Ένα βελούδινο μουσικό αντάμωμα πολιτισμών στο Αργοστόλι. Κυριακή 15/12 στο Κ63.

Ένα βελούδινο μουσικό αντάμωμα πολιτισμών στο Αργοστόλι. Κυριακή 15/12 στο Κ63.

Μια μουσική, καλλιτεχνική και εκφραστική διασταύρωση πολλών πολιτισμών, ακουσμάτων και δεξιοτήτων, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε την Κυριακή που έρχεται το βραδάκι, στο Κ63 στο Αργοστόλι.

Στο διαχρονικά… μεγάλο ερώτημα για το εάν “ανήκομεν εις την δύση ή την ανατολή” εύκολα κοινές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Κι όμως! Κάπου ανάμεσα, μια κοινή παραδοχή θα ήταν ίσως πιο αντιπροσωπευτική, πιο ειλικρινής και σίγουρα πιο… ευτυχής: “Ανήκουμε στην ”. Γιατί πραγματικά η μουσική, το τραγούδι, τα λόγια και η ιστορία τους, ούτε σύνορα γνωρίζει, ούτε διακρίσεις και φυσικά ξεπερνά ακόμη και τα όρια της γλώσσας, των θρησκειών, των παραδόσεων και των όποιων διαφορετικοτήτων. Και όχι απλά τα ξεπερνά, αλλά τα… ανταμώνει κιόλας.

Ένα τέτοια αντάμωμα, απολύτως παραδοσιακό και ολοφάνερα… βελούδινο, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε ζωντανά αυτή την Κυριακή στην , που αλλού, στον μουσικό πλανήτη του στο Αργοστόλι. Και πρόκειται για την βελούδινη συνάντηση τόσων διαφορετικών, φαινομενικά, σημείων του ορίζοντα, από την βαθιά Ανατολή, στον Νότο της Ιταλίας και από εκεί στην δυτική σύγχρονη jazz, που χωρίς πολλά λόγια αλλά με πολύ μνήμη και συναίσθημα, δίνουν στην μικρή νησιώτικη κοινωνία μας την δυνατότητα όχι απλά να απαντήσουμε πως “ναι, ανήκουμε στη μουσική”, κάτι άλλωστε που αποδεικνύουν και τα πολιτισμικά μας γονίδια, αλλά να το βιώσουμε κιόλας και μάλιστα σε… πραγματικές, υψηλής μουσικής αισθητικής, συνθήκες.

Έτσι τα… έφεραν λοιπόν οι ευτυχισμένες συνθήκες και μόλις σε δυο 24ωρα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο Κ63 στο Αργοστόλι, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε στις μουσικές του κόσμου με τον ξεχωριστό . Έναν πραγματικό, αναγνωρισμένο διεθνώς, εργάτη της μουσικής που στο ταλέντο, στη φήμη, στο μεράκι και στην δεξιοτεχνία του, κρύβονται τα κοινά μυστικά μιας παγκόσμιας τέχνης. Της μουσικής. Μιας μουσικής με πολλές… πατρίδες, ακόμη πιο πολλές ιθαγένειες, γλώσσες και παραδόσεις, αλλά με έναν κοινό τόπο. Αυτόν της καρδιάς και της μνήμης.

Γεννημένος ο Haig Yazdjian στη Συρία από γονείς Αρμένιους, ζει μόνιμα στην Ελλάδα από το 1980, ανήκει όμως κι αυτό με… αποδείξεις, στις κορυφαίες μορφές της world μουσικής. Καταξιωμένος παγκόσμια ως δεξιοτέχνης σολίστας στο ούτι καθώς και ως συνθέτης και ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική φωνή του και το μεγάλο ταλέντο του. Ένα ταλέντο που δίνει την πιο εκφραστικά μοναδική και καλλιτεχνικά άρτια απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα. Και ναι, ανήκει στην πατρίδα της μουσικής, μια πατρίδα που αναγκαία παίρνει τα χρώματά της, τόσο από την ανατολή όσο και από την δύση, πάνω από όλα όμως, από το ενδιάμεσό τους. Ένα ενδιάμεσο με πολύ θάλασσα, πολύ έρημο και πολύ… αμμουδιά:

Στο σπάνιο αυτό αντάμωμα στην μουσική σκηνή του Κ63 δεν θα είναι μόνος του. Άλλωστε, τι σόι αντάμωμα θα ήταν αυτό και μάλιστα στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, αν δίπλα του με το ακορντεόν της (και όχι μόνο φυσικά) δεν υπήρχε και η σπάνια αντανάκλαση των μουσικών χρωμάτων της Νότιας Ιταλίας.

Και πολύ σωστά, ο λόγος για την γνωστή και αγαπημένη μας από την περσινή της εμφάνιση στο ίδιο μουσικό στέκι με τους ENCARDIA, Ναταλία Κωτσάνη, την πολυταξιδεμένη στην Graecia Salentina και στο Νότο της Ιταλίας, που αναζητά την πρωτόλεια φωνητική έκφραση των μουσικών πολιτισμών της Μεσογείου, για να τις ανταμώσει με τους διασταυρωμένους μουσικούς παφλασμούς της παράδοσης που κουβαλάει από τα γεννοφάσκια του ο Haig Yazdjian. Για να μιλήσουν και οι δυο μια κοινή γλώσσα για τους δικούς μας ξένους:

 

Μαζί τους επίσης ο Ντίνος Μάνος, από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της νεότερης jazz σκηνής, ένας μουσικός που έχει στο εξαιρετικό ενεργητικό του διεθνείς συμπράξεις και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως τα Athens Technopolis Jazz Festival, Tinos Jazz Festival, Syros Jazz Festival, Zante Jazz Festival κ.α. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Και που «συνδέεται» με τα δικά μας… νερά, το Ιόνιο, καθώς φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Jazz Κατεύθυνση,  συμμετέχοντας παράλληλα στην Ορχήστρα του Πανεπιστημίου και αποφοίτησε παίρνοντας Πτυχίο με ειδίκευση στο Τζαζ Μπάσο. Για να ολοκληρώσει το 2016 το Μεταπτυχιακό του με Άριστα και πάλι  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα έρευνας «​Το σόλο κοντραμπάσο».

Μάλιστα, τον Ντίνο με την Ναταλία, εκτός των άλλων φυσικά, θα τους απολαύσουμε σε ένα τραγούδι, τις «θάλασσες»,  που θα μας θυμίσουν τον πρόσφατα και παντελώς ξαφνικά και πρόωρα χαμένο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Αυτή τη μουσική, καλλιτεχνική και εκφραστική διασταύρωση πολλών πολιτισμών, ακουσμάτων και δεξιοτήτων, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε την Κυριακή που έρχεται το βραδάκι, στο Κ63. Μια πολυ-πολιτισμική “διασταύρωση” τριών αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, που ανοίγουν τις μουσικές τους «βαλίτσες» για να συμπράξουν σε ένα διάλογο όπου τα τραγούδια της Μεσογείου και των Βαλκανίων συναντούν γνωστές αρμένικες μελωδίες και ηχοχρώματα της ανατολής. Και φυσικά για να απαντήσουμε με τον πιο γλυκά μελωδικό και τρυφερό τρόπο, πως η κοινή μας πατρίδα, είναι η μουσική. Η μουσική του κόσμου.  Μια πατρίδα, χωρίς αλλά και με πολύ όμορφη… ξενιτιά:

(δυναμώστε!!!)

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα