Έρευνα – «γροθιά» από το ΓΕΛ Ληξουρίου – 3 στους 4 δεν έχουν ολοκληρώσει τις επισκευές από τους σεισμούς

Έρευνα – «γροθιά» από το ΓΕΛ Ληξουρίου – 3 στους 4 δεν έχουν ολοκληρώσει τις επισκευές από τους σεισμούς

Τα παιδιά του δημοσίευσαν μία έρευνα που πραγματοποίησαν σχετικά με τις επιπτώσεις των σεισμών του 2014 στο και την , πεντέμισι και πλέον χρόνια μετά. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της ανικανότητας του κράτους να φροντίσει τους σεισμοπαθείς και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα των μαθητών, το 74% των κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων υπέστησαν βλάβες από τους σεισμούς, δεν έχει ολοκληρώσει τις επισκευές τους.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 106 ατόμων, από τους οποίους πάνω από το 80% είχε μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές από τους σεισμούς στα σπίτια του.

Μεγαλύτερο πρόβλημα: Τα σχολεία

Από την έρευνα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα που παραμένει μετά τους σεισμούς είναι το θέμα των σχολείων και της εκπαίδευσης γενικότερα. Έχουμε συχνά αναφερθεί στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κτηριακό, ειδικά στην Παλική, όταν εκατοντάδες παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες στις οποίες αντιμετωπίζουν πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα.

Ακολουθούν: το οδικό δίκτυο, ηποιότητα ζωής, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τελευταίος ο τουρισμός.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσα χρόνια μετά, πολλά δημόσια κτήρια παραμένουν ακατάλληλα λόγω της αδιαφορίας του κράτους (Θέατρο, Βιβλιοθήκη κ.α.).

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην εκπαίδευση, το γεγονός ότι μόνο το 8% βρίσκει την κατάσταση των σχολείων ικανοποιητική για τους μαθητές, ενώ το 90% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη βοήθεια της Πολιτείας για το θέμα των υποδομών της πόλης του Ληξουρίου.

Από όσους ρωτήθηκαν, ένα σημαντικό ποσοστό 44% δεν έχει ξεπεράσει ακόμη και σήμερα το φόβο που ένιωσε τότε, ενώ το 95% θεωρεί ότι οι σεισμοί άλλαξαν το Ληξούρι

Δείτε το βίντεο με όλα τα στοιχεία της έρευνας που δημιούργησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου μαζί με τους Καθηγητές τους: Κατερίνα Πειρουνάκη, Φοίβη Ρίζου, Βαγγέλη Φαρακλό.

 

Video: lixouri.gr