Μάκης Μονιάς για τις πλημμύρες: Λειτούργησαν οι λεκάνες αλλά… δεν επαρκούν

Μάκης Μονιάς για τις πλημμύρες: Λειτούργησαν οι λεκάνες αλλά… δεν επαρκούν

Ο , μιλώντας στο για την πλημμύρα στην Πύλαρο που έφερε η τελευταία κακοκαιρία, μίλησε για τα έργα που έχουν ήδη γίνει, και τα οποία δεν επαρκούν ενώ προανήγγειλε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πύλαρο, ειδικά γι’ αυτό το θέμα.

Ο δήμαρχος Σάμης είπε ότι λειτούργησαν οι λεκάνες ανάσχεσης και κράτησαν ένα μεγάλο μέρος από τα φερτά υλικά αλλά, όπως αποδεικνύεται αυτό δεν φτάνει, αφού δημιουργήθηκαν προβλήματα, τόσο στην πόλη, όσο και στα κτήματα αλλά και στην οδοποιία.

«Αντιμετωπίστηκε γρήγορα το πρόβλημα την επόμενη μέρα, με την βοήθεια και των εθελοντών της Πυλάρου, της Ερίσσου, της Λειβαθούς και των Πρόννων, με μηχανήματα εργολάβων, με την Πυροσβεστική και με τους κατοίκους που βοήθησαν όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ολοκληρωτικά. Ο κ. Μονιάς σημείωσε ότι οι λεκάνες ανάσχεσης βοήθησαν αφού γέμισαν από φερτά υλικά (ξεκινάει άμεσα ο καθαρισμός τους), όμως πρόσθεσε ότι σκοπός της αντιπεριφέρειας είναι να δημιουργηθούν κι άλλες λεκάνες. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να γίνουν κι άλλα έργα, κυρίως αποχετευτικά ώστε να υπάρξει υπογειοποίηση του νερού και να λυθεί το πρόβλημα πιο ολοκληρωμένα.

«Όσο αφορά τα νερά που έρχονται από τα Θέματα και τα , υπάρχει η σκέψη, είτε να εφαρμοστεί (κάτι που θέλει απαλλοτρίωση) το κανάλι που είναι πριν τον περιφερειακό και κουμπώνει εκεί που αρχίζει η υπογειοποίηση του νερού ή να δημιουργηθεί αύλακας πιο πάνω, εκεί που παίρνει στροφή το νερό από τα και να υπογειοποιηθεί πάλι με τον αύλακα που έρχεται από τα ».

Για όλα αυτά θα προσπαθήσουμε μαζί με την αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς να βρούμε την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λύση.

Οι μελέτες από το 2006

Ο δήμαρχος Σάμης παραδέχτηκε ότι οι μελέτες αυτές έχουν φτιαχτεί από το 2006 και χρειάζονται επικαιροποίηση καθώς και νέα περιβαλλοντική μελέτη, αφού η προηγούμενη έχει λήξει από το 2012. «Αυτά απαιτούν κάποιο χρόνο», είπε. «Όμως, εκτιμώ ότι το να προσπαθήσουμε να βρούμε καινούργιες λύσεις με καινούργιες μελέτες θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «υπάρχει και ένα τεχνικό δελτίο, ύψους 1.200.000 για τη συνολική αντιμετώπιση όλων των ρεμάτων της Πυλάρου, που δεν ξέρουμε βέβαια αν θα χρηματοδοτηθεί. Η περιφερειάρχης είπε ότι θα το χρηματοδοτήσει αλλά το πότε θα γίνει αυτή η μελέτη και πότε θα βρεθούν τα χρήματα είναι άγνωστο».

Τέλος προανήγγειλε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Πύλαρο, ειδικά για αυτό το θέμα.