Υπουργείο Παιδείας: «Η επισκευή της Ιακωβατείου δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας»

Υπουργείο Παιδείας: «Η επισκευή της Ιακωβατείου δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας»

Έχουν περάσει πέντε και πλέον χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς, κι όμως ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο του νησιού, η στο συνεχίζει να μετρά τις πληγές του, παραμένοντας κλειστό. Και μάλιστα το υπουργείο Παιδείας, δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει στις επισκευές που χρειάζονται.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, , μιλώντας στην εκπομπή «Νάκρισσος και Χρυσόστομος», του podcast των Κεφαλονίτικων Νέων, αποκάλυψε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η μελέτη των επισκευών. Και μάλιστα σε πρόσφατη επαφή που είχε το ΔΣ με στελέχη του υπουργείου, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «η επισκευή δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου».

Φαίνεται πως είναι το υπουργείο είναι απασχολημένο με το να αναστείλει τη λειτουργία ενός άλλου φορέα πολιτισμού του Ληξουρίου, του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, που θα γινόταν Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από την επόμενη χρονιά.

Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί έναν μεγάλο πλούτο ιστορικών βιβλίων και άλλων ευαίσθητων κειμηλίων τα οποία μεταφέρθηκαν προσωρινά (με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών αλλά και με πολλές γραφειοκρατικές… «πατέντες» που χρειάστηκε να γίνουν) στο Μουσείο Ληξουρίου. Όμως αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί τους υπεύθυνους του υπουργείου που φαίνεται ότι θεωρούν την ιστορική αυτή βιβλιοθήκη… αμελητέα ποσότητα.

«Το σεβαστό υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη μελέτη επισκευής… Τι μπορεί να πει κανείς γι’ αυτό; Υπάρχει μία τέλεια αδιαφορία, εμείς πιέζουμε με έγγραφα και τηλεφωνήματα… δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το ξέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι «στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου» είναι η τελευταία τους κουβέντα, εδώ και 15-20 μέρες», είπε ο κ. Πετράτος.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη δεν είναι το μόνο μνημείο πολιτισμού που παραμένει κλειστό από τους σεισμούς. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, παρά τις προσπάθειες που έκανε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ζητώντας να αναλάβει η Περιφέρεια την επισκευή του, παραμένει έρμαιο της μοίρας που έτυχε να του τάξουν οι σεισμοί αλλά και η αδιαφορία ενός άλλου υπουργείου, του υπουργείου Πολιτισμού, και στέκει ως ερείπιο στο κέντρο του Αργοστολίου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, τα Κάστρα υπομένουν στωικά τις ορέξεις των… γιδιών, ενώ μεγάλα (αλλά άλλου είδους) προβλήματα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη.

Είναι φανερό, ότι η τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι κοιτίδες πολιτισμού της Κεφαλονιάς δεν συγκινούν την κυβέρνηση. Ας δούμε αν και πόσο συγκινούν τουλάχιστον, τους δικούς μας τοπικούς άρχοντες και πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0