Συνέντευξη Πέτρου Πετράτου: «Θα ακολουθήσουν κι άλλα Πολυτεχνεία» [audio]

Radio Podcast - «Νάρκισσος και Χρυσόστομος» Επ. 4

Τα Κεφαλονίτικα Νέα, τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, φιλοξένησαν στην εκπομπή «Νάρκισσος και Χρυσόστομος» τον ιστορικό, συγγραφέα και εκπαιδευτικό Πέτρο Πετράτο, ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Ο κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες για τα γεγονότα που χάραξαν την ιστορία αυτού του τόπου, για την εξέγερση των φοιτητών και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, για τη στάση του στρατού και της αστυνομίας, για τη δράση των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων φοιτητών, την αντίδραση και την πτώση της δικτατορίας.

Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για την επιστροφή του φασισμού στις μέρες μας, για τη στάση των κομμάτων τόσο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης όσο και μεταπολιτευτικά, γι’ αυτούς που εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στο , για τη σιωπή ενός κομματιού της κοινωνίας  αλλά και ενός κομματιού του πολιτικού κόσμου απέναντι στη , αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα για την παραχάραξη της ιστορίας.

Μίλησε επίσης για τα επεισόδια που δημιουργούνται στις επετείους του Πολυτεχνείου, αλλά και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όπως και για το τι σημαίνει να ζεις μέσα στη χούντα, για τη δράση της αστυνομίας και των παρακρατικών.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Παιδείας αλλά και στην προσπάθεια που συντελείται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη σήμερα ώστε να λειτουργήσει ως πυλώνας πολιτισμού στην και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την αδιαφορία του υπουργείου και τη γραφειοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικές οι στιγμές που αναφέρεται στην συνάντηση με τον πατέρα του μέσα στο Πολυτεχνείο, στο ξύλο αλλά και στις εν ψυχρώ δολοφονίες στους γύρω δρόμους, στις ευθύνες του πανεπιστημιακού κατεστημένου για την εξέλιξη των επετείων και της ετήσιας πορείας για το Πολυτεχνείο, στην ανυπαρξία οργανωμένης δράσης εναντίον της δικτατορίας στην Κεφαλονιά, στην καθυστέρηση των κομμάτων στην αντίδραση εναντίον της χούντας, αλλά και σε κωμικοτραγικές στιγμές όπως το «κάρφωμα»… φιλοσοφικών διαλόγων, από τους χαφιέδες, στην Ασφάλεια.

Ο Πέτρος Πετράτος είναι ο εμπνευστής και επιμελητής του βιβλίου «Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973» στο οποίο καταγράφονται μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά.

Ακούστε την εκπομπή-αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο.

Στην εκπομπή ακούγονται:

Μίκης Θεοδωράκης: 1η Συμφωνία
Δήλωση Γιώργου Σεφέρη εναντίον της Χούντας
Mίκης Θεοδωράκης: Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
Μίκης Θεοδωράκης: Η Αυλή
Διονύσης Σαββόπουλος: Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ
Μάνος Λοΐζος: Συρματοπλέγματα
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Πατρίδα
Διονύσης Σαββόπουλος: Ο Πολιτευτής
Μίκης Θεοδωράκης: Διότι δεν συνεμορφώθην
Μάνος Χατζιδάκις: Η Λησμονημένη
Γιώργος Μαρίνος: Μαθήματα δικτατορίας άνευ διδασκάλου
Γιάννης Ρίτσος: Ρωμιοσύνη
Γιάννης Αγγελάκας – Killah P. (Παύλος Φύσσας): Σιγά μην κλάψω
Μάνος Χατζιδάκις: Οι μέρες είναι πονηρές
Μάνος Χατζιδάκις: Η Εκδρομή
Μάνος Χατζιδάκις: Η Μπαλάντα του Τσε