Ένας… “αντι-εξουσιαστής” Σαράντης Αλιβιζάτος.

Ένας… “αντι-εξουσιαστής” Σαράντης Αλιβιζάτος.

Και είναι ένας... νέος Σαράντης Αλιβιζάτος, απαλλαγμένος από τις επαγγελματικές συστάσεις των δισκογραφικών εταιριών, που εκφράζει μέσα από μια τελευταία στιχουργική δουλειά του, κάτι σαν το "αντι-εξουσιαστικό" άχτι του.

Για τον Σαράντη Αλιβιζάτο, κάθε σύσταση ή παρουσίαση, φαίνεται μάλλον… περιττή.  Είναι άλλωστε τα 50 και κάτι χρόνια του στο ελληνικό τραγούδι, στην πρώτη γραμμή μάλιστα των πρωταγωνιστών του, που τον καθιστούν όχι απλά αναγνωρίσιμο ακόμη και σε ανθρώπους νεότερων ηλικιών, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς, εκείνους που με το στιχουργικό ταλέντο τους υπέγραψαν την ανθεκτική στο χρόνο και στην ποιότητα, πορεία του τραγουδιού μας.

Έχοντας, ο , στις πλάτες του την σπουδαία αυτή καλλιτεχνική πορεία για πάνω από 50 χρόνια,  με την υπογραφή του να βρίσκεται κάτω από κορυφαίες επιτυχίες του ελληνικού μουσικού πενταγράμμου, όπως επίσης και από συνεργασίες με τα σπουδαιότερα ονόματα συνθετών και ερμηνευτών του εγχώριου τραγουδιού, κανένα ηλικιακό ή άλλο όριο, καμιά κούραση ή… ρουτίνα δεν μπορεί να κάμψει το ατόφιο στιχουργικό του ταλέντο. Ένα  διαχρονικό ταλέντο που μόλις πριν λίγες ημέρες “προσαρμόστηκε” όχι απλά στις απαιτήσεις των καιρών μας, αλλά ακόμη πιο σπουδαία, στις πολιτικές, κοινωνικές και στιχουργικές απαιτήσεις του ίδιου του μεγάλου Κεφαλονίτη δημιουργού.

Και είναι ένας… νέος Σαράντης Αλιβιζάτος, απαλλαγμένος από  τις επαγγελματικές συστάσεις των δισκογραφικών εταιριών, που εκφράζει μέσα από μια τελευταία στιχουργική δουλειά του, κάτι σαν το “αντι-εξουσιαστικό“… άχτι του. Το άχτι του για όλα όσα προκαλούν στις ημέρες μας άδικες και απάνθρωπες εξουσίες. Με γλώσσα, μάλιστα, έξω από τα στερεότυπα που θα επέβαλλε μια κόσμια οπτική ή καλύτερα… ακουστική, γλώσσα  θαρραλέα για έναν στιχουργό της δικής του πορείας και αναγνώρισης, γλώσσα εξωσυμβατική παράλληλα  όμως και αληθινή, με την μιλιά του κάθε ανθρώπου που ταλαιπωρείται στις δύσκολες αυτές εποχές από απάνθρωπες και εχθρικές…. “βασιλείες και κυβερνήσεις“.

“Γαμώ τις βασιλείες σας κι όλες τις κυβερνήσεις, προς όποιες κατευθύνσεις.

Γαμώ τις βασιλείες σας και τα μεγάλα λόγια, από του αγύρτες χώρια, από του αγύρτες χώρια”.

Αυτός ο πολύ σύγχρονος και καυστικός λόγος του Σαράντη Αλιβιζάτου, ντυμένος από την μουσική του Γιώργου Στεφανάκη, κάνει και μια ακόμη, μη αναμενόμενη, έκπληξη: “Επιλέγει” για να τον εκφράσει μια μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, την Ελένη Ροδά.  Κι εκείνη,  με την ιδιαίτερη και αναγνωρίσιμη χροιά στη φωνή της, “ανταπεξέρχεται” με τον πιο έμπειρα φρέσκο και δυναμικό τρόπο.

Κυρίες και κύριοι, ένας… αντιεξουσιαστής Σαράντης Αλιβιζάτος:

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα

φωτό: musicheaven.gr