Walk For Freedom: 12 πόλεις της Ελλάδας “περπατάνε προς την ελευθερία”.

Walk For Freedom: 12 πόλεις της Ελλάδας “περπατάνε προς την ελευθερία”.

Walk For Freedom: Μια σιωπηλή πορεία για τα εκατομμύρια θύματα εμπορίας ανθρώπων. 

Walk For Freedom: Μια σιωπηλή πορεία για τα εκατομμύρια θύματα εμπορίας ανθρώπων 

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα θύματα εμπορίας ανθρώπων στον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2018). Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου περπατάμε για την Ελευθερία σε 12 πόλεις της Ελλάδας παράλληλα με άλλες 50 χώρες του κόσμου. 

H πορεία Walk For Freedom πραγματοποιείται παγκοσμίως για έκτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21. Φέτος, για πρώτη φορά στην , η δράση συνδιοργανώνεται από την Α21 και την Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών, υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, ενώ τη δράση στηρίζει πανελλαδικά το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη δράση συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι οργανώσεις Praksis, Δράση, ΟροΠαίδιο και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας. Σκοπός της δράσης Walk For Freedom είναι η αφύπνιση του κόσμου για την έκταση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και για την αναγκαιότητα να εκλείψει η σκληρή εκμετάλλευση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας. 

Το Walk For Freedom δεν είναι μια πορεία διαμαρτυρίας, αλλά μια δράση στην οποία τα άτομα περπατούν σε μια σειρά σιωπηλά, εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στα “δίχτυα” του οργανωμένου εγκλήματος. Μεμονωμένα άτομα και φορείς κοινωνικής προσφοράς καλούνται να πάρουν μέρος και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της εκμετάλλευσης. H δράση αποτελεί μια ευκαιρία για την πόλη της Πάτρας να πάρει θέση ενάντια στο αόρατο αυτό έγκλημα στο οποίο καθένας μας είναι συμμέτοχος, έστω και άθελά του. Από τα χωράφια και τα φανάρια, στους οίκους ανοχής ή στο δρόμο, μέχρι τα κλειστά σπίτια, τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων βρίσκονται δίπλα μας και αυτό μας αφορά όλους! 

Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Όλγας. Η πορεία θα περάσει από τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου μέχρι τις οδούς Γούναρη και Κορίνθου με τερματισμό στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Παράλληλα θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό σχετικό με την . Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους. Η πορεία θα διεξαχθεί και σε άλλες 11 πόλεις, μεταξύ άλλων Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Καρδίτσα. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ανώνυμη καταγγελία για περιστατικό εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, υπάρχει διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. 

Αν δεις κάτι, πες κάτι! 

Πληροφορίες δράσης Ημερομηνία: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 Ώρα προσέλευσης συμμετεχόντων: 11:00 π.μ. Τοποθεσία: Πλατεία Όλγας Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες: A21.org/Walk και A21 Greece στο FB Ενδυμασία: Τ-shirt “Walk For Freedom” ή οποιαδήποτε μαύρη περιβολή. Δείτε το promo βίντεο #Walkforfreedom 

Επικοινωνία Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών, kinisi.yperaspisis@gmail.- com, 6906496191 / 6945355131 

Περισσότερες Πληροφορίες 

WALK FOR FREEDOM Το Walk For Freedom αποτελεί τη μοναδική δημόσια εκδήλωση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δράση Walk For Freedom ξεκίνησε με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21 που μάχεται από το 2008 ενάντια στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η πορεία αυτή, που είναι σιωπηλή, δεν είναι μια διαμαρτυρία, αλλά μια προσπάθεια να έρθει στην επιφάνεια το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να εκπροσωπηθούν τα εκατομμύρια θύματα αυτού του εγκλήματος. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι στα μαύρα, δημιουργούν μια γραμμή, και κρατώντας ενημερωτικές πινακίδες, και προχωρούν βηματίζοντας στη σειρά σε κεντρικά σημεία και τοποθεσίες της πόλης τους. Ολοκληρώνοντας την πορεία τους διακηρύττουν τη λέξη «Ελευθερία» με την ελπίδα ότι η εκδήλωση αυτή θα βοηθήσει στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση αλλά και τελικά δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Παράλληλα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, ενώ η δράση παίρνει μεγάλη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου και των social media. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται πως χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου- σε περισσότερες από 450 τοποθεσίες σε 50 διαφορετικές χώρες- θα συμμετέχουν στο κίνημα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στην Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ξάνθη κ.α., ενώ στον χάρτη βρίσκονται και οι Λευκωσία και Λεμεσός της Κύπρου. 

A21- ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ Η Α21 είναι μια διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 13 πόλεις σε 11 χώρες του κόσμου (Θεσσαλονίκη, Σόφια, Κίεβο, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Όσλο, Κέιπ Τάουν, Μπανγκόκ, Πατάγια, Σύδνεϋ, Καλιφόρνια, Βόρεια Καρολίνα). 

Το όνομα A21 – Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing Slavery in the 21st Century) εκφράζει το όραμα του οργανισμού για έναν κόσμο χωρίς δουλεία. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την Ενημέρωση, την Ταυτοποίηση και την Αποκατάσταση των ανθρώπων. 

Ενημέρωση των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης. Δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, το ευρύ κοινό καθώς και τις ευάλωτες ομάδες. 

Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και η απόδοση δικαιοσύνης στους διακινητές τους. Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια και οι ένοχοι δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι. 

Φροντίδα και ενίσχυση των επιζώντων trafficking. Η Α21 μπορεί να προσφέρει σε επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαναπατρισμό κ.α. σύμφωνα πάντα με τις ατομικές τους ανάγκες και με στόχο την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Για τους παραπάνω σκοπούς η Α21 διατηρεί ξενώνα κρίσης και κέντρο ημέρας. 

1109 – ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 δημιουργείται στην Ελλάδα η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η μοναδική γραμμή στην ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό αντικείμενο την εμπορία ανθρώπων. Τις κλήσεις διαχειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, οι οποίοι ομιλούν ελληνικά και αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης τηλε-διερμηνείας σε περισσότερες από 200 γλώσσες. Μέσω της Γραμμής 1109 παρέχεται ενημέρωση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, τις ενδείξεις αναγνώρισης περιστατικών εμπορίας ανθρώπων καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Α21 προς τους επιζώντες/επιζήσασες. Επιπλέον, μέσω της Γραμμής 1109, οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανώνυμα υποψίες ή πιθανά περιστατικά που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων. Οι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές, διαχειρίζονται κατά περίπτωση τις πληροφορίες και τις προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων. Η Γραμμή 1109 λειτουργεί επίσης ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διασωθέντων θυμάτων και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και αποκατάστασης σε όλη τη χώρα. 

Η Γραμμή 1109 δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες αναφορές για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων μέσω τηλεφώνου, email, ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας της www.1109.gr

Επικοινωνία: 

A21 Μαρίνα Ντονοπούλου – Διευθύντρια Α21 Ελλάδος 2310 537690 marina.n@a21.org Website: https://www.a21.org/content/greece/gnqxx4?permcode=gnqxx4 Facebook Page: https://www.facebook.com/TheA21CampaignGreece/ Instagram Page: https://www.instagram.com/a21greece/ E-mail:info@a21.gr 

1109 Website: https://1109.gr/index.php Facebook Page: https://www.facebook.com/1109greece/ E-mail: info@1109.gr 

Η Κίνηση Yπεράσπισης των δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών Η Κίνηση Yπεράσπισης των δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2007 στην Πάτρα με αφορμή τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην περιοχή και τις προσπάθειες εκδίωξής τους με κατασταλτικές μεθόδους. Πρόκειται για μία συλλογικότητα που λειτουργεί με ανοιχτές διαδικασίες και συνελεύσεις με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών. 

Facebook Page: https://www.facebook.com/Κίνηση-Υπεράσπισης-Δικαιωμάτων-Προσφύγων-και- Μεταναστώνστριών-179859308719828/ E-mail: kinisi.yperaspisis@gmail.com 

Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ), Υπουργείο Εξωτερικών Το Γραφείο είναι η αρμόδια εθνική συντονιστική αρχή για την εκπόνηση και την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων στο επίπεδο της πρόληψης και της καταστολής του, αλλά και της προστασίας και αρωγής των θυμάτων. Το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού με στόχο τη μείωση της ‘ζήτησης’ για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από θύματα Εμπορίας Ανθρώπων. Για την εξυπηρέτηση του στόχου της ταυτοποίησης και προστασίας των θυμάτων, έχει συσταθεί ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς ο οποίος παρακολουθεί όλα τα στάδια της ένταξης ενός θύματος, στο σύστημα προστασίας της χώρας, ξεκινώντας από τον αρχικό εντοπισμό και την ταυτοποίησή του, στη συνέχεια την παροχή υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης κατά την ποινική διαδικασία, έως την αρωγή για την ομαλή κοινωνική (επαν)ένταξη ή τον υποβοηθούμενο οικειοθελή επαναπατρισμό στη χώρα καταγωγής. Ο Ε.Μ.Α εποπτεύεται από το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων ενώ τη λειτουργία και διαχείριση του ΕΜΑ έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Επικοινωνία: Ηρακλής Μοσκώφ- Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων E-mail: nat.rap@mfa.gr Facebook Page: https://www.facebook.com/GreekNationalRapporteur/