Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Νίκος Καββαδίας “τραγουδούν” στα οδοφράγματα τον Μάη του ’68

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Νίκος Καββαδίας “τραγουδούν” στα οδοφράγματα τον Μάη του ’68

Σήμερα, ημέρα μνήμης της δολοφονίας του, αντί αφιερώματος, επιλέξαμε μια "αλλόκοτη" μουσική διαδρομή. Μια βόλτα στον Μάη του 1968, όπου κάπου εκεί στα οδοφράγματα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κρατάει... "αγκαλιά" τον μεγάλο μας ήρωα Γεώργιο Καραΐσκάκη, ενώ λίγο μετά προστίθεται στην θρυλική αυτή "παρέα" και ο δικός μας λόγω κεφαλονίτικης καταγωγής, ο μεγάλος μας ποιητής Νίκος Καββαδίας. 

Πολλά τα σημερινά αφιερώματα για τον μεγάλο επαναστάτη Ερνέστο που δολοφονήθηκε ακριβώς σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου 1967 στην Βολιβία,  από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν.

Το προσωπικό, ανθρώπινο, αλλά και επαναστατικό μεγαλείο του διαχρονικού ΤΣΕ, όπως ακριβώς αρμόζει σε λαϊκούς επαναστάτες τέτοιου διαμετρήματος, υμνήθηκε και τραγουδήθηκε σε δεκάδες γλώσσες, πολλαπλάσιες παραλλαγές και μουσικά είδη. Γιατί μόνο έτσι, ένας επαναστάτης με πολλές πατρίδες θα μπορούσε, όπως άλλωστε και έγινε, να είναι συνεχώς στις μνήμες των λαών και των τάξεων εκείνων που στο πρόσωπό του αναγνωρίζουν την πάλη, τον αγώνα, την εξέγερση, το πάθος για λευτεριά και δικαιοσύνη.

Έτσι ακριβώς και στην Ελλάδα,  ο…” Έλληνας” ΤΣΕ, απασχόλησε -θα πρόσθετα ευεργετικά- και την ελληνική μουσική σκηνή και μάλιστα για δεκαετίες ολόκληρες. Μάνος Λοΐζος,  Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Παπακωνταντίνου,  Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Δημητριάδη, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, οι πιο σύγχρονοι ACTIVE MEMBER και SOCIAL WASTE , αλλά και πολλοί άλλοι, έντυσαν με τα λόγια, την μουσική και τη φωνή τους, το επαναστατικό μεγαλείο του Γκεβάρα.

Σήμερα, ημέρα μνήμης της δολοφονίας του, αντί αφιερώματος, επιλέξαμε μια “αλλόκοτη” μουσική διαδρομή. Μια βόλτα στον Μάη του 1968, όπου κάπου εκεί στα οδοφράγματα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κρατάει… “αγκαλιά” τον μεγάλο μας ήρωα Γεώργιο Καραΐσκάκη, ενώ λίγο μετά προστίθεται στην θρυλική αυτή “παρέα” και ο δικός μας λόγω κεφαλονίτικης καταγωγής, ο μεγάλος μας ποιητής Νίκος Καββαδίας.

Για την σχέση που μπορεί να έχει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον Τσε Γκεβάρα και μάλιστα στον Μάη του ’68, την ιστορική… ευθύνη έχει ο , ο μεγάλος αυτός (όσο κι αν αρκετά συχνά με δηλώσεις του δείχνει να προκαλεί αμφίδρομες αντιδράσεις) συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος. Κι αυτό γιατί όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του στους Κώστα Σακκαλή και Μανώλη Γεωργακάκη, εμπνεύστηκε την πολύ-αγαπημένη και χιλιο-τραγουδισμένη “Ωδή στον Γεώργιο Καραΐσκάκη”  από τον ίδιο τον ΤΣΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το παλικάρι του γνωστού στίχου  “πού πας παλληκάρι ωραίο σαν μύθος κι ολόισια στο θάνατο κολυμπάς” δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Γκεβάρα. Και μάλιστα, γραμμένος, όπως και το τραγούδι, τον Μάη του 1968 στα οδοφράγματα του Παρισιού, ενώ συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του “Το περιβόλι του τρελλού“που κυκλοφορώντας μέσα στην Χούντα (1969) δεν θα μπορούσε με ένα τραγούδι για τον CHE να περάσει την λογοκρισία. Κάτι που… ξεπεράστηκε, φυσικά, με την επίκληση του Καραΐσκάκη.

Και ο Καββαδίας;

Τον Νίκο Καββαδία, στην επαναστατική… παρέα τον προσθέσαμε εμείς. Και όχι από υπερβολική αγάπη λόγω της Κεφαλονίτικης καταγωγής του, ούτε μόνο για το σπουδαίο ταλέντο του. Τον προσθέσαμε στην επαναστατική βόλτα του 1968, καθώς τότε ο ίδιος, όπως είχε εκμυστηρευτεί στον φίλο του Μάκη Ρηγάτο, ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα συνθετικό ποίημα εμπνευσμένο από τον θάνατο του ΤΣΕ.

Ποίημα που τελικά πήρε “σάρκα και οστά” υπό τον τίτλο “Guevara”, το οποίο τελικά συμπεριλήφθηκε λίγα χρόνια μετά στην εξαιρετική ποιητική συλλογή του “ΤΡΑΒΕΡΣΟ” με τον στίχο που παραθέτουμε να αναφέρεται στην δολοφονία του ΤΣΕ, ακριβώς σαν σήμερα.

Ἤτανε ντάλα μεσημέρι κι ἔδειξε μεσάνυχτα.
Ἔλεγε ἡ μάνα τοῦ παιδιοῦ: «Καμάρι μου, κοιμήσου».
Ὅμως τὰ μάτια μείνανε τοῦ καθενὸς ὀρθάνοιχτα
τότε ποὺ ἡ ὥρα ζύγιαζε μὲ ἀτσάλι τὸ κορμί σου.

 

Κλείνοντας, ας ξαναθυμηθούμε τα δυο αυτά τραγούδια, ως φόρο τιμής στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα που δολοφονήθηκε σαν σήμερα:

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα

Με πηγές από:

wikipedia, nikoskabbadias.blogspot.com, biblionet, yutube, ΕΡΤ, ogdoo.gr, oneman.gr, biography.com, alfavita.gr (foto)