Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο: Συσπείρωση και διεύρυνση σε όλο τον προοδευτικό πολιτικό χώρο

Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο: Συσπείρωση και διεύρυνση σε όλο τον προοδευτικό πολιτικό χώρο

Σε κλίμα συσπειρωτικό και ενωτικό αλλά και με εμφανή την επιθυμία διεύρυνσης του κόμματος προς όλο τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο» πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα η συνάντηση-συζήτηση στελεχών του , στο Επιμελητήριο.

Το παρόν έδωσαν: ο βουλευτής και τ. υπουργός , υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ευρωεκλογές Σπύρος Δανέλης, η τ. βουλευτής Κεφαλονιάς, , ο τ. περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος , μαζί με τους περιφ. συμβούλους Σπύρο Γαλιατσάτο και , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλιανάτος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ , ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ , ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ , ο γρ. του ΣΥΡΙΖΑ Κρανιάς και άλλα στελέχη του κόμματος.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο γρ. της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ .

Η δημιουργία Προοδευτικής Συμμαχίας

Η διεύρυνση του κόμματος προς όλες τις κατευθύνσεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση. Όπως ειπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει, ή για την ακρίβεια να εμπεδώσει έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα συσπειρώσει ψηφοφόρους και στελέχη από τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους οικολόγους και τους πράσινους μέχρι το δημοκρατικό κέντρο.

Αντίπαλος… ο Μητσοτάκης

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι  αποφεύγει να αναφερθεί στον όρο «διπολισμός», στην πραγματικότητα προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο που κινείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, κρατώντας δυνάμεις και από τους παραδοσιακούς πιο αριστερούς ψηφοφόρους του, θέλοντας να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση, με φόντο μάλιστα πιθανές εκλογές μέσα στο 2020, λόγω απλής αναλογικής.

Βασικός αντίπαλος, όπως φάνηκε καθαρά από τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, είναι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, όπως ειπώθηκε από πολλούς ομιλητές, μέσα σε λίγους μήνες «φάνηκε να δείχνει το πραγματικό αντιλαϊκό της πρόσωπο». «Σαν… έτοιμη από καιρό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλης

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης, στα οποία συγκεντρώνει τα αντιπολιτευτικά του βέλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι: η επαφή της Νέας Δημοκρατίας με την Ακροδεξιά (ο κ. Μπαλάφας είπε χαρακτηριστικά ότι «κουμάντο στην Νέα Δημοκρατία κάνει ο Βορίδης και οι άλλοι ακροδεξιοί»), ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία, η απώλεια εργασιακών κεκτημένων που είχαν κερδηθεί με αγώνες, η φορολογική επιβάρυνση των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού με ταυτόχρονη ελάφρυνση των πλουσιότερων, το «βόλεμα» των «κολλητών» αλλά και η παταγώδης διάψευση σε θέματα που η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει «σημαία» προεκλογικά, όπως το μεταναστευτικό και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κυβερνώσα Αριστερά

Ταυτόχρονα, κριτική ασκήθηκε και προς τα… Αριστερά. Πολλοί ομιλητές έκαναν λόγο για «θεωρητικές αοριστολογίες» και «ακίνδυνη αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς» βάζοντας στον στόχο κυρίως το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ25, αν και οι περισσότεροι ομιλητές παραδέχτηκαν ότι ο στόχος είναι κοινός για όλα τα αριστερά κόμματα: η υπεράσπιση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, ακούστηκε αρκετές φορές ο όρος «κυβερνώσα Αριστερά, που με αυτόν οι ομιλητές θέλουν να καταδείξουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η δυνατότητα παρέμβασης της Αριστεράς στο σύστημα, μέσα από την διακυβέρνηση της χώρας, παρά να περιορίζεται σε μία «εκ του ασφαλούς» σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, έστω και αν αυτή περιέχει μεγαλύτερη πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα.


 

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα