Εξοργιστικές πλέον οι νέες εικόνες πλημμύρας και λάσπης στην Αγία Ευφημία. H Πύλαρος “βουλιάζει” και κάτι πρέπει να φταίει. (Φωτό-VIDEO)

Εξοργιστικές πλέον οι νέες εικόνες πλημμύρας και λάσπης στην Αγία Ευφημία. H Πύλαρος “βουλιάζει” και κάτι πρέπει να φταίει. (Φωτό-VIDEO)

Για δεύτερη φορά σε λίγα 24ωρα  χείμαρροι λάσπης οδηγούνται στην θάλασσα μέσα από αυλές σπιτιών, πόρτες καταστημάτων και  τους δρόμους του χωριού που είναι αυτή την στιγμή (ώρα 9:30) και αρκετή ώρα μετά την νεροποντή, απροσπέλαστοι. 

Εξοργιστική τείνει πλέον να γίνει η κατάσταση με τις πλημμύρες στην , καθώς μόλις μέσα σε λίγες ημέρες επαναλαμβάνονται οι θλιβερές εικόνες της έντονης πλημμύρας, με τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να βλέπουν το χωριό τους έρμαιο στην κακοκαιρία.

Για δεύτερη φορά σε λίγα 24ωρα  χείμαρροι λάσπης οδηγούνται στην θάλασσα μέσα από αυλές σπιτιών, πόρτες καταστημάτων και  τους δρόμους του χωριού που είναι αυτή την στιγμή (ώρα 9:30) και αρκετή ώρα μετά την νεροποντή, απροσπέλαστοι. Το ίδιο και το οδικό δίκτυο προς το χωριό που όχι απλά είναι αποκλεισμένο αλλά έχει μετατραπεί σε κανονικό χείμαρρο.

Οι κάτοικοι πότε σε κατάσταση αμηχανίας και πότε εξοργισμένοι και μάλιστα δικαιολογημένα, βλέπουν τις εικόνες καταστροφής  να απειλούν πλέον άμεσα τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους.

Τα πρόσφατα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και η εμπειρία μόλις προ ολίγων ημερών δεν φαίνονται ικανά μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να αποτρέψουν αυτές ακριβώς τις εικόνες.

Είναι η ώρα, όπως πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες αναφέρουν και μάλιστα αυτή την φορά… φωναχτά, να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αναζητηθούν ευθύνες εκεί ακριβώς που ανήκουν. Αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται -επιτέλους θα προσθέταμε- ολοκληρωμένος έλεγχος, πραγματογνωμοσύνη και μελέτη, σύγχρονα και όχι του μακρινού παρελθόντος, που δεν θα διστάσει να αγγίξει μεγάλα ή μικρά συμφέροντα της περιοχής.  Εκτός αν υιοθετηθεί για άλλη μια φορά η εκδοχή της.. κλιματικής κρίσης με την οποία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι.

“Ο κόμπος έφτασε στο χτένι”, μας τόνισε καταστηματάρχης της περιοχής  μόλις πριν λίγη ώρα και η περίοδος χάριτος  ακόμη και στους πρόσφατα εκλεγμένους αιρετούς, δεν μπορεί να κρατήσει πολύ, όταν τέτοια φαινόμενα καθιστούν ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της περιοχής, κυριολεκτικά… λασποχώρι.

Από την πρώτη στιγμή έχει σπεύσει στην περιοχή ο νέος Αντιδήμαρχος  του δήμου Σάμης Νικόλαος Ρασσιάς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και η πολιτική προστασία του νέου δήμου της περιοχής.

Τέλος, η Πύλαρος σήμερα συνολικά σε μια μεγάλη έκταση περνά μια πολύ δύσκολη ημέρα.  Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Ελληνική Πολιτεία, είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει σε μια περιοχή που απειλείται άμεσα σε μια μόλις φθινοπωρινή,  νεροποντή.

 

φωτογραφίες/video Βενετία Γιγή.


Βίντεο: Παναγής Καβαλλιεράτος

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα