εξορύξτε, νοτ

 

ως τόσο, ο διάολος ήτανε φευγάτος,
κ’ επήαινε τραγουδώντας τά – λα – ρα.
κι ο άδης ανάβλυαζε, χαρά γιομάτος,
κ’ ετραγούδα όλη μέρα: τά – λα – ρα!
κι από ‘κειο το τραγούδι τά, λα, ρα
είπαν του εγκλήματος το σώμα: τάλαρα!

ανδρέας λασκαράτος

 

εξορύξτε, κυρίες και κύριοι. σκάφτε βαθιά στη θάλασσα. σκάφτε μέχρι να φτάσετε στα σωθικά της γης. σας περιμένουμε. περιμένουμε τα τρυπάνια σας να τρυπήσουν τον βυθό όπως τα λόγια σας νόμιζαν πως θα τρυπήσουν το μυαλό μας. τρυπήστε. τι περιμένετε; τίποτα δεν έχετε να φοβηθείτε. ούτε να ρωτήσετε, όχι. ποιον να ρωτήσετε και γιατί άλλωστε. οι ζωές μας σας ανήκουν, κυρίες και κύριοι. οι ζωές μας, η αξιοπρέπειά μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, η αντίσαμος και οι πετανοί, το οξυγόνο και τα αμνοερίφια, τα ψάρια και τα μαγαζιά μας, τα όνειρα και οι ανάσες μας. όλα δικά σας, κυρίες και κύριοι.

εξορύξτε χωρίς να υπάρχει αύριο. για ένα βαρέλι πετρέλαιο πετάχτε στον κάλαθο των άχρηστων τις φωνές και τις διαμαρτυρίες μας. εμείς άλλωστε δεν είμαστε παρά κάτι γραφικοί αριστεριστές που φωνάζουμε χωρίς λόγο, γιατί θέλουμε τα φώτα της τοπικής δημοσιότητας πάνω μας. ή ίσως να παίρνουμε και ζεστό παραδάκι από το παγκόσμιο συνωμοσιολογικό σύστημα που κρύβεται άλλωστε πίσω από κάθε τι στο οποίο οι κοινωνίες αντιδρούν.

σκάψτε, κυρίες και κύριοι. αναμένουμε με αγωνία τα πετρελαιοφόρα σας. τις πλατφόρμες σας. το μεροκάματο της ξεφτίλας που θα μας δώσετε. το πέντε τοις εκατό από τα κέρδη σας που θα μείνουν τάχα εδώ, σε μας. ελάτε, κυρίες και κύριοι. ελάτε κόντρα σε κοινωνίες ολόκληρες που απαιτούν να επιλέγουν το μέλλον τους. ελάτε γιατί ποιος άλλωστε αποφασίζει; εμείς ή εσείς;

εξορύξτε μας, κυρίες και κύριοι. καταστρέψτε μας. ελάτε να κουνηθούμε μαζί με τις στέγες των σπιτιών μας, να χορέψουμε τον χορό της ανωτέρας βίας μαζί με τον εγκέλαδο. ελάτε να φάμε ψάρι που ‘χει πιει πετρέλαιο στην υγειά τη δική σας, ελάτε να σουβλίσουμε αρνί που κόλλησε πάνω του της δικής σας καλοζωίας το μικρόβιο, ελάτε να σας φιλοξενήσουμε το καλοκαίρι σε δωμάτιο με θέα την πλατφόρμα σας.

ελάτε λοιπόν. σας τα παραχωρούμε αβλεπί όλα τα θαλάσσια οικόπεδα. όλες τις κυβερνήσεις. όλα για σας και τίποτα για μας. γη και θάλασσα και ελευθερία στα πόδια σας απλωμένες, έτοιμες να τις καταπατήσετε. το κέρδος γαρ, κυρίες και κύριοι. το κέρδος. τα τάλιρα.

σας περιμένουμε με ανοιχτές τις αγκάλες, κυρίες και κύριοι. ουδεμία αντίσταση ευρεθήσετε. κέρδη πολλά αποκομίσετε. ένα νησί, τι λέω, μια επικράτεια ολάκερη στα πόδια σας. ελάτε. μόνο κρατήστε κατά νου πως ο επτανησιακός μύθος λέγει, πως του κεφαλονίτη η ειρωνεία κι ο σαρκασμός είναι πράματα αξεπέραστα.

ελάτε.

ελένη αθανασοπούλου
μέλος της ανοιχτής συνέλευσης κεφαλονιάς και ιθάκης
ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο ιόνιο