Όταν ο Αντώνης Τρίτσης τολμούσε να μιλήσει για την φρίκη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Όταν ο Αντώνης Τρίτσης τολμούσε να μιλήσει για την φρίκη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Αντώνης Τρίτσης, ήταν ο πρώτος δυτικός θεσμικός εκπρόσωπος ή επίσημος επισκέπτης, που βρέθηκε το 1991 στην  βομβαρδισμένη και πάλι από τις Η.Π.Α Βαγδάτη. Φτάνοντας, μάλιστα,  οδικώς αφού διέσχισε την μισοκατεστραμμένη εθνική οδό Αμμάν- Βαγδάτης. 

Τα όσα συμβαίνουν πολύ κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα Συριακά εδάφη με στόχο το Κουρδικό στοιχείο της περιοχής και με την μέχρι και σήμερα απροθυμία των ισχυρών του κόσμου να σταματήσουν την βιαιότητα του πολέμου, δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρα.

Μπορεί, φυσικά,  η φρίκη του πολέμου όσες φορές και αν επαναληφθεί να μην μπορεί να αφομοιωθεί στην ανθρώπινη συνείδηση, στην μνήμη και το συναίσθημα λαών και ανθρώπων, όμως, η επίσημη στάση… αδιαφορίας, αναμονής και απροθυμίας ενός συνόλου θεσμών και μηχανισμών μπροστά στα πολεμικά εγκλήματα και τα χιλιάδες θύματα της φρίκης του, αποτελεί μια πιο… οικεία εκδοχή για τον τρόπο που λειτουργεί το επίσημο διεθνές και ευρωπαϊκό … στερέωμα.

Στα δικά μας μέρη, στην ,  έχουμε ένα σημαντικό ιστορικό πλέον, προνόμιο. Και είναι αυτή η γη που μπορεί να στέκει περήφανη στην σύγχρονη ιστορία για την στάση της σε δυο πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις. Πρώτα, για την  επίθεση στην Γιουγκοσλαβία και τους βομβαρδισμούς των Η.Π.Α ακόμη και μέσα στο Βελιγράδι, όταν χωρίς τις γραφικές -τότε- και ακραίες αντιδράσεις που βλέπουμε ή διαβάζουμε σήμερα, η τοπική κοινωνία μας δέχτηκε με απόλυτη ζεστασιά πρόσφυγες και προσφυγόπουλα από τις βομβαρδισμένες περιοχές.

Οπωσδήποτε όμως και γιατί μια εξαιρετική προσωπικότητα που γέννησε το νησί μας, ο , ήταν ο πρώτος δυτικός θεσμικός εκπρόσωπος ή επίσημος επισκέπτης, που βρέθηκε το 1991 στην  βομβαρδισμένη και πάλι από τις Η.Π.Α Βαγδάτη. Φτάνοντας, μάλιστα,  οδικώς αφού διέσχισε την μισοκατεστραμμένη εθνική οδό Αμμάν- Βαγδάτης.

Από το όχι και τόσο μακρινό λοιπόν 1991, ας παρακολουθήσουμε τον μεγάλο Κεφαλονίτη Αντώνη Τρίτση να περιγράφει έστω και σε ένα όχι και τόσο άρτιο τεχνικά video τις εικόνες με τις συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων και παράλληλα πώς με την δική του τόλμη, το όραμα, το θάρρος και τις πολιτικές του αξίες, “μίλησε” και μάλιστα μέσα από τα συντρίμμια τις Βαγδάτης για εκείνα που άλλοι… επίσημοι και μη, δεν τόλμησαν να θίξουν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν. 

Στ.Αντ./Κεφαλονίτικα Νέα