«Εμείς, οι άνθρωποι του Αμαζονίου είμαστε φοβισμένοι, σύντομα θα είστε κι εσείς»

Ο Raoni Metuktire είναι περιβαλλοντολόγος και επικεφαλής των Kayapó, φυλής που ζει στον Αμαζόνιο

«Εμείς, οι άνθρωποι του Αμαζονίου είμαστε φοβισμένοι, σύντομα θα είστε κι εσείς»

«Καταστρέφετε τα εδάφη μας, δηλητηριάζετε τον πλανήτη και να σπέρνετε το θάνατο, γιατί είστε χαμένοι. Και σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αλλάξει αυτό.»

Για πολλά χρόνια, εμείς, οι αυτόχθονες ηγέτες και οι λαοί του Αμαζονίου, σας προειδοποιούσαμε για τους αδελφούς μας που έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλες ζημιές στα δάση μας. Αυτό που κάνετε θα αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και θα καταστρέψει το σπίτι μας – και θα καταστρέψει και το δικό σας σπίτι.

Έχουμε αφήσει στην άκρη την διαιρεμένη ιστορία μας για να συναντηθούμε. Μόνο μια γενιά πριν, πολλές από τις φυλές μας μάχονταν ο ένας τον άλλο, αλλά τώρα είμαστε μαζί, αγωνιζόμενοι μαζί ενάντια στον κοινό εχθρό μας. Και αυτός ο κοινός εχθρός είστε εσείς, οι μη αυτόχθονες λαοί που έχουν εισβάλει στα εδάφη μας και τώρα καίτε ακόμα και τα μικρά τμήματα των δασών που αφήσατε για να ζούμε. Ο Πρόεδρος Bolsonaro της Βραζιλίας ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων κοντά στα εδάφη μας να αποψιλώσουν το δάσος – και δεν κάνει τίποτα για να τους εμποδίσει να εισβάλουν στην επικράτειά μας.

Σας καλούμε να σταματήσετε αυτό που κάνετε, να σταματήσετε την καταστροφή, να σταματήσετε την επίθεσή σας στα πνεύματα της Γης. Όταν κόβεις τα δέντρα, προσβάλεις τα πνεύματα των προγόνων μας. Όταν σκάβετε για ορυκτά, τρυπάτε την καρδιά της Γης. Και όταν ρίχνετε δηλητήρια στη γη και στα ποτάμια – χημικά από τη γεωργία και τον υδράργυρο από τα χρυσωρυχεία – εξασθενίζετε τα πνεύματα, τα φυτά, τα ζώα και την ίδια τη γη. Όταν αποδυναμώσετε τη γη έτσι, αρχίζει να πεθαίνει. Εάν πεθάνει η γη, αν πεθάνει η Γη μας, τότε κανείς από εμάς δεν θα μπορέσει να ζήσει και κι εμείς όλοι θα πεθάνουμε.

Foto: Edilson Rodrigues/Agência Senado

Γιατί το κάνετε αυτό; Λέτε ότι πρόκειται για ανάπτυξη – αλλά τι είδους ανάπτυξη απομακρύνει τον πλούτο του δάσους και το αντικαθιστά με ένα μόνο είδος φυτού ή ένα είδος ζώου; Εκεί όπου τα πνεύματα μας έδωσαν όλα όσα χρειαζόμασταν για μια ευτυχισμένη ζωή – το φαγητό μας, τα σπίτια μας, τα φάρμακά μας – τώρα υπάρχει μόνο σόγια ή βοοειδή. Ποια είναι η εξέλιξη αυτή; Μόνο λίγοι άνθρωποι ζουν στις γεωργικές εκτάσεις που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολλούς ανθρώπους και είναι άγονες.

Γιατί λοιπόν το κάνετε αυτό; Βλέπουμε ότι το κάνετε ώστε κάποιοι από εσάς να κερδίσουν πολλά χρήματα.  Στη γλώσσα Kayapó καλούμε τα χρήματά σας piu caprim, “λυπημένα φύλλα”, επειδή είναι ένα νεκρό και άχρηστο πράγμα και φέρνει μόνο βλάβη και θλίψη. Όταν τα χρήματά σας μπαίνουν στις κοινότητές μας, προκαλούν συχνά μεγάλα προβλήματα, οδηγώντας τους ανθρώπους μας μακριά. Και μπορούμε να δούμε ότι κάνετε τα ίδια πράγματα στις πόλεις σας, όπου αυτό που αποκαλείτε πλούσιοι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι από όλους τους άλλους, φοβούμενοι ότι άλλοι άνθρωποι θα έρθουν για να πάρουν το piu caprim τους μακριά από αυτούς. Εν τω μεταξύ, άλλοι άνθρωποι λιμοκτονούν ή ζουν σε μιζέρια επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πάρουν φαγητό για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Αλλά και αυτοί οι πλούσιοι άνθρωποι θα πεθάνουν, όπως όλοι θα πεθάνουμε. Και όταν τα πνεύματά τους είναι χωρισμένα από το σώμα τους, τα πνεύματά τους θα είναι λυπημένα και θα υποφέρουν, γιατί ενώ είναι ζωντανοί, έχουν κάνει πολλούς άλλους ανθρώπους να υποφέρουν, αντί να τους βοηθήσουν, αντί να σιγουρευτούν ότι όλοι οι άλλοι έχουν αρκετό φαγητό να βρουν για να φάνε. Αυτός είναι ο τρόπος μας, ο τρόπος του Kayapó, ο τρόπος των αυτόχθονων ανθρώπων.

Πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε επειδή έχετε χαθεί, έχετε χάσει το δρόμο σας. Εκεί που πηγαίνετε είναι μόνο ο τρόπος καταστροφής και του θανάτου. Για να ζήσεις πρέπει να σέβεσαι τον κόσμο, τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα, τους ποταμούς και ακόμη και την ίδια τη γη. Επειδή όλα αυτά τα πράγματα έχουν πνεύματα, όλα αυτά είναι πνεύματα, και χωρίς τα πνεύματα η Γη θα πεθάνει, η βροχή θα σταματήσει και τα φυτά των τροφίμων θα μαραθούν και θα πεθάνουν επίσης.

Όλοι αναπνέουμε αυτόν τον αέρα, όλοι πίνουμε το ίδιο νερό. Ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη. Πρέπει να προστατεύσουμε τη Γη. Εάν δεν το κάνουμε, οι μεγάλοι άνεμοι θα έρθουν και θα καταστρέψουν το δάσος. Τότε θα νιώσετε τον φόβο που αισθανόμαστε κι εμείς.

Ο Raoni Metuktire είναι περιβαλλοντολόγος και επικεφαλής των Kayapó, φυλής που ζει στον Αμαζόνιο

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian – Πηγή φωτογραφίας: Edilson Rodrigues/ Senado Federal