Γηροκομείο Αργοστολίου ή… «Γεφύρι της Άρτας» – Σκέφτονται την παραίτηση στο ΔΣ – 240.000 δωρεάς στα… συρτάρια

Γηροκομείο Αργοστολίου ή… «Γεφύρι της Άρτας» – Σκέφτονται την παραίτηση στο ΔΣ – 240.000 δωρεάς στα… συρτάρια

Τον Νοέμβριο του 2018 είχε πραγματοποιηθεί, με… «δόξα και τιμή», η διοικητική παραλαβή του νέου Γηροκομείου Αργοστολίου, ενός έργου του οποίου η ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας που το συνοδεύει, ξεπερνά τη δεκαετία.

Εννέα μήνες αργότερα, το έργο παραμένει στην «διοικητική» παραλαβή, η πραγματική παραλαβή και χρήση είναι ακόμη θολή και οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι, οι άνθρωποι που πρόκειται να εξυπηρετήσει, παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα.

Για το θέμα αυτό μίλησε στα Κεφαλονίτικα Νέα, ο πρόεδρος του Γηροκομείου, , ο οποίος προειδοποίησε ακόμη και για παραίτηση του Δ.Σ. αν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις, ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις των ηλικιωμένων, ενώ απαντήσεις έδωσε τόσο ο δήμαρχος, όσο και η γ.γ. του Δήμου, Κ. Νικολαΐδου.

«Όλοι μου έλεγαν “Μην πας”»

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, ο κ. Αποστολάτος, αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε το 2011 να ασχοληθεί με το γηροκομείο.

«Από το 2011 ανέλαβα την προεδρία του Γηροκομείου. Μου είχαν πει πολλοί: “Μάκη μην πας. Πας σε ένα ίδρυμα που δεν είχε καλή φήμη”. Εγώ αποφάσισα να πάω, και μάλιστα χωρίς αμοιβή. Είμαι εκεί 9 χρόνια αμισθί», θα πει και θα προσθέσει με νόημα: «Αναγκάστηκα, βέβαια, να αποκεφαλίσω ορισμένες “συμμορίες”».

Το νέο γηροκομείο

Ο κ. Αποστολάτος μίλησε πολύ για τα προβλήματα που υπάρχουν στο γηροκομείο και για το ρόλο των εργαζομένων: «Νιώθω ευγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους του Γηροκομείου. Από 44 άτομα έχουν μείνει μόνο 12. Αν λειτουργεί το γηροκομείο λειτουργεί χάρις στην αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων».

Όμως το μεγάλο του παράπονο είναι το νέο κτήριο. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί διαπιστώνεις για μία ακόμη φορά το χάος που μπορεί να δημιουργήσει η γραφειοκρατία αλλά και η έλλειψη προσωπικού, ενδεχομένως και τα μικροπολιτικά παιχνίδια ή η ανικανότητα αιρετών και υπαλλήλων. Ένας και μόνο υπάλληλος μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μήνες, ένα ολόκληρο έργο, απλώς ξεχνώντας ένα έγγραφο στο συρτάρι.

Ο κ. Αποστολάτος ρίχνει την ευθύνη κυρίως σε υπαλλήλους του Δήμου, στα μέλη των επιτροπών, χωρίς και ο ίδιος να γνωρίζει με βεβαιότητα το γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ συγκροτήθηκαν οι Επιτροπές παραλαβής των δύο φάσεων, δεν μπορούν να συγκροτηθούν και να παραλάβουν τα κτήρια. Έχει γίνει μόνο η διοικητική παραλαβή, μπορούμε μόνο εμείς να μπούμε μέσα, όχι οι ηλικιωμένοι, με δική μας ευθύνη για ό,τι συμβεί. Η παραλαβή δεν ξέρω γιατί δεν έχει γίνει. Έχουμε κάνει τόσες παρεμβάσεις, όλο υποσχέσεις παίρνω αλλά δεν έχει γίνει τίποτα».

«Η επίσημη δικαιολογία που φέρνουν είναι ότι ταυτίζουν ορισμένα άλλα έργα με το γηροκομείο. Ο εξοπλισμός που λένε δεν έχει καμία σχέση. Ούτε έχει σχέση ότι ήρθαν οι… «Ράμπο», όπως τους λένε, και έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις. Καμία σχέση με την σημερινή παραλαβή. Ίσως είναι θέμα σαμποτάζ».

Στα συρτάρια τα χαρτιά της σίτισης, χωρίς ρεύμα το γηροκομείο

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, αποφεύγει να ρίξει ευθύνες στον δήμαρχο. «Δείχνει κατανόηση, έχει πάρει μπροστά μας πολλές φορές τηλέφωνα για να τρέξει το θέμα», θα μας πει. Κατηγορεί, κυρίως υπαλλήλους του δήμου ότι «έθαψαν στα συρτάρια για μήνες έγγραφα» που τους είχε δώσει ο ίδιος (ο πρόεδρος), «αδιαφορώντας για το περιεχόμενό τους» και φέρνει ως παράδειγμα το θέμα της σίτισης των ηλικιωμένων και του υποσταθμού της ΔΕΗ.

«Πτώχευσε ο προμηθευτής της σίτισης, πήρε απόφαση το συμβούλιο για να τον κηρύξει έκπτωτο. Αυτός πρέπει να κάνει κάποιες σημειώσεις και να πάει στην Αποκεντρωμένη. Διαφορετικά δεν μπορείς να πάρεις απόφαση. 3μιση μήνες από τον Απρίλιο και οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν σε ένα απλό ερώτημα: «Πόσο είναι το υπόλοιπο ποσό που δεν είχε αναλωθεί από τον προηγούμενο προμηθευτή. Και μιλάμε για την σίτιση»!

Χωρίς ρεύμα

«Και οι τεχνικές υπηρεσίες κωλυσιεργούν», θα πει, προσθέτοντας μάλιστα εξοργισμένος ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του ηλ. ρεύματος και ο εξοπλισμός ας έρθει μετά.

«Πρέπει να μπει ο υποσταθμός της ΔΕΗ. Με αυτό λύνονται 99% τα προβλήματα. Μέχρι να έρθει ο καινούργιος εξοπλισμός, είτε από δωρεά είτε όχι, κατεβαίνουμε με τον εξοπλισμό το δικό μας και, όταν έρθει ο καινούργιος, πετάμε τον παλιό», θα πει, απαντώντας στο αντεπιχείρημα ότι η παραλαβή δεν γίνεται εξαιτίας της καθυστέρησης στην αγορά του εξοπλισμού.

Υποθέτει ακόμη και προσπάθεια υπονόμευσης του δημάρχου, κάνοντας όμως την παραδοχή ότι όντως υπάρχει έλλειψη προσωπικού και στον Δήμο.

240.000 δωρεάς στα συρτάρια

Μεγάλη σημασία έχει και η δωρεά που έχει εξασφαλιστεί από γνωστό Κεφαλονίτη ιδιοκτήτη ξενοδοχείων και η οποία μένει κι αυτή στο συρτάρι μαζί με τα ξεχασμένα χαρτιά της παραλαβής του Γηροκομείου. «240.000 θέλει να δώσει ο άνθρωπος, για να πάρουμε κουζινικά, όλο το μηχανικό εξοπλισμό και όλα τα κρεβάτια, πλήρως εξοπλισμένα. Ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Και δύο μηχανήματα φυσιοθεραπείας. Αλλά που να τα βάλω; Στον Άγιο Ανδρέα δεν χωράνε… », θα πει απογοητευμένος ο πρόεδρος.

Θα παραιτηθούμε

Ο κ. Αποστολάτος φαίνεται απελπισμένος και προειδοποιεί για κινητοποιήσεις. «Σκεφτόμαστε σοβαρά να παραιτηθεί όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάποιοι μας λένε να κατεβάσουμε τους ηλικιωμένους στον δρόμο. Δεν θέλω όμως να φτάσουμε ως εκεί. Θέλω να βρεθεί μία λύση άμεσα!», θα πει. «Όχι για εμάς, αλλά γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Τι απαντά ο Αλ. Παρίσης

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο αλλά και την γραμματέα του Δήμου κ. Νικολαΐδου ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν.

Η κ. Νικολαϊδου απάντησε ότι η προθεσμία για την παραλαβή του έργου λήγει στις 29 Αυγούστου, προσθέτοντας όμως ότι μετά από αυτό η παραλαβή γίνεται «αυτοδίκαια», όπως μας είπε.

Ο επιβεβαίωσε την προθεσμία αυτή αλλά και την «αυτοδίκαια» παραλαβή των κτηρίων μετά τις 29. Άφησε όμως αιχμές κατά συγκεκριμένου μηχανικού λέγοντας ότι παρότι έγινε η πρόσκληση για την συνεδρίαση της επιτροπής, εκείνος «επικαλέστηκε ασθένεια και δεν πάτησε το πόδι του», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες μέρες.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του εξοπλισμού. Του ζητήσαμε μία απάντηση σε αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Αποστολάτος. Στο ότι δηλαδή θα μπορούσαν να μπουν οι άνθρωποι μέσα στο γηροκομείο με τον παλιό εξοπλισμό, και στη συνέχεια, όταν παραληφθεί ο καινούργιος, να αντικαταστήσουν όσα αγοραστούν. Ο δήμαρχος δεν απάντησε σε αυτό. «Θα δούμε», είπε.

Δεύτερη και τελευταία πρόσκληση για την επιτροπή

Φαντάζει παράλογο σε μία δημοτική αρχή που παραδίδει σε λίγες μέρες να μην φροντίζει για να επιδείξει, στο τέλος-τέλος, άλλο ένα έργο. Τόσο ο κ. Αποστολάτος, όσο και ο νυν δήμαρχος άφησαν να υπονοηθεί ότι ίσως υπάρχει κάποια υπονόμευση στην διαδικασία της παραλαβής. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος είπε ότι έγινε και νέα πρόσκληση για να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραλαβής. Αλλιώς το έργο, όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και η κ. Νικολαΐδου, θα παραλειφθεί αυτοδίκαια.

Το θέμα είναι, βέβαια, το πότε θα μπουν μέσα οι άνθρωποι που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα