Τους βουλευτές της Κέρκυρας ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος για τα προβλήματα των ελαιοτριβείων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, μεταξύ του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, των Αντιπεριφερειαρχών ΠΕ Κέρκυρας Νικολέττας Πανδή και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Διονύσιου Τσούκα, των βουλευτών της Κέρκυρας: Στέφανου Γκίκα (ΝΔ), Αλέξανδρου Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) καθώς και μελών του Προεδρείου των Ελαιοτριβέων Κέρκυρας.

Η περιφερειακή αρχή κάλεσε τους τρεις βουλευτές για να τους ενημερώσει για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να κλείσουν τα ελαιοτριβεία της Κέρκυρας, λόγω αδυναμίας εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο νομοθέτης δεν έχει λάβει υπόψη του τις τοπικές συνθήκες και ζήτησε την συμβολή των βουλευτών ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των ιδιοκτητών 55 ελαιοτριβείων στο νησί, για λήψη παράτασης ικανού διαστήματος (περίπου δύο ετών). Στο διάστημα αυτό θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την κατασκευή εργοστασίου με παράλληλη εξέταση της χρηματοδότησής του, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από τον Αναπτυξιακό νόμο.

Δύο ακόμη θέματα που συζητήθηκαν ήταν εκείνα της λατομικής ζώνης Κέρκυρας, για την οποία εκκρεμεί πλέον μόνο η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής και η επικύρωση αυτής από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον καθορισμό της, καθώς και το Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας, όπου γίνονται ενέργειες για την εξεύρεση οικοπέδου και χρειάζεται η στήριξη της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Στους τρεις βουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση, δόθηκε φάκελος με τις τρεις υποθέσεις και από πλευράς περιφερειακής αρχής τονίστηκε η αναγκαιότητα διακομματικής συνεργασίας για το συμφέρον της Κέρκυρας.