Εξορύξεις, ενέργεια και κλιματική αλλαγή κάθισαν στα… θρανία στο Δημοτικό Σχολείο Σάμης

Εξορύξεις, ενέργεια και κλιματική αλλαγή κάθισαν στα… θρανία στο Δημοτικό Σχολείο Σάμης

Οι μαθητές της τάξης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τον μοναδικό πλούτο που κρύβει η πανέμορφη θάλασσα του Ιονίου, για τις φάλαινες, τα δελφίνια, τις χελώνες  και όλα εκείνα τα φυσικά στοιχεία που καθιστούν τον βυθό του Ιονίου, ένα στολίδι παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία οργανώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο Δημοτικό Σχολείο της Σάμης και πιο συγκεκριμένα στην πέμπτη (Ε’) Δημοτικού, με αφορμή την αναφορά στην διδακτέα ύλη της βύθισης του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ και τη ρύπανση που προκλήθηκε στις ισπανικές ακτές αλλά και στο κεφάλαιο της φυσικής που αναφέρεται στην ενέργεια.

Μετά από σχετικό ενδιαφέρον και πρόσκληση των δασκάλων της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού σε  ειδική επιστήμονα  στο ευρύτερο αντικείμενο του θαλάσσιου περιβάλλοντος  και των βλαπτικών παρεμβάσεων σε αυτό, οι μαθητές της τάξης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τον μοναδικό πλούτο που κρύβει η πανέμορφη θάλασσα του Ιονίου, για τις φάλαινες, τα δελφίνια, τις χελώνες  και όλα εκείνα τα φυσικά στοιχεία που καθιστούν τον βυθό του Ιονίου, ένα στολίδι παγκόσμιας κληρονομιάς.

Και μιας και το μάθημα αφορούσε στην θάλασσα και στον πλούτο που κρύβει, δεν θα μπορούσε να λείψει από την συζήτηση και το κρίσιμο ζήτημα των ημερών, οι θαλάσσιες εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Μια συζήτηση που από τις εξορύξεις οδηγήθηκε αυτόματα στις ξεπερασμένες  μορφές ενέργειας και τις νέες «καθαρές» μορφές, την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα…

Η συγκεκριμένη παρουσίαση έγινε με σύγχρονα διδακτικά μέσα, μοιράστηκαν στους μικρούς μαθητές φύλλα εργασίας και είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν τις απαντήσεις τους, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα με τον δικό τους τρόπο να πάρουν… θέση για το  αν η επιλογή της χώρας μας να επενδύσει σε ορυκτά καύσιμα εν μέσω «κλιματικής επείγουσας ανάγκης» είναι σωστή.

Τέτοιες πρωτοβουλίες με αφορμή μαθήματα της διδακτέας ύλης που έχουν να κάνουν με τα σύγχρονα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο το νησί ή η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, είναι όχι απλά χρήσιμες και διδακτικές, αλλά εξαιρετικά σπουδαίες και καταλυτικές στις διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών για το περιβάλλον, το μεγάλο κοινό μας «σπίτι».

Πολλά συγχαρητήρια στους δασκάλους και τον Διευθυντή του Σχολείου, όπως και στην επιστήμονα κα Βενετία Γιγή για την παρουσία της στα… θρανία!