Απάντηση του Διονύση Γασπαρινάτου στον Θεόφιλο Μιχαλάτο για τον Θαλασσόμυλο

Απάντηση του Διονύση Γασπαρινάτου στον Θεόφιλο Μιχαλάτο για τον Θαλασσόμυλο

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, μια παλιά ιστορία και ….. ο νέος δήμαρχος.

Στο ραδιοφωνική συνέντευξή του ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτος, εξέφρασε την άποψη ότι ο πολιτισμός και τα περιφερειακά μουσεία στη νέα εποχή, τη δική του εποχή, πρέπει να αντιμετωπίζονται με εμπορική/οικονομικίστικη λογική. «Στο και τον Θαλασσόμυλο» είπε, «θα μεταφερθεί το επειδή εκεί λόγω κρουαζιερόπλοιων θα έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και άρα περισσότερα έσοδα». (τους ξεναγούς τους ρώτησε άραγε;)
Αγαπητέ δήμαρχε είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις ότι όλα τα μουσεία της Κεφαλονιάς αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μουσείων στην Ελλάδα, έχουν περιορισμένη επισκεψιμότητα και κανένα δεν εξοικονομεί ούτε καν τα λειτουργικά του έξοδα από τα εισιτήρια. Μην νομίζεις ότι στο Θαλασσόμυλο θα αυξηθεί κατά πολύ η επισκεψιμότητα του μουσείου, αν δεν αντιμετωπιστεί το πραγματικό πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα που υπήρχε στα Δαυγάτα με τα οργανωμένα γκρουπ τουριστών, πρόβλημα εξάλλου που αντιμετωπίζουν και τα μουσεία του Αργοστολιού, θα υπάρχει σίγουρα και στο Θαλασσόμυλο. Οι κανόνες της ….αγοράς δεν αλλάζουν, μην έχεις (αν έχεις) αυταπάτες.
Αν και είμαι σίγουρος ότι την άποψή μου θα την θεωρήσεις αφελή και ρομαντική, εγώ θα την καταθέσω: Αντί να κλείνετε ή να μεταφέρετε μουσεία με αιτιολογικό τη χαμηλή επισκεψιμότητα και να τιμωρείτε με αυτό τον τρόπο την περιφέρεια, θα ήταν καλύτερα να ψάξετε να βρείτε τρόπους που θα ωθήσουν τους ανθρώπους να βάλουν στη ζωή τους τις επισκέψεις σε μουσεία, την αγάπη για τη φύση και την αναζήτηση γνώσης για τον σπουδαίο ελληνικό πολιτισμό.
Όσον αφορά δήμαρχε την άποψη που διατύπωσες ότι ο χώρος του Μουσείου στα Δαυγάτα έχει “μικρές δυνατότητες” ενώ στο Θαλασσόμυλο, θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων εκθεμάτων, σε πληροφορώ ότι δεν υπάρχουν εκθέματα ή συλλογές που δεν έχουν εκτεθεί μέχρι σήμερα επειδή δεν υπάρχει χώρος στα Δαυγάτα. Ότι θα εκτεθεί (αν ποτέ εκτεθεί) στο Θαλασσόμυλο θα έχει αφαιρεθεί από τον αντίστοιχο χώρο στα Δαυγάτα, με αποτέλεσμα αυτός να κλείσει οριστικά.
Το τεράστιο κόστος που θα απαιτηθεί για την επισκευή του Θαλασσόμυλου, μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο να επενδυθεί για την επέκταση των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων στα Δαυγάτα, τα οποία εξάλλου δεν είναι στην άκρη του κόσμου, μόλις 12 χιλ. και 15 λεπτά απέχουν από το Αργοστόλι; Έτσι θα υλοποιήσετε και μια από τις προεκλογικές σας αναφορές για την ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου.
Πάντως καλό θα ήταν δήμαρχε να επισκεφθείς τα Δαυγάτα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μιας και μέχρι σήμερα από όσο γνωρίζω δεν το έχεις κάνει, προκειμένου να αποκτήσεις ιδία άποψη για το τι ακριβώς είχε καταφέρει να δημιουργήσει η μικρή τοπική Κοινότητα σε συνεργασία με την Ε.Π.Φ. Κ.Ι. και την κ. Νίκη Κατσούνη, πριν από 23 ολόκληρα χρόνια (το 1996). Ένα δημιούργημα που στο σύνολό τους οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού, το αγκάλιασαν και το στήριξαν όταν κανένας εκείνη την εποχή δεν είχε διάθεση να προσφέρει για τη δημιουργία του, το παραμικρό.
Αγαπητέ δήμαρχε, φρόντισε να μην είσαι εσύ εκείνος που θα βάλει ταφόπλακα σε αυτό το σπουδαίο έργο. Ένα έργο που ήταν μια μεγάλη ανάσα ζωής για τα Δαυγάτα και τα είχε κάνει πόλο έλξης τουριστών, μαθητών και φοιτητών από όλο τον κόσμο. Ένα έργο που για την ήταν και ευελπιστώ πως θα συνεχίσει να είναι, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον πολιτισμό και την προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντός της.
Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην άποψη που εξέφρασες κ. δήμαρχε λέγοντας ότι “ο Δήμος πρέπει να έχει συνέχεια”. Συμφωνώ απόλυτα. Συνέχεια όμως πρέπει να υπάρχει μόνο σε όσα θετικά δημιούργησαν οι προηγούμενοι και όχι σε ειλημμένες στο παρελθόν αποφάσεις που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν στο μέλλον δυσμενή αποτελέσματα. Εν τέλει αν θέλαμε να έχει συνέχεια ο Δήμος όπως λειτουργούσε πριν, θα αφήναμε τον κ. Παρίση και την “Ισχυρή Κεφαλονιά” να συνεχίσουν να έχουν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του Τόπου και δεν θα φέρναμε εσάς στην εξουσία.
Σήμερα επιτακτική ανάγκη είναι να ανοίξει άμεσα το Μουσείο προκειμένου να σταματήσει η φθορά των κτιριακών εγκαταστάσεών του και των εκθεμάτων. Φρόντισε τουλάχιστον αγαπητέ δήμαρχε να μην υπάρξει και επί των ημερών σου “συνέχεια” στο κλείσιμο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα, το οποίο είναι κλειστό από το 2010 με την αστεία δικαιολογία της μη ύπαρξης διαθέσιμου υπαλλήλου.
Είναι κρίμα να το στερούμε από τους επισκέπτες της Κεφαλονιάς και την εκπαιδευτική κοινότητα.