Μια σημαντική βράβευση στον Ιανό για την “δική μας” Τίνα Σπυράτου.

Μια σημαντική βράβευση στον Ιανό για την “δική μας” Τίνα Σπυράτου.

Είναι η Τίνα Σπυράτου, η γνωστή μας από την αρθρογραφία και την μόνιμη στήλη της με τίτλο "Ανεκπαίδευτα" στα Κεφαλονίτικα Νέα αλλά και από τις δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές της και τις αγαπημένες αναρτήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συμμετέχοντας στον διαγωνισμό διηγημάτων των γνωστών εκδόσεων "ΙΑΝΟΣ" με τίτλο "Αντιθέσεις", κατάφερε με το συγγραφικό της ταλέντο να είναι μια από τους μεγάλους νικητές του διαγωνισμού..

Μια σημαντική βράβευση για την μέσω… Αθήνας, ήρθε να προστεθεί στον χώρο των γραμμάτων και πιο συγκεκριμένα του βιβλίου, καθώς μια Κεφαλονίτισα μέσα από την… Πύλαρο, εδώ και λίγες ημέρες απολαμβάνει την πολύ σημαντική διάκριση, αυτή της βράβευσης ενός διηγήματος της στον διαγωνισμό διηγήματος  “Ιανός¨με τίτλο “Αντιθέσεις”.

Είναι η , η γνωστή μας από την αρθρογραφία και την μόνιμη στήλη της με τίτλο “Ανεκπαίδευτα” στα Κεφαλονίτικα Νέα αλλά και από τις δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές της και τις αγαπημένες αναρτήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συμμετέχοντας στον διαγωνισμό διηγημάτων των γνωστών εκδόσεων “ΙΑΝΟΣ” με τίτλο “Αντιθέσεις”, κατάφερε με το συγγραφικό της ταλέντο να είναι μια από τους μεγάλους νικητές του διαγωνισμού. Κι έτσι, το διήγημα της να συμπεριληφθεί στο των συγκεκριμένων εκδόσεων με τον τίτλο “Αντιθέσεις”, ανάμεσα σε άλλα, εξίσου εξαιρετικά διηγήματα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο  ΙΑΝΟS, σε συνέχεια των περσινών διαγωνισμών «Η Αθήνα και το Βιβλίο», πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά Διαγωνισμούς Φωτογραφίας και Διηγήματος με θέμα: «Αντιθέσεις».

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου  στο βιβλιοπωλείο του Ιανού ασφυκτικά γεμάτο από φίλους του βιβλίου και λάτρεις της γραφής,  ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού διηγήματος, μεταξύ των οποίων και η ταλαντούχα Τίνα Σπυράτου που διαμένει μόνιμα στα Ποταμιανάτα της Πυλάρου.

Η βραδιά ξεκίνησε με την κριτική επιτροπή τους Γιάννη Ξανθούλη (συγγραφέα), Κωνσταντίνο Μπούρα (ποιητή) και Διονύση Μαρίνο (συγγραφέα) να ανακοινώνει στους παρευρισκόμενους το σκεπτικό επιλογής των νικητών.

Ακολούθως ανακοινώθηκαν τα ονόματα των πενήντα πέντε (55) διηγημάτων που ξεχώρισαν τα οποία και σας παραθέτουμε με αλφαβητική σειρά:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΥΡΙΔΗ, ΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ, ΝΑΥΣΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ, ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΔΑΟΓΛΟΥ, ΟΛΓΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΓΚΑΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΟΣ, ΊΡΙΣ ΆΝΝΑ ΖΕΡΒΟΎ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΒΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ, ΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΤΣΙΟΣ, ΑΝΝΙΤΑ ΛΟΥΔΑΡΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ, ΆΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΤΕΝΙΔΗΣ,  ΦΑΝΗ ΜΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗΣ, ΕΥΑ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ, ΕΥΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ, ΘΩΜΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ,  ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ,  ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΙΠΙΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥ, ΚΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ ΣΟΥΓΙΑ, ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΙΝΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ,  ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΓΑΖΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΣΟΥΓΕΝΗ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΑΣΟΥΛΗ, ΕΛΠΙΔΑ ΦΟΥΛΙΔΟΥ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ

Τα διηγήματα των νικητών του διαγωνισμού βρίσκονται στον ειδικό συλλεκτικό τόμο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOSμε τίτλο «Αντιθέσεις».

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τα θέματα κινούνται γύρω από τον άξονα «Αντιθέσεις» και είναι κυρίως τριών τύπων: 1. ερωτικά (ατομικού οράματος), πολλές φορές σε βαθμό ποιητικού-εξομολογητικού παραληρήματος, 2. κοινωνικά (σχέσεις-συμβάσεις-θεσμοί), με αντικείμενο το θεσμό της οικογένειας, το προσφυγικό, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον αποκλεισμό μέσα στις σύγχρονες ασφυκτικές πόλεις, τις καθημερινές κρίσεις και κρισούλες, τον αρχέγονο φόβο του θανάτου και την εγγενή ανημπόρια των γηρατειών, 3. προφητικά (οραματισμοί για ευτοπίες του μέλλοντος) που προβάλλουν συνήθως ένα τελείως δυσοίωνο κι αποτρόπαιο μέλλον προκειμένου να κινητοποιήσουν κοινωνικά αντανακλαστικά κι αμυντικούς μηχανισμούς της Συλλογικής Συνείδησης και του Ασυνειδήτου. Ένας ενδιαφέρων διαγωνισμός, ακτινογραφία του φαντασιακού «σώματος» μιας κοινωνίας σε κρίση, από τα πλέον ενεργά και εναργή πνευματικά της κύτταρα.

Δείτε εδώ την παρουσίαση:

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα