Ο σπουδαίος Κεφαλονίτης Βαγγέλης Σακκάτος “απέναντι” στην Ευρώπη για την εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού

Ο σπουδαίος Κεφαλονίτης Βαγγέλης Σακκάτος “απέναντι” στην Ευρώπη για την εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού

Στην για πολλούς ανιστόρητη, σκόπιμη και μεθοδευμένη αυτή εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού και στις αντιδράσεις που προκάλεσε, προστίθεται και μια σπουδαία προσωπικότητα της Κεφαλονιάς, ο 90χρονος πλέον συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και... παλαιστής (στα νιάτα του) Βαγγέλης Σακκάτος. 

Πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία ενέκρινε  ψήφισμα σχετικά με τη “σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης”, υιοθετώντας ουσιαστικά την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις σε ιστορικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και απλούς πολίτες.

Το ψήφισμα (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) ψηφίστηκε και από Έλληνες ευρωβουλευτές,  ενώ περιλαμβάνει αναφορές πως “το ναζιστικό και το κομμουνιστικό καθεστώς διέπραξαν μαζικούς φόνους, γενοκτονία και εκτοπίσεις και προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στην της ανθρωπότητας απώλεια ανθρώπινων ζωών και στέρηση ελευθερίας“. Παράλληλα,  καταδικάζει το Ολοκαύτωμα αλλά και “τις επιθετικές πράξεις, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό, το κομμουνιστικό και τα λοιπά ολοκληρωτικά καθεστώτα“.

Στην για πολλούς ανιστόρητη, σκόπιμη και μεθοδευμένη αυτή εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού και στις αντιδράσεις που προκάλεσε, προστίθεται και μια σπουδαία προσωπικότητα της Κεφαλονιάς, ο 90χρονος πλέον συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και παλαιστής (στα νιάτα του)

Με καταγωγή από την Έρισο, ο Βαγγέλης Σακκάτος, κουβαλώντας στις πλάτες του την εμπειρία δεκάδων δεκαετιών αγώνων, οραμάτων, απογοητεύσεων και νικών, με την διορατικότητά του, είχε μιλήσει για το αντικομμουνιστικό μένος της Ευρώπης, όχι πριν λίγο καιρό, αλλά το μακρινό 2006, σε μια πρώτη προσπάθεια της Ευρώπης  και του Ευρωπαϊκού συμβουλίου τότε να παρουσιάσει την κομμουνιστική ιδεολογία (ακόμη και με τα λάθη που διέπραξε) ως ισότιμη του ναζισμού.

Κι ήταν ο Γενάρης του 2006 όπου με κείμενό του ο μεγάλος αυτός Κεφαλονίτης έγραφε στον Ριζοσπάστη:

«”Ενα φάντασμα τριγυρίζει την . Το φάντασμα του Κομμουνισμού. Ολες οι δυνάμεις της γέρικης Ευρώπης ενώθηκαν σε ιερή συμμαχία για να το πολεμήσουν. Ο Πάπας κι ο Τσάρος, ο Μέτερνιχ και ο Γκιζό, οι Γάλλοι ριζοσπάστες και οι Γερμανοί αστυνομικοί”.

Με αυτά τα λόγια άρχιζαν πριν από 158 χρόνια, το 1848, ο Μαρξ και ο Ενγκελς το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” τους.

Η ιστορία και η κοινωνική εξέλιξη δεν κινούνται ευθύγραμμα. Προχωράνε με μεγάλα ή μικρότερα βήματα ή και άλματα, αλλά και με ιστορικά πισωγυρίσματα. Όμως, τηρουμένων των αναλογιών, κάποτε η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Αυτό το φάντασμα του 1848, που τάραζε τότε τον ύπνο της Ιεράς Συμμαχίας του Μέτερνιχ, εξακολουθεί και σήμερα να ταράζει τον ύπνο των κληρονόμων της, της νέας Ιεράς Συμμαχίας της “Νέας τάξης”. Αυτών που έχουν καταδικάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ανθρωπότητας σε ανείπωτη οδύνη, εξαθλίωση, φρίκη και σκλαβιά. Αυτών που με την “αντιτρομοκρατία” τους έχουν επιβάλει τη μεγαλύτερη κρατική τρομοκρατία στην Ιστορία του Κόσμου, το τρομερότερο αστυνομικό ηλεκτρονικό κράτος, που μπροστά του ωχριά και η ζοφερότερη φαντασία, αυτών που έχουνε ήδη καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών κατακτήσεων της Ανθρωπότητας από το Σικάγο του 1886 κι εδώ και σχεδόν όλα τα κατακτημένα με ποταμούς αιμάτων ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες των Λαών από τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση κι εδώ.

Ζούμε σε μια από τις ζοφερότερες περιόδους της Ανθρώπινης Ιστορίας που εξακολουθεί να είναι Προϊστορία.

Από το επίπεδο των αγώνων των εργαζομένων όλης της γης και όλων των Λαών ενάντια σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, εξαρτάται, στην κυριολεξία, η τύχη της Ανθρωπότητας.

Το επαίσχυντο μνημόνιο του απερίγραπτου Σουηδού βουλευτή, που καταδικάζει την κομμουνιστική ιδεολογία – ανώτερο ιδεώδες της Ανθρωπότητας – και που “καταργεί” την Πάλη των Τάξεων μετά τον Χίτλερ και συντροφιά, κείμενο που έχει ήδη εγκριθεί από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και το εισηγούνται στην προσεχή κοινοβουλευτική του συνέλευση, δείχνει πως οι όπου γης εκμεταλλευτές και στυλοβάτες του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, εξακολουθούν να τρέμουνε το φάντασμα του 1848, που εξακολουθεί αδιάκοπα να ταράζει τον ύπνο τους.

– Κάτω τα χέρια από τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα των Εργαζομένων και των Λαών!

– Απερίφραστη καταδίκη του επαίσχυντου μνημονίου των εκμεταλλευτών»!

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα