Διάκριση για το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος»

Διάκριση για το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος»

Το λογοτεχνικό περιοδικό: «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσει την αναγνώριση από το Ελληνικό Κράτος και το του λογοτεχνικού και πνευματικού έργου του. Είναι μία στιγμή μεγάλης χαράς, τιμής και συλλογικής ικανοποίησης, για το πνευματικό και λογοτεχνικό έργο που συντελούμε από το Νοέμβριο του 2017, μέσω του λογοτεχνικού περιοδικού μας: «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» και την αναγνώρισή του από το Ελληνικό Κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού και για τη δυναμική ένταξη του και στις λίστες των υποψηφίων για τα «Λογοτεχνικά Κρατικά » στην κατηγορία των «Λογοτεχνικών Περιοδικών». Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, λοιπόν, μετά από πρόσκληση της τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά και την αξιολόγηση της επιτροπής της Διεύθυνσης Γραμμάτων και της Διεύθυνσης του Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού της Ελλάδας, εντάσσοντάς μας μέσα στα 15 σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά που εκδίδονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε με την Υπουργό στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα και συζητήθηκαν θέματα προώθησης του σύγχρονου πολιτισμού, την ένταξη των λογοτεχνικών περιοδικών μας στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για μακροχρόνιες δράσεις που έχουμε σκοπό να υλοποιήσουμε και να προετοιμάσουμε τα πλάνα τους. Επίσης, μας μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού για το , τον οποίο αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από τη νέα διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού και τη των Ελλήνων το φθινόπωρο.

Μας ανέφερε πως θεωρεί τόσο τον «Κέφαλο», όσο και τα υπόλοιπα δεκατέσσερα λογοτεχνικά περιοδικά που προσκάλεσε στη συνάντηση, ως τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά αυτή την περίοδο στο χώρο του βιβλίου, της λογοτεχνίας και του πνεύματος. Μας ανέφερε πως θεωρεί και πιστεύει τόσο η ίδια, όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού πως έχουμε μία πολύ μεγάλη δυναμική παρουσία στο χώρο του πνεύματος, προβάλλοντας σύγχρονες και πρωτότυπες ιδέες και υλοποιώντας σημαντικά έργα -π.χ. ο «Κέφαλος» από το 2017 έχει διοργανώσει τέσσερις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, πραγματοποίησε τη δράση: «Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες», δημιούργησε την «Εγκυκλοπαίδεια των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», πραγματοποίησε ήδη την έκδοση του «Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2019» και την έκδοση του 1ου και του 2ου Τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», την έκδοση του «Συλλεκτικού Τόμου του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης Κέφαλος» και τις ανθολογίες του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος» και πραγματοποίησε εκδηλώσεις στην Αθήνα κλπ.

Επίσης, μας ανέφερε πως αναγνωρίζει το Ελληνικό Κράτος το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα λογοτεχνικά περιοδικά μας ανάμεσα στην παραγωγή και στη διανομή, προβάλλοντας τους συγγραφείς και τα βιβλία τους και διαμορφώνοντας νέες ιδέες και αξίες στο χώρο του πνεύματος και του σύγχρονου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μας κάλεσε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να θέσουμε ετήσιους στόχους και το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στη διοίκηση, έχει ως σκοπό να προωθήσει τις ιδέες μας και να μας σταθεί δίπλα ως οικονομικός και τεχνογνωσιακός συμπαραστάτης και στυλοβάτης.

Τώρα θα ήθελα σε αυτό το σημείο, ως και Εκδότης και Διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού μας: «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», αλλά πάνω απ’ όλα ως λογοτέχνης, να ευχαριστήσω πολύ τόσο την επιτροπή της Διεύθυνσης Γραμμάτων και τη Διευθύντριά Γραμμάτων κ. Σίσσυ Παπαθανασίου, όσο και την πρώην Υπουργό Πολιτισμού και το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, για την αξιολόγηση μας ως ένα από τα 15 σημαντικότερα και πιο δυναμικά λογοτεχνικά περιοδικά της σύγχρονης εποχής, με δυναμική παρουσία στο χώρο του πνεύματος, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Μας τιμά πολύ που το Ελληνικό Κράτος εκτιμά και αναγνωρίζει το λογοτεχνικό μας έργο που μετράει μόλις είκοσι δύο μήνες ζωής. Πιστεύουμε πως θ’ ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού να θέσουμε νέους στόχους και να εμπνευστούμε νέες ιδέες για την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και ήδη έχουμε σηκώσει τα μανίκια ψηλά, έχουμε έτοιμα τα μολύβια και τα χαρτιά μας και θέτουμε νέους στόχους και προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία νέων οραμάτων.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους του ομότεχνους μας λογοτέχνες που έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται με το λογοτεχνικό περιοδικό μας «Κέφαλος» σε όλες μας τις δράσεις. Σας υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε δυναμικά να προσφέρουμε τόσο στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κεφαλονιάς και των Επτανήσων, όσο και στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο οραματιζόμαστε να τον δούμε ακόμη μεγαλύτερο σε λίγα χρόνια από τώρα. Η μεγάλη πνευματική μας σταυροφορία μόλις ξεκίνησε!

ΣΚΟΠΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ

Το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος — Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2017 με σκοπό την αναγέννηση της επτανησιακής λογοτεχνίας, βαδίζοντας πάνω στα χνάρια των μεγάλων λογοτεχνών της Επτανησιακής Σχολής. Στόχος μας είναι, όμως, και η πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων λογοτεχνών και αναγνωστών.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ

ΤΕΥΧΗ

Τα ηλεκτρονικά τεύχη του λογοτεχνικού περιοδικού: «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» διανέμονται δωρεάν στο διαδίκτυο. Στα τεύχη έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα πάνω από 300 σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες.

ΤΕΥΧΟΣ 1 – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ 2-3 – ΜΑΪΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ 4 – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ 5 – ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ΤΕΤΧΟΣ 6-7 – ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 (προσεχώς)

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Διάρκεια: Φεβρουάριος έως Απρίλιος 2018 – Συμμετοχές: 619

 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ 2017 & 2018 ΚΕΦΑΛΟΣ – Διάρκεια: Μάιος 2018 έως Μάρτιος 2019 – Συμμετοχές: 293

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2018 έως Μάρτιος 2019 – Συμμετοχές: 463

2ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Διάρκεια: Ιούνιος έως Δεκέμβριος 2019 – Συμμετοχές: 400 (μέχρι τώρα)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ 2000-2019 ΚΕΦΑΛΟΣ- Διάρκεια: Ιούνιος 2019 έως Μάρτιος 2020.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019 – Διάρκεια Ιούλιος έως Σεπτέμβριο 2019.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ – Διάρκεια: Ιούνιος 2018 έως Σήμερα – Σκοπός: Προβολή σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών μέσω δημοσίευσης συνεντεύξεων και αφιερωμάτων για το λογοτεχνικό τους έργο. – Συμμετέχοντες: 205 μέχρι σήμερα.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019 – Έκδοση: Ιανουάριος 2019 – Ένα λογοτεχνικό ημερολόγιο για το 2019 με έργα 145 σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών. – Συμμετέχοντες: 145.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ – Διάρκεια: Ιούνιος 2019 έως Σήμερα – Δημιουργία ιστοσελίδας της: «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών». Μία ανοιχτή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για τους ερευνητές και για κάθε ενδιαφερόμενο. – Συμμετέχοντες: 205 μέχρι σήμερα.

1ος ΤΟΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ – Έκδοση: 26 Αυγούστου 2019.

2ος ΤΟΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ – Έκδοση: 9 Σεπτεμβρίου 2019.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Έκδοση: 30 Σεπτεμβρίου 2019. – Συμμετέχοντες: 619.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020 – Έκδοση: Δεκέμβριος 2019

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ – Έκδοση: Ιούλιος 2019 έως σήμερα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Ημερομηνία: Σάββατο 13 Απριλίου 2019, Ώρα: 12:00 μ.μ., Χώρος: Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ 2017 & 2018 ΚΕΦΑΛΟΣ – Ημερομηνία: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, Ώρα: 18:00 μ.μ., Χώρος: Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Ημερομηνία: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, Ώρα: 18:00 μ.μ., Χώρος: Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019 – Ημερομηνία: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, Ώρα: 18:00 μ.μ., Χώρος: Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ – Ημερομηνία: έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2020.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ 2000-2019 – Ημερομηνία έχει προγραμματιστεί για την Άνοιξη του 2020.

Για το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς»

Πλούταρχος Πάστρας

Εκδότης Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κέφαλος»

& Εφημερίδας «Λογοτεχνικό Βήμα»,

Δημοσιογράφος, Φιλόλογος, Λογοτέχνης