Και η Λαϊκή Συσπείρωση της Π.Ι.Ν “βάζει” θέμα εξορύξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Και η Λαϊκή Συσπείρωση της Π.Ι.Ν “βάζει” θέμα εξορύξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

"...Για μας, το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει. Για αυτό ζητάμε τη συζήτησή του σε ειδική συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση το θέτουμε ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο..."

Θέμα εξορύξεων στο βάζει επίσημα και η ,  με επιστολή της που έδωσε στην δημοσιότητα  προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην επιστολή αυτή της περιφερειακής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης που υπογράφουν μεταξύ άλλων η επικεφαλής της και ο περιφερειακός σύμβουλος από την ,  εκτός από τις θέσεις της παράταξης σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης θαλάσσιων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων, ζητείται άμεσα η συνεδρίαση του Π.Σ.

Θυμίζουμε πως ήδη από την Παρασκευή που μας πέρασε εκκρεμεί αίτημα και της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο με το ίδιο αίτημα και με κάλεσμα και στις περιφερειακές παρατάξεις, να θέσουν και από την  δική τους θεσμική θέση, το αίτημα σύγκλησης Π.Σ για τις εξορύξεις και μάλιστα σε μονοθεματική Συνεδρίαση του Οργάνου που θα γίνει στην Κεφαλονιά.

 

Η επιστολής της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:

κ. Πρόεδρε,

Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων είναι έντονη η αγωνία και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, για την απόφαση της κυβέρνησης να κυρώσει και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, τις συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», παραχωρείται για έρευνα και για εκμετάλλευση (αν ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα για 25 χρόνια), στην κοινοπραξία της Repsol Exploration με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο 5-6/10/2019, το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνονταν στη διαδικασία της ενημέρωσης από την κα. Περιφερειάρχη. Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε τη διαφωνία της, τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη να συζητηθεί. Σας θυμίζουμε ότι ήταν ακριβώς οι μέρες που γίνονταν η συζήτηση στη Βουλή.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε δώσει το πράσινο φως στο να προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, το νέο περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να πάρει θέση στις εξελίξεις. Με βάση το παρακάτω πλαίσιο ζητήσαμε να μας ενημερώσετε για τις θέσεις σας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.
Με βάση το περιεχόμενο των συμβάσεων αλλά και το στόχο του κάθε επιχειρηματικού ομίλου που είναι το κέρδος γίνεται φανερό ότι:

1. Θα κλαπεί οριστικά και αμετάκλητα και θα χαθεί για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα. Δεν διασφαλίζεται ούτε η ερευνητική συμμετοχή, ούτε ο ουσιαστικός έλεγχος, ούτε καν η δέσμευση μέρους της πιθανής εξόρυξης από το ελληνικό κράτος.
2. Δεν θα δημιουργήσουν θέσεις καλοπληρωμένης και ασφαλούς σταθερής εργασίας, παρά μόνο ίσως για ελάχιστο αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων, αφού όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που μείωσαν μισθούς, διέλυσαν εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν απολύσεις είναι εδώ.
3. Οι υποσχέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική διοίκηση είναι κάλπικες. Ο περιφερειακός πόρος του 5% από τα έσοδα εξόρυξης, είναι το «τυράκι» στη φάκα για το λαό, που, ακόμα κι αν δοθεί, δεν θα ανακόψει την ενεργειακή φτώχεια και τη «φοροληστεία». Το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι οι Περιφέρειες γίνονται dealers παράδοσης του δημόσιου πλούτου.
4. Με βάση τη διεθνή πείρα ο κίνδυνος για τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν ξεπερνιέται με ένα παρατηρητήριο.
5. Θα υπάρχει επίδραση στις τοπικές οικονομίες, αφού θα χτυπηθεί η τουριστική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα, η βιοποικιλότητα, ενώ δεν είναι έωλος και ο προβληματισμός για τα ζητήματα σεισμικότητας.
6. Η εμπλοκή της περιοχής μας στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους ενέργειας ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΕΕ κ.α δεν είναι προς όφελος του λαού μας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη με αυτούς τους σχεδιασμούς όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Έχουμε καθαρό ότι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού μόνο μέσα από ένα δρόμο ανάπτυξης, που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποτροπή αυτών των σχεδίων και τον συνδέουμε με τις αιτίες που τα προκαλούν.

Για μας, το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει. Για αυτό ζητάμε τη συζήτησή του σε ειδική συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση το θέτουμε ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο
(χωρίς τηλεδιάσκεψη).

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΓΚΙΣΓΚΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΚΟΛΥΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ