Το… καταστασιακό αμπαζούρ του Δήμου Αργοστολίου

Η αλήθεια είναι ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Αργοστόλι μοιάζει λίγο με ξεχαρβαλωμένο αμπαζούρ. Κι ο Σπύρος ο Πεφάνης θα μπορούσε να είναι ο εύκολος πρώτος στόχος για το θέαμα αυτό.

Το δέντρο σχολιάστηκε έντονα στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιοι το χαρακτήρισαν εξπρεσιονιστικό (!), κάποιοι σουρεαλιστικό, όμως το δέντρο είναι καθαρά καταστασιακό και θα το ζήλευε κι ο ίδιος ο Γκι Ντεμπόρ.

Το κίνημα των Καταστασιακών (Σιτουασιονιστών) ξεκίνησε στις αρχές του ’50 στη Γαλλία και ανάμεσα στους προγραμματικούς του στόχους ήταν η καθαίρεση των θεσμών: των καταναλωτικών αγαθών, της τεχνοκρατίας και των ιεραρχιών.

Το δέντρο-αμπαζούρ καταφέρνει και τα τρία! Υπονομεύει την αξία του χριστουγεννιάτικου δέντρου ως προϊόν καταναλωτισμού, τον επικεφαλής της πολιτιστικής ιεραρχίας του Δήμου Αργοστολίου ως εκπρόσωπο των θεσμών ενώ βγάζει τη γλώσσα και στην τεχνοκρατία αφού λανσάρει την εικόνα του ξεχαρβαλωμένου ως απάντηση στον τεχνολογικοκρατούμενο ορθολογισμό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μας αρέσει το δέντρο. Μόνο που εμπνευστής του, δυστυχώς, δεν είναι ο Σπύρος ο Πεφάνης αλλά οι προηγούμενοι υπουργοί εσωτερικών που άφησαν να συντελεστεί με αυτό τον κωμικοτραγικό (και επίσης «καταστασιακό») τρόπο η διάσπαση του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς, αφήνοντας το δήμο χωρίς δυνατότητα να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ για αγορές, τρεις μήνες μετά τη διάσπαση, ενώ πλήθος ακόμη προβλημάτων αναμένονται για τη συνέχεια. Η δε κατάσταση στην τους τελευταίους μήνες ήταν ούλτρα-καταστασιακή αφού κανείς δεν ήξερε σε ποιον να απευθύνεται. Στον Κωνσταντάκη, στον Πεφάνη, στον Άγνωστο Θεό;

Οι πραγματικοί «καλλιτέχνες» είναι οι πρώην υπουργοί εσωτερικών που απέδειξαν ότι πολιτικά  ανήκουν με το σπαθί τους στην «Καταστασιακή Διεθνή».

Όσο για τον Σπύρο τον Πεφάνη, είναι νωρίς για να κριθεί. Θα τον εντάξουμε στον σουρεαλισμό, τον εξπρεσιονισμό ή στους καταστασιακούς, όταν θα έχει εργαλεία στα χέρια του για να δουλέψει. Η στροφή που δείχνει να κάνει προς τον τοπικό πολιτισμό δείχνει ελπιδοφόρα αρκεί να θυμάται ότι δεν είναι μόνο μπάλος.

Όσο για τον δήμαρχο, εχθές ευχαρίστησε το Θεό για τον καλό μας τον καιρό. Καλά έκανε. Μόνο ο Θεός κι ο Άγιος μπορεί να μας σώσει από τον κακό μας…

Όπως και νά ‘χει, Καλά (και καταστασιακά) Χριστούγεννα.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα