Από τον Βιολογικό το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Αργοστόλι – Πώς αντιμετωπίστηκε

Από τον Βιολογικό το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Αργοστόλι – Πώς αντιμετωπίστηκε

Τις τελευταίες εβδομάδες η πόλη του Αργοστολίου ταλαιπωρήθηκε από έντονη δυσοσμία, σχεδόν απ’ άκρη, σ’ άκρη της πόλης.

Η μυρωδιά, ώρες ώρες ήταν ανυπόφορη και ύστερα από έρευνα που κάναμε οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πρόβλημα που προέκυψε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και είχε επίδραση στην επεξεργασία των λυμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της , Νίκο Ανουσάκη, μειώθηκαν οι πληθυσμοί των φυσικών μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται για την διάλυση των λυμάτων. Αυτό θεωρείται η πιθανότερη αιτία για το γεγονός ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας που έχει παρατηρηθεί και άλλες χρονιές, να γίνει πιο έντονο φέτος.

Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονταν επί μέρες στα κοινωνικά δίκτυα ότι υπάρχουν ώρες που δεν μπορούν να σταθούν ή να κοιμηθούν από τη μυρωδιά, ενώ ακόμη πιο έντονο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί στην περιοχή της Λάσσης, κοντά στον βιολογικό.

Ο Μ. Γασπαρινάτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Inkefalonia, είχε πει ότι αυτό που πιθανολογείται είναι ότι μπήκαν στο σύστημα απόβλητα που δεν έπρεπε να μπουν (ίσως τοξικά), με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πληθυσμοί των μικροοργανισμών που «καθαρίζουν» τα λύματα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, επιβεβαίωσε τη μείωση των πληθυσμών των οργανισμών, χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτό οφείλεται σε κάποια τοξική ουσία που μπήκε στο σύστημα.

Αυτό που πάντως τόνισε είναι ότι η έξοδος του βιολογικού καθαρισμού παρέμεινε, όλη αυτή την περίοδο, καθαρή.

«Κάθε χρόνο υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται σημαντικά ο πληθυσμός της πόλης, άρα και το φορτίο του δικτύου, όμως φέτος, όντως το πρόβλημα ήταν πολύ πιο μεγάλο και δεχτήκαμε πολλά παράπονα», είπε μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα.

«Όταν αντιληφθήκαμε την πηγή το προβλήματος κάναμε εξαερισμό στις δεξαμενές, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τους πληθυσμούς των μικροοργανισμών, γι’ αυτό και ήδη το πρόβλημα έχει σχεδόν ξεπεραστεί. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο έντονο και η δυσοσμία έχει υποχωρήσει».

Σε ερώτησή μας, για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον, ο πρόεδρος μας είπε ότι θα πρέπει να γίνει μία ειδική μελέτη για το θέμα.

Τόνισε επίσης, ότι έχουν γίνει έλεγχοι «από παντού», όπως μας είπε, «ακόμη και από την εισαγγελία», και οι εγκαταστάσεις, όπως και το δίκτυο λειτουργούν κανονικά, χωρίς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Πάντως, γεγονός είναι ότι, όντως, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί μία λύση γιατί, πέρα από την ταλαιπωρία των κατοίκων, το νησί εκτίθεται και στους επισκέπτες.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα