Η ψυχίατρος Νίκη Χριστοφοράτου μιλά για την ενδοοικογενειακή βία [audio]

Η ψυχίατρος Νίκη Χριστοφοράτου μιλά για την ενδοοικογενειακή βία [audio]

Πριν λίγες μέρες, η Πολιτιστική Λέσχη Κεφαλονιάς διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση για τη , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών.

Τα στοιχεία σοκάρουν αφού στην Ελλάδα μετράμε πάνω από 14000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των περιστατικών δεν φτάνει καν μέχρι την καταγγελία.

Πανευρωπαϊκά, ο βία κατά των γυναικών θεωρείται εξίσου σημαντική αιτία θανάτου με τον καρκίνο δείχνοντας ότι όσο κι αν πρόκειται για ένα πρόβλημα που πολλές φορές κρύβεται «κάτω από το χαλί», εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η , Ψυχίατρος Επιμελήτρια Β΄ και επιστημονικά υπεύθυνη στο Αργοστολίου.

Η κ. Χριστοφοράτου μίλησε αναλυτικά για τις μορφές, κυρίως, της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών.

Αναφέρθηκε στις μορφές που μπορεί να πάρει η βία μέσα στο σπίτι, στο αν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ αυτών που ασκούν αλλά και αυτών που δέχονται τη βία, στις κοινωνικές προκαταλήψεις που κυριαρχούν στις μέρες μας, στους μύθους αλλά και στις πλάνες που πολλές φορές έχουμε για τη βία, καθώς και στις επιπτώσεις αλλά και στους τρόπους αντίδρασης.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κ63, στο Αργοστόλι, μίλησε επίσης η Αντζελίνα Γιαννοπούλου, φιλόλογος-ιστορικός, για τις «συλλογικές ευθύνες σε ατομικά (;) δράματα», η Μάρμπορα Μπατζούσοβα, και ο , ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για την εκδήλωση  που έντυσαν μουσικά ο Γρηγόρης Βλαχούλης και η Ελευθερία Edwards.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα.