Τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα δάσους χάνονται κάθε λεπτό στον Αμαζόνιο

Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη καταστρέφεται με ρυθμούς-ρεκόρ


Με ρυθμό ρεκόρ καίγονται τα δάση του Αμαζονίου τις τελευταίες εβδομάδες, αποψιλώνοντας τεράστιες εκτάσεις και ενισχύοντας τους φόβους για επιτάχυνση της καταστροφής στον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη.
Embed from Getty Images

Σχεδόν 73.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, όταν ολόκληρο το 2018, ο αριθμός έφτανε στις 39.759.

Οι φωτιές είναι τόσο πολλές και καλύπτουν τόσο μεγάλη έκταση που είναι ορατές από το διάστημα. Οι δορυφορικές φωτογραφίες έχουν καταγράψει περισσότερες από 9.500 νέες δασικές πυρκαγιές μόνο την τελευταία εβδομάδα ενώ υπολογίζεται ότι καίγεται μία έκταση τριών ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε λεπτό.

Queimada em Canutama, AM, ás margens da Rodovia Transamazônica / Activelly burning fire yesterday at Canutama, along Transamazônica "highway"

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ρίχνει την ευθύνη για τις φωτιές σε περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, το κάνουν σκοπίμως για να βλάψουν την κυβέρνησή του. Όμως δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο για να υπερασπιστεί αυτόν τον ισχυρισμό του.

Αντίθετα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι πολλές από τις φωτιές προκαλούνται από καταπατητές που θέλουν να «αξιοποιήσουν» τις αποψιλωμένες περιοχές.

Οι φωτιές είναι ένα φυσικό να συμβαίνουν στην περίοδο της ξηρασίας, όχι όμως σε αυτό τον βαθμό.

Τα δάση του Αμαζονίου, παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη ενώ σε αυτά φιλοξενείται το 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς τα δάση του Αμαζονίου το παγκόσμιο κλίμα μπορεί να αλλάξει ανεπιστρεπτί αφού, μεταξύ των άλλων, ρυθμίζουν και την θερμοκρασία του πλανήτη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandy Ripple (@sandyripple) στις