bastas. Video by Artstate Cine...

Οι Drowning in Sand δημιουργήθηκαν το 2015 και ήταν από τις πρώτες μπάντες που έπαιξαν στο 1ο Traverso Festival to 2016! Σήμερα το σχήμα αποτελείται από τους Roger Ash (μπάσο), Gareth Hodgson (ντραμς), Μαρία Δήμα (φωνή) και Βασίλη Λιοσάτο (κιθάρα, φωνή). Η μπάντα έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στο νησί με δικά τους κομμάτια και διασκευές σε alternative rock ύφος. Η σκηνή του Τραβέρσο τους περιμένει γι’ άλλη μια φορά απόψε, Παρασκευή 19 Ιουλίου, για να ροκάρουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο!

MUSIC - DROWNING IN SAND LYRICS - MARGARITA TSARA PRODUCTION - DIMITRIS SMAILIS

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Festival και οδηγίες πρόσβασης

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    vagelis G 2 μήνες

    Aξιο!!!Φεστιβαλ πλεον εμπιστοσυνης καλης ενεργειας για μενα !!!Βγηκα απο το νοσοκομειο για παρτυ σας (μια επισκεψη μικρη)και απεκτησα ξανα μια μικρη ακτινα φωτος και ελπιδας οτι δεν ειναι και τοσο ξενερωμα,μετριογουστο και συντηρητικουρα το νησι οσο πιστευω και νοιωθω!!Ειδα ωραιες φατσουλες,καλη οργανωση(στο μπαρακι λιγο ικαριωτικα τα ειδα!!)ωραιες αποψεις αλλα ιδιαιτερα ωραιες μουσικες παρουσιασεις(στα βιντεο,μιας και η γκαντεμια μου με εβγαλε σεριανι την τελευταια μερα,στα ελληνοπαραδοσιακα,που ωραια ηταν,και ο κοσμος πολυχορεψε,αλλα οι προηγουμενες παρουσιασεις με κανουν να πω..ωωωω-Νεες συνδοιαστικες,μοντερνες αποψεις)!!!Εν κατακλειδι,αν και βαθμολογοντας την αρτιοτητα,υπαρχει το Σαριστρα-για μενα το Τραβερσο φεστιβαλ ειναι Εθνικη Κεφαλονιας τελος!!!Παντα τετοια και εις ανωτερα Καλη δυναμη σε ολες και ολους που συνεβαλαν στο Κοινο Καλο