Όταν ο Χάρρυ Κλυνν σε άπταιστα τουρκικά “ανέλυε” τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Όταν ο Χάρρυ Κλυνν σε άπταιστα τουρκικά “ανέλυε” τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Και είναι η σάτιρα εκείνη που σε δύσκολες στιγμές, με τον δικό της τρόπο και με ένα συχνά κρυφό χαμόγελο, κατάφερε να δημιουργήσει εκτός από σοβαρούς προβληματισμούς, συναισθήματα πολύ πιο... σοβαρά από ένα απλό μειδίαμα ή χαμόγελο. 

Στην φρίκη του πολέμου και στην κρισιμότητα των στιγμών, πόσο μάλλον όταν όλα αυτά συμβαίνουν τόσο… δίπλα μας, το χιούμορ ή το γέλιο, προφανώς, δεν μπορεί να έχουν θέση.  Τουλάχιστον σε μια πρώτη… ανάγνωση.

Ιστορικά βέβαια ο αντίλογος έχει και αυτός τα επιχειρήματά του. Και είναι η σάτιρα εκείνη που σε δύσκολες στιγμές, με τον δικό της τρόπο και με ένα συχνά κρυφό χαμόγελο, κατάφερε να δημιουργήσει εκτός από σοβαρούς προβληματισμούς, συναισθήματα πολύ πιο… σοβαρά από ένα απλό μειδίαμα ή χαμόγελο.

Με αφορμή, λοιπόν, τα όσα -δραματικά- συμβαίνουν όχι και τόσο μακριά όσο νομίζουμε ή νιώθουμε, θυμηθήκαμε έναν… αγαπημένο αυτής εδώ της εφημερίδας, πολύ περισσότερο φυσικά, έναν αγαπημένο σατιρικό δημιουργό και ηθοποιό όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, τον σπουδαίο μας .

Ήταν μια εμφάνιση του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, που μιλώντας “άπταιστα” τουρκικά, “ανέλυσε” με το σπάνιο ταλέντο του το μεγάλο… “σχέδιο” επέκτασης της Τουρκίας-στην τότε χρονική συγκυρία- στην Καλαμαριά (που αλλού άλλωστε αν όχι στην αγαπημένη πατρίδα του Χάρρυ Κλυνν), στην Κέρκυρα, στην Κρήτη και στο Καρπενήσι.  

Και μπορεί τότε στα πλαίσια της συγκεκριμένης τηλεοπτικής του εμφάνισης οι  επεκτατικές επιδιώξεις τις Τουρκίας να ήταν απλά μια όμορφη σάτιρα, σήμερα όμως στην Συρία αυτά που συμβαίνουν είναι μια πολύ θλιβερή πραγματικότητα…

Ας τον ακούσουμε: 

Στ.Αντ./Κεφαλονίτικα Νέα