Το Εργατικό Κέντρο απαντά στον Σταύρο Σπαθή για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις

Το Εργατικό Κέντρο απαντά στον Σταύρο Σπαθή για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στα ΜΜΕ την ανακοίνωση-επιστολή του επιχειρηματία, προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη του Δημάρχου κ. Μιχαλάτου, κ. Σταύρου Σπαθή, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί τις κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες γιατί κάνουν τη δουλειά τους και καλεί την κυβέρνηση να βάλει φρένο στους ελέγχους για την εφαρμογή της, κουτσουρεμένης ,εργατικής νομοθεσίας διότι το καλοκαίρι το νησί έχει…. πολλή δουλειά!

Θα μπορούσε βέβαια να προτείνει να νομοθετηθεί έλεγχος εποχιακών επιχειρήσεων το χειμώνα, να είναι όλοι ευχαριστημένοι….

Πέρα από τα αστεία όμως, έχει αξία συνάδελφοι και συναδέλφισσες να απαντήσουμε αυτό το λίβελο ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων του νησιού μας και όχι μόνο.

Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι ο κ. πρόεδρος δε μιλάει από μόνος του. Έχει για στήριγμα όλη την αντεργατική νομοθεσία που έστησε σαν βάση ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση, και χτίζει πάνω της τώρα η σημερινή, της ΝΔ. Μάλιστα χωρίς να χάσει μέρα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογήσει επαρκώς την απόλυση ενός εργαζομένου, ικανοποιώντας έτσι και ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ με το καλημέρα! Ετοιμάζει και νέο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες αξιοποιώντας τον απεργοκτόνο νόμο της κ. Αχτσιόγλου, αξιοποιώντας όλο το έδαφος που έχει προλειανθεί.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το πόνημα του κ. Προέδρου εκφράζει ευθέως και συνολικά τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, τη διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος, τον τρόπο με τον οποίο θα βγάλουν ορισμένοι ακόμα περισσότερα κέρδη στις πλάτες μας.

Οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, θέλουν ένα εργατικό δυναμικό που δεν θα έχει κανένα δικαίωμα, ούτε τα στοιχειώδη. Χαμηλοί μισθοί, άπειρες ώρες εργασίας, ένας υπάλληλος στη θέση τριών, σκληρή εντατικοποίηση, ατιμωρησία όταν δεν τηρείται η -κουτσουρεμένη- εργατική νομοθεσία.

Είναι απαράδεκτο πρόεδρος θεσμικού οργάνου να κάνει την παρατήρηση στο ΣΕΠΕ και τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες γιατί πραγματοποίησαν ελέγχους για υπερβάσεις ωραρίων και ρεπό που δεν δίνονται, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται ότι αυτά συμβαίνουν (!) ρίχνοντας την ευθύνη στο φόρτο εργασίας των επιχειρήσεων αλλά και οικονομικής ανάγκης των εργαζομένων να κάνουν 3 δουλειές για να επιβιώσουν!

Ελάχιστα όμως νοιάζεται ο κ. Σπαθής και η μεγαλοεργοδοσία που εξ ονόματός της μιλάει, για τις ανάγκες του εργαζόμενου, για την σωματική και ψυχική του υγεία, την οικογενειακή του ευημερία, τα δικαιώματά του στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό. Όλα αυτά δεν μπαίνουν καν στο ζύγι!

Με 5 μήνες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δουλειάς χωρίς ρεπό, με 10-12 ώρες ημερησίως όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στο νησί, κύρια και χώρους εστίασης, ο εργαζόμενος κινδυνεύει από τις συνέπειες της κούρασης, ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων πολλαπλασιάζεται. Δεν συζητάμε καν το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αναψυχή, στην ξεκούραση, να κάνει μια βόλτα με την οικογένεια του χωρίς άγχη και βάσανα, δικαίωμα που χάνεται, αφού γυρίζει από τη δουλειά μόνο και μόνο για να ξαναπάει σε λίγες ώρες.

Η ανακοίνωση θέτει ζήτημα οριστικής διάλυσης του εργάσιμου χρόνου, χρησιμοποιώντας το πολυφορεμένο επιχείρημα ότι καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα ειδικά το μήνα Αύγουστο.

Ζητά διαφορετική αντιμετώπιση στην εποχιακή επιχείρηση του νησιού από την ολοχρονική των πόλεων!!!
Δηλαδή να δώσει το κράτος ανεξέλεγκτες ελευθερίες στις επιχειρήσεις που η δουλειά τους αυξάνεται 6-7 μήνες το χρόνο.

Να θυμίσουμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επέκτεινε με απόφασή του τη λειτουργία των καταστημάτων και Κυριακές και αργίες ως τις 11 τη νύχτα μέχρι και 31 Νοέμβρη.

Δεν εξυπηρετεί αυτή η απόφαση τις αλυσίδες super market για παράδειγμα, που είναι ολοχρονικές επιχειρήσεις, και μια σειρά άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πιο έντονα το καλοκαίρι, τσακίζοντας τα μικρομάγαζα και τους μικροεπαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει τις πλάτες των εργαζομένων με έξτρα και έξτρα δουλειά;

Δουλειά νυχθημερόν, εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα, ψυχολογικά προβλήματα από την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από διευθυντάδες και εργοδότες.

Τι παραπάνω μας ζητούν; Να μετακομίσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς για να μη χάνουμε χρόνο από το πήγαινελα στο σπίτι;

Το τελευταίο δε μέρος της επιστολής-ανακοίνωσης, θα μπορούσε να προκαλεί θυμηδία αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικό. Πρώτα εκφράζεται συμφωνία με τους ελέγχους, συμφωνία να ασφαλίζεται ο εργαζόμενος (πάλι καλά!) αλλά αν ασφαλίζεται για 8ωρο, δεν πρέπει να υπάρχει καμία επίπτωση αν δουλεύει όσες παραπάνω ώρες χρειαστεί ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Εδώ πλέον η πρόκληση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Είναι πασίγνωστο ότι οι περισσότεροι μεγαλοεργοδότες κάνουν 4ωρες συμβάσεις ασχέτως πραγματικού χρόνου εργασίας, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα της ανασφάλιστης εργασίας. Ακόμα και εκεί που κάνουν 8ωρες, πουθενά δεν τηρούνται. Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, εστίαση, τουριστικά καταστήματα, super market, παντού υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν ώρες επί ωρών επιπλέον των συμβάσεών τους και αντί πληρωμής υπερωρίας λαμβάνουν συνήθως τις ειρωνείες και τις φωνές του διευθυντή γιατί “δεν είναι αποδοτικοί” και ”δεν νοιάζονται για την επιχείρηση-οικογένεια”.

Έχουμε φτάσει στο 2019. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αυτοματοποιήσει τα πάντα και έχουν διευκολύνει τη ζωή μας σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Εμείς συζητάμε αν πρέπει να δουλεύουμε σαν σκλάβοι για ένα ξεροκόμματο “καλοκαιρινής ανάπτυξης” αντί να συζητάμε πόσο λιγότερες ώρες και με τι αυξήσεις στους μισθούς θα μπορούσαμε να εργαζόμαστε.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

Για ό,τι σε προβληματίζει, ό,τι επικίνδυνο ή άδικο συμβαίνει στο χώρο δουλειάς σου, μη φοβηθείς.

Έλα σε επικοινωνία με το Κ-Ι, το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, αρκεί να είμαστε ενωμένοι!!