Ο θρύλος του B.D. Foxmoor και των Active Member προσγειώνεται στο Αργοστόλι.

Ο θρύλος του B.D. Foxmoor και των Active Member προσγειώνεται στο Αργοστόλι.

Είναι ο πραγματικά "τεράστιος"  B.D. Foxmoor και οι θρυλικοί Active Member που στα πλαίσια μιας  τρίμηνης περιοδείας  "πόρτα-πόρτα" που θέλησαν να την ονομάσουν "Active Member σε κάθε γειτονιά",  ανεβαίνουν στον καλλιτεχνικό "γαλαξία" τους και μεταφέρουν τη λάμψη ενός μοναδικού και απολύτως επιτυχημένου και λατρεμένου μουσικού ρεύματος με έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, στην μαγική σκηνή του Κ63.

Ένας πραγματικός… θρύλος της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής και του λατρεμένου για 3 περίπου δεκαετίες εγχώριου low bap, προσγειώνεται στο νησί μας, στην πόλη του Αργοστολίου, στον “συνήθη… ύποπτο” μουσικό και συναυλιακό “πλανήτη” του .

Είναι ο πραγματικά “τεράστιος”  B.D. Foxmoor και οι θρυλικοί  που στα πλαίσια μιας  τρίμηνης περιοδείας  “πόρτα-πόρτα” που θέλησαν να την ονομάσουν “Active Member σε κάθε γειτονιά”,  ανεβαίνουν στον καλλιτεχνικό “γαλαξία” τους και μεταφέρουν τη λάμψη ενός μοναδικού και απολύτως επιτυχημένου και λατρεμένου μουσικού ρεύματος με έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, στην μαγική σκηνή του Κ63. Και μάλιστα, κάνοντας ποδαρικό στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας για το 2020, στις 11 του Γενάρη.

Φυσικά, ιδιαίτερες συστάσεις δεν… χρειάζονται. Ειδικά όταν η καλλιτεχνική και κοινωνική αναφορά τους συνοδεύει σπουδαία κοινωνικοπολιτικά γεγονότα των τελευταίων -περίπου- 3 δεκαετιών. Με αληθινά καλλιτεχνικά “κοσμήματα”, υψηλής μουσικής και στιχουργικής αξίας, “έντυσαν” στο σαρωτικό τους πέρασμα, τους φόβους, τις αγωνίες, τις επαναπαύσεις, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις μιας γενιάς “επαναστατημένων μη επαναστατών”. Μιας διαχρονικής πλέον γενιάς,  που ξεπήδησε από τις πρώτες καταλήψεις σχολείων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κι έφτασε πότε μέχρι την… εξουσία και πότε συνεπής σε ένα περιθώριο χωρίς φώτα, τίτλους ή ηχηρές περγαμηνές. Μένοντας όρθια και με τις γροθιές  σηκωμένες ρυθμικά και πολύ συχνά ιδρωμένες, όταν η  απόλυτη χροιά της φωνής του B.D. Foxmoor, συγκινούσε, πάθιαζε, ενέπνεε κάθε φορά που οαέρας” “Φύσαγε κόντρα”. 

Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η εκφραστική, μουσική, καλλιτεχνική (και προσωπικά νιώθω και πολιτιστική)… “επανάσταση”; Μα ακριβώς όπως όλες οι… επαναστάσεις, σε ένα γύρισμα… χρονικό που έμελλε να γεννήσει μια νέα ανεξάρτητη μουσική σκηνή και να καθορίσει μια νέα καυτή σχέση και αναφορά ενός απολύτως σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού.

Ήταν Ιούνιος του 1992 όταν στη ζωντανή εμφάνιση των Αμερικανών Public Enemy στη Νίκαια έγινε η πρώτη επαφή του Μιχάλη Μυτακίδη (B.D.Foxmoor) και του Δημήτρη Κρητικού (DJ MCD), οι οποίοι δημιούργησαν το ελληνικό συγκρότημα hip hop μουσικής, Active Member. Η μπάντα ήταν προβληματισμένη με την ανεργία και τα αντικρουόμενα συμφέροντα γύρω από την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

Τα άτομα που πίστευαν στην προσπάθεια αυτή οργανώθηκαν και σύντομα δημιουργήθηκε η Freestyle Productions, ομάδα μουσικής παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι δίσκοι των Active Member, καθώς και άλλα δυο LP’s (ένας προσωπικός δίσκος του B.D.Foxmoor και μια συλλογή με τα σχήματα που υπήρχαν τότε) και ένα maxi single. Το 1995, η μουσική hip hop δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, οι Active Member προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών και υπέγραψαν με την πολυεθνική Warner Music. Μετά από λίγους μήνες, κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος τους με όνομα Tο Μεγάλο Κόλπο, με τον οποίο και έγιναν ευρύτερα γνωστοί, ένα Μεγάλο Κόλπο που έγραψε στα μουσικά και καλλιτεχνικά “ληξιαρχεία” της εγχώριας μουσικής σκηνής το σπουδαίο και πλέον… θρυλικό,  “low bap”.

Όλα αυτά, λοιπόν, και πολλά περισσότερα θα ζήσουμε στις 11 του Γενάρη στο , που αλλού, στον μουσικό και συναυλιακό, φιλόξενο χώρο του Κ63. Και θα είναι εκεί, στη δική μας… “κάθε γειτονιά” οι Active Member, να ανοίξουν τις πόρτες για να φυσήξει μέσα μας, ο κόντρα αέρας που τόσο μας είναι απαραίτητος, ειδικά σε “καιρούς ενός αλλόκοτου φόβου“. Και εμείς θα είμαστε εκεί για να “καλωσορίσουμε” τους πιο αγαπημένους “παράξενους”, εκείνους που μας έμαθαν πως το “αύριο δεν χτίζεται από φήμες“.  Μέχρι τότε, Καλό μας Αντάμωμα:

 

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα

Υγ. για εκείνους που γεννήθηκαν μια μέρα πριν τη Δευτέρα:

 

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0