Σωτήρης Κουρής: Συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σωτήρης Κουρής: Συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΙΝ

Συμμετείχα στη άκρως ενδιαφέρουσα σύσκεψη μετά από πρόσκληση της ΔΑ ΠΙΝ στην Κέρκυρα . Σε ένα εποικοδομητικό κλίμα έγινε η συνάντηση όλων των φορέων της ΠΙΝ με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής ΠΙΝ . Στην συνάντηση αυτή τονίστηκε η ανάγκη γρήγορης επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων έργων , η άμεση κατάθεση ώριμων προτάσεων για την ένταξης τους και η προετοιμασία νέων προτάσεων με την επικαιροποίηση μελετών ή την προκήρυξη νέων μελετών ώστε να ετοιμαστούν νέες προτάσεις έργων για την ένταξη τους στο επόμενο πρόγραμμα .
Αφού άκουσα τίς ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του Προισταμένου της ΔΑ ΠΙΝ κ. Ασπιώτη, του Προισταμενου της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Υπουργείου κ Λογοθέτη, του στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Πανταζάτου , του στελέχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου κ Μπαναβα , του κ Κ.Ροκίδη εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης, ζήτησα τον λόγο και ανέπτυξα τίς θέσεις μου καταθέτοντας την εμπειρία μου, τις γνώσεις μου σχετικά με την διαχείριση του προγράμματος , ιδιαίτερα ως αφορά τον πρωτογενή τομέα του οποίου είμαι επικεφαλής στην περιφέρεια μας .
Τόνισα ιδιαίτερα την μη ύπαρξη προτάσεων έργων στον πρωτογενή τομέα ως αφορά και σε εργα υποδομής ( Λιμνοδεξαμενές και δίκτυα , Νέες Ομβροδεξαμενες και αναβάθμιση των παλαιών , φράγματα , αλιευτικά καταφύγια , Αγροτική οδοποιία ) . Ανάλυσα την κατάσταση στην διαχείριση των Νέων Αγροτών και των Σχεδίων βελτίωσης με την διαπίστωση ότι η διαχείριση των φακέλων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και χωρίς την στήριξη τους από την τεχνική βοήθεια λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για την άμεση υλοποίηση και εξέλιξη .
Τόνισα ότι η διαχείριση του LAEDER στην περιφέρεια μας , το οποίο διαχειρίζονται οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει δυσκολίες οι οποίες οφείλονται είτε στην δυσκολία λειτουργίας των ίδιων των συμπράξεων , είτε στην καθυστέρηση εγκρίσεων των σχεδίων και των πληρωμών από την ΔΑ ΠΙΝ , είτε στην μη δυνατότητα έγκρισης των Εγγυητικών από τις Ιδιωτικές Τράπεζες .
Ζήτησα να μειωθούν οι χρόνοι και οι διαδικασίες εγκρίσεων και γνωματεύσεων από τις διάφορες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Υπουργείων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ωρίμανσης των προτάσεων και η ένταξης τους .
Ζήτησα άμεση χορήγηση Τεχνικής Βοήθεια προς την περιφέρεια για να αναθεωρήσουμε , επικαιροποιήσουμε και παλαιές μελέτες , αλλά και να προκηρύξουμε νέες σύμφωνα με τον Στρατηγικό μας Σχεδιασμό .
Έθεσα το θέμα της άμεσης πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού για να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο και τον χρόνο υλοποίησης των προτάσεων και των σχεδίων μας .
Οι θέσεις μου καταγράφηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους με την συμφωνία τους για άμεση και αποτελεσματική συνεργασία ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας .
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ