Ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς συζητούν την πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων – Μιχαλάτος: Δεν παίρνω θέση ακόμα

Ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς συζητούν την πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων – Μιχαλάτος: Δεν παίρνω θέση ακόμα

Την αποκάλυψη ότι ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς έχουν κάνει ήδη συζητήσεις για τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί έκανε ο , στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε φημολογία για συγκεκριμένα ξενοδοχεία του Ληξουρίου και των Σβορωνάτων, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι ξενοδόχοι που έχουν κάνει σχετικά αιτήματα ή συζητούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Η πληροφορία αυτή αμφισβητήθηκε από τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Θεόφιλο Μιχαλάτο όμως πολιτικό πρόσωπο του νησιού με προσβάσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης που μίλησε στα Κεφαλονίτικα Νέα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ήδη αιτήματα ξενοδόχων. Την επιβεβαίωση πήραμε και από ξενοδόχο του νησιού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Γεράσιμο Τιμοθεάτο, ο οποίος, όπως μας είπε, δεν έχει κάποια τέτοια πληροφορία, ενώ πρόσθεσε ότι σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε ο σύλλογος των ξενοδόχων προς τα μέλη του δεν υπήρξε επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Επίσης πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος ξενοδόχος των Σβορωνάτων που ανέφερε ο κ. Λυκούδης έχει διαψεύσει ότι υπέβαλε αίτημα για να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο νησί. Πάντως, ο κ. Τιμοθεάτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι ξενοδόχοι να κινούνται ανεξάρτητα και χωρίς να έχουν ενημερώσει τον σύλλογο.

Τέλος, δήλωσε ότι για οικονομικούς λόγους, δύσκολα θα βρεθεί τελικά ξενοδοχείο στην που να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεσμεύονται από συμβόλαια με tour operators. Επίσης αγκάθι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το όποιο συμβόλαιο θα αφορά σε φιλοξενία προσφύγων για έξι μήνες, συν έξι με μονομερή δυνατότητα ανανέωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για τη φιλοξενία προσφύγων αφού αν ισχύσει το “συν έξι”, αυτό καλύπτει και την υψηλή τουριστική σεζόν.

Μιχαλάτος: Δεν παίρνω θέση

Στο , ο επικεφαλής της παράταξης Κεφαλονιά Νησί Για Όλους, έκανε σήμερα σχετική επερώτηση για το προσφυγικό και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το αν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του δήμου. Όμως, ο δήμαρχος Αργοστολίου, , αρνήθηκε να πάρει θέση, λέγοντας απλώς ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες στο Αργοστόλι ούτε καν για τους φοιτητές.

Οι πληροφορίες που έχουμε όμως είναι ασφαλείς και αφορούν σε μεμονωμένους ξενοδόχους (σύμφωνα με πληροφορίες είναι τουλάχιστον τέσσερις), που έχουν κάνει αιτήσεις ή επαφές με προσωπική τους πρωτοβουλία, διερευνώντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τους όρους που αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο ανέφερε εχθές ότι, σύμφωνα με την διαβεβαίωση της περιφερειάρχη (της οποίας όμως την αξιοπιστία αμφισβήτησε με αφορμή άλλα θέματα, όπως είπε), «δεν υπάρχει θέμα για το Αργοστόλι».

Ο Αλέξανδρος Παντελειός ζήτησε να υπάρξει σχέδιο και προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ και ο Μάκης Φόρτες αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στην προϊστορία που έχει το νησί στην φιλοξενία προσφύγων, προσθέτοντας ότι οικογένειες προσφύγων ζουν εδώ και 100 χρόνια, όπως είπε, στο νησί, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία. Από την άλλη όμως, σημείωσε ότι δεν κρίνει σκόπιμο να συζητηθεί επίσημα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έρθει ήδη σε επαφή με ξενοδόχους, ενώ σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η φιλοξενία προσφύγων στην Κεφαλονιά (αποκλείεται μέχρι στιγμής η φιλοξενία μεταναστών), το υπουργείο θα ενημερώσει την τελευταία στιγμή τους δημάρχους προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις, κάτι που αμφισβητείται ως προς την αποτελεσματικότητά του από πολιτικά πρόσωπα με τα οποία μιλήσαμε.

Θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν

Άνθρωποι του τουρισμού με τους οποίους μιλήσαμε ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι μήπως έρθουν 100 ή 200 πρόσφυγες στο νησί, κάτι που όπως είπαν, δεν θα προκαλέσει προβλήματα ενώ θα μπορούσε ακόμη και να είναι χρήσιμο, δεδομένου ότι κάθε καλοκαίρι υπάρχει έλλειψη σε εργαζόμενους στον τουρισμό. «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους σε δευτερεύοντα πόστα ώστε να βοηθηθούν κι αυτοί να βοηθηθούμε κι εμείς μέσα στο καλοκαίρι που υπάρχει έλλειψη προσωπικού διαχρονικά», μας είπε άνθρωπος του τουρισμού. Ο φόβος όμως είναι μήπως η κυβέρνηση δεν τηρήσει το όριο του 1% του πληθυσμού που έχει εξαγγείλει ενώ δεν κρύβεται η δυσφορία για το γεγονός ότι δεν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία για κάτι τέτοιο αλλά και πρόβλεψη για κάποια πρόσθετα βοηθητικά μέσα (π.χ. κάποιου είδους επιδότηση) ώστε να δουλέψουν άμεσα, αν χρειαστεί, αυτοί οι άνθρωποι και να ενσωματωθούν πιο εύκολα στον κοινωνικό ιστό.  Τέλος, σχετικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, ξενοδόχοι με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι αν μιλάμε για έναν μικρό αριθμό προσφύγων δεν υπάρχει λόγος αντιδράσεων ενώ πρόσθεσαν ότι συνήθως αντιδρούν ακραία στοιχεία και όχι η πλειονότητα του κόσμου ενώ κατηγόρησαν τα ΜΜΕ ότι μεγεθύνουν τις αντιδράσεις για δικό τους όφελος.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι πάντα μιλάμε για φιλοξενία προσφύγων και όχι μεταναστών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε κλειστές δομές και τα νησιά του Ιονίου δεν θεωρούνται κατάλληλα για κάτι τέτοιο, αφού βρίσκονται απέναντι από την Ιταλία, κάτι που ενισχύει τους φόβους για προσπάθειες παράνομης μετακίνησής τους στη γείτονα χώρα. Γι’ αυτό και ο χάρτης που διέρρευσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες για τη φιλοξενία μεταναστών σε κλειστές δομές περιλαμβάνει σχεδόν όλη τη χώρα, εκτός όμως από τα νησιά του Ιονίου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι προς το παρόν, και μέχρι το τέλος του χρόνου δεν προβλέπεται να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα για την Κεφαλονιά. Η ανάγκη φιλοξενίας στο νησί θα καθοριστεί από τη ροή των προσφύγων προς τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την τύχη της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα