Ανασκόπηση… τοπικού στίβου 2019: Χρονιά καταξίωσης και επιτυχιών για τον κλασσικό αθλητισμό της Κεφαλονιάς.

Ανασκόπηση… τοπικού στίβου 2019: Χρονιά καταξίωσης και επιτυχιών για τον κλασσικό αθλητισμό της Κεφαλονιάς.

Ανασκόπηση στίβου Κεφαλονιάς 2019.

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώνει την… δεκαετία του ο κλασσικός αθλητισμός της Κεφαλονιάς, “κλείνοντας” μια χρονιά, το 2019, που με δεδομένες τις διακρίσεις, τα μετάλλια και την εγχώρια (και όχι μόνο) αναγνώριση, πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και εν προκειμένου να γράψουμε, για μια… μεταξένια “επανάσταση” στον τοπικό μας στίβο.

Χρονιά… εκτόξευσης το 2019 για τον κύριο και πολύ πιθανόν μοναδικό εκπρόσωπό του νησιού μας στον κλασσικό αθλητισμό, την ομάδα της Γυμναστικής Εταιρίας Κεφαλονιάς, κι αυτό όχι γιατί το λέμε εμείς ή γιατί -μόνο- έτσι αποδεικνύουν τα μετρήσιμα και μη αποτελέσματα μιας χρονιάς γεμάτης εκπλήξεις και επιτυχίες, αλλά γιατί έτσι είδαν την εξαιρετική φετινή τροχιά του τοπικού μας στίβου “άλλοι” πιο… ειδικοί και μάλιστα έξω από τα θαλάσσια όρια του όμορφου νησιού μας.

Κι αυτή ακριβώς η ανοδική… τροχιά  είναι που οδήγησε με 46… κολοσσιαία άλματα στην βαθμολογική αναβάθμιση της Γ.Ε.Κ στην γενική βαθμολογία του ΣΕΓΑΣ, ακόμη και πιο… μπροστά από παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού στίβου, αλλά και που (κυρίως)  “ανάγκασε” ξένους και ντόπιους υπεύθυνους και Ομοσπονδίες να συμπεριλάβουν τα “δικά μας” και πολύ πετυχημένα “” στους διεθνείς αγώνες στίβου, ανάμεσα στα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα (και αναγνωρίσιμα) μίτινγκ του κόσμου. Και μάλιστα, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την… αρχή:

Ποδαρικό στο 2019 με Κλειστό Στίβο, ζωντανά από την ΕΡΤ:

Φεβρουάριος του 2019 και τίποτα δεν… προμήνυε ότι “μπαίναμε” στην πιο πετυχημένη, από κάθε άποψη, χρονιά του τοπικού μας κλασσικού αθλητισμού. Και επειδή όλα τα… καλά, όπως και τα κακά άλλωστε, έχουν πάντα μια… αρχή, αυτή ακριβώς η αρχή, έγινε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Σ.Ε.Φ και που αλλού, στο αγώνισμα με τις περισσότερες συμμετοχές σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, στο άλμα σε ύψος. Μια μέρα πριν, στο πρόσωπο του τότε δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση, βραβεύτηκε σε μια όμορφη εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ, ο Κεφαλονίτικος .

Ποδαρικό… επιτυχιών λοιπόν για το 2019 και μάλιστα με γυναικείο άρωμα:  Η ταλαντούχα και  η έμπειρη με το ρεκόρ συμμετοχών σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα  με επιδόσεις 1,64  και 1,60  αντίστοιχα, κατάφεραν να διατηρηθούν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, κρατώντας την στον Κλειστό Στίβο  στην  6η  και  9η θέση σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ και οι δυο βελτίωσαν τις επιδόσεις τους από την αντίστοιχη διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος του 2018. 

Η… έκπληξη όμως ήρθε από… αλλού. Σαν κάτι να προδιέγραφε πως αυτή η χρονιά, το 2019, έκρυβε ένα κανονικό θαύμα. Και ήταν πραγματικά θαύμα, που για πρώτη φορά στην ιστορία του τοπικού στίβου, όλοι και όλες οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις προσπάθειες των “χρυσών” κοριτσιών μας, ΖΩΝΤΑΝΑ, από την ΕΡΤ σε  περιγραφή του  μοναδικού στο είδος δημοσιογράφου, Νίκου Τσώνη.

Εκτοξεύοντας” τον τοπικό στίβο σε άλλους… πλανήτες αναγνώρισης και επιδοκιμασίας, σε απόλυτη συνέχεια όσων κατάφερε να πετύχει μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και φυσικά, καθιστώντας την Άννα και την Μέμη, την Μέμη και την Άννα, αναγνωρίσιμες στην Κεφαλονιά και πιθανόν ακόμη… μακρύτερα, ακόμη και από εκείνους ή εκείνες που δεν “μαγνητίζονται” από την διαχρονική μαγεία του κλασσικού αθλητισμού.

 

“Βεργώτεια 2019”: Στον αστερισμό της “επίσημης” καταξίωσης:

 

Για πολλούς και πολλές, ειδικούς και μη, ήταν τα καλύτερα Βεργώτεια που διοργανώθηκαν ποτέ. Τόσο οργανωτικά, όσο και αγωνιστικά. Λίγο η επιστροφή στην φυσική έδρα του ανοικτού σταδίου “Ανδρέας Βεργωτής” στο Αργοστόλι, λίγο η “επαγγελματική” πλέον εμπειρία των ανθρώπων της Γ.Ε.Κ σε μεγάλους αγώνες, λίγο η “αναγνωρισιμότητα” της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς που γίνεται στα αποδυτήρια και στο ταρτάν του στίβου από τους προπονητές του συλλόγου, ο κόσμος, φίλαθλος και μη, ήταν εκεί, πιστός σε ένα ραντεβού με την αθλητική “πανδαισία” του ελληνικού στίβου, αλλά και για πρώτη φορά με την λάμψη ξένων αθλητών, πρωταγωνιστών στα κορυφαία αθλητικά δρώμενα της… γηραιάς, αλλά απόλυτα “ορεξάτης” εκείνο το απόγευμα του Μαΐου, αθλητικής… ηπείρου.

 

Ήταν όλοι και όλες τους εκεί λοιπόν. Και μάλιστα σε ένα κατάμεστο για πολλές ώρες στάδιο, με τον κόσμο να επικροτεί με ενθουσιασμό, ονόματα και προσπάθειες. Και δεν ήταν και λίγα, καθώς για πρώτη φορά τα Βεργώτεια μπορούσαν να περηφανεύονται ως ένα… κανονικό Διεθνές μίτινγκ, ένα μίτινγκ με την “αφρόκρεμα” του ευρωπαϊκού στίβου:

Τα ονόματα που ξεχώρισαν, μας είναι πλέον γνωστά στο άκουσμα και την ανάγνωση. Άλλωστε, κάποια από αυτά επέστρεψαν και μόνο μια φορά στην Κεφαλονιά, καθώς η προηγούμενη Κεφαλονίτικη “φιλοξενία” έφερε σε κάποιους και κάποιες, τεράστιες διακρίσεις.  Μίλτος Τεντόγλου, (πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό στίβο στο Βερολίνο το 2018 και στον κλειστό στίβο στη Γλασκώβη το 2019, με ατομικό ρεκόρ 8,38μ) , Βούλα  Παπαχρήστου, (πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 στο Βερολίνο, 2η στο Ευρωπαϊκό κλειστού 2019 και όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, με ρεκόρ 14,73 στο τριπλούν και 6,60 στο μήκος),  Δημήτρης Τσιάμης (3ος νικητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018 στο Βερολίνο και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο τριπλούν με 17,55).  Για να μην μιλήσουμε και για τους δυο κορυφαίους προπονητές της Εθνικής μας ομάδας, τον Γιώργο Πομάσκι (μόλις πριν λίγες ημέρες βραβευμένο ως ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς) και τον Γιάννη Κουτσογιαννόπουλο, όπως και για τον Εθνικό προπονητή μας στην κατηγορία Κ18 του ΣΕΓΑΣ, Απόστολο Αποστολόπουλο, που ήρθε στο Αργοστόλι να παρακολουθήσει από κοντά το όχι και τόσο μακρινό μέλλον του ελληνικού στίβου.

Κι ακόμη,  Βόλα Σουντάραβα, από τη Λευκορωσία, (ατομικό ρεκόρ 6.86μ, 2η στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι το 2012 και 7η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου) ,  Άννα Κρασούτσκα, από την Ουκρανία, Αλεξέι Ποζντνίκοφ (5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015 στο Βελιγράδι στην σκυταλοδρομία 4Χ400, ατομικό ρεκόρ 46.42 στα 400μ.) και Μαρία Μικολένκο, (πρωταθλήτρια Ουκρανίας στα 60μ το 2019)που προσγειώθηκαν στην Κεφαλονιά μαζί με την  διεθνώς αναγνωρισμένη μάνατζερ της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας Μαρία Λασιτσκενε, Όλγα Ναζαροβα.

Για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των μεγάλων ονομάτων με τις αθλήτριες του ύψους γυναικών, την Παναγιώτα Δόση, γεννημένη μόλις το 2001, αθλήτρια της Κέρκυρας, που με ένα απολύτως γοητευτικό 1.83,  είχε… ισοφάρισει το πανελλήνιο ρεκόρ Κ18  Κλειστού στίβου  και παραλίγο να κάνει νέο, ακριβώς εδώ στο Αργοστόλι, στα Βεργώτεια 2019, η Ιωάννα Ζάκκα, η αθλήτρια του Γιάννη Κουτσογιαννόπουλου που έφτασε στο εξαιρετικό 1.80, η Δέσποινα Μαλταμπέ και τα δικά μας… παιδιά, η Μέμη Αλυσανδράτου και η Άννα Κρούσσου, μαζί με την μικρή Νάντια Σταματελάτου, που πήρε στα Βεργώτεια 2019, το βάπτισμα του πυρός. Και τι βάπτισμα, μάλιστα, ακριβώς δίπλα στα μεγάλα ονόματα του άλματος στο ύψος.

 

Με αυτά τα ονόματα και με τέτοιες άρτια οργανωμένες συνθήκες, η επίσημη και μάλιστα… διεθνώς, καταξίωση των Βεργωτείων αλλά και της αθλητικής… Κεφαλονιάς, δεν άργησε να έρθει. Για μέρες ολόκληρες, μην πούμε εβδομάδες, οι επιδόσεις του Τεντόγλου με το μοναδικό 8.10μ όπως και της Παπαχρήστου στο Αργοστόλι “έπαιζαν” σε… γαλαξιακή  κλίμακα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό, πάντως μέσα στο “μεταξένιο” για την Κεφαλονιά 2019, τα Βεργώτεια, με την… βούλα και τις σφραγίδες μπήκαν μέσω… ΣΕΓΑΣ στο επίσημο αγωνιστικό “καλεντάρι” της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, φέρνοντας τα Βεργώτεια του 2020, όχι απλά στα μεγάλα σαλόνια του κλασσικού αθλητισμού, αλλά καθιστώντας τους αγώνες στίβου στην Κεφαλονιά, αγώνες προετοιμασίας για τεράστιες διοργανώσεις, με κορυφαία, φυσικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020!!! Και αυτό, μόνο του, σημαίνει, εκτός από αναγνώριση και εκτίμηση, μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την τοπική κοινωνία μας και τους εκπροσώπους της. Αθλητικούς, πολιτικούς και… θεσμικούς!!! 

 

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα σε παινέψει αυτό“:

Μπορεί ο Μάιος του 2019, λόγω… Βεργωτείων, να έβαλε τον τίτλο στην ανασκόπηση του τοπικού στίβου για την χρονιά που φεύγει, όμως δεν ήταν μόνο αυτός ο μήνας που πάνω του “χτίστηκε” το… οικοδόμημα μιας τόσο πετυχημένης αθλητικής περιόδου. Και η αλήθεια είναι, πως δεν αρκεί ένας μόνος μήνας ή ένα απόγευμα με τα αστέρια του ευρωπαϊκού στίβου για να δώσει τον τόνο της επιτυχίας, μιας προσπάθειας που κρατά τόσες ημέρες, όσες ακριβώς και οι μέρες του χρόνου.

Η περασμένη Άνοιξη-Καλοκαίρι 2019 λοιπόν, θα μείνουν όντως… αξέχαστα. Και όχι μόνο επειδή τα Βεργώτεια έλαμψαν δια της… παρουσίας τους. Αλλά και γιατί για 3 περίπου μήνες και ίσως λίγο περισσότερο, διακρίσεις, επιδόσεις, επιτυχίες και μετάλλια, έπεφταν σαν… βροχή και μάλιστα ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Μετάλλια και… αναγνωρίσεις, για τους δικούς μας αθλητές και αθλήτριες και μάλιστα όλων των κατηγοριών και… αγωνισμάτων, που ταξίδεψαν σε κάποιο Πανελλήνιο ή διασυλλογικό ή ακόμη και σχολικό πρωτάθλημα και επέστρεψαν με κάτι… πολύ-πολύ καλό, πότε στο χρώμα του χαλκού, πότε του χρυσού και πότε με μια όμορφη ασημένια… λάμψη!

Το… βρεγμένο χρυσό της Μέμης:

 

Ήταν μόλις λίγες ημέρες πριν τα Βεργώτεια 2019 και μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, η Μέμη Αλυσανδράτου, η κάτοχος των ρεκόρ Κεφαλονιάς συμμετοχών και διακρίσεων σε διασυλλογικά και εθνικά πρωταθλήματα, κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών που διεξήχθη στις 4 Μαΐου στην Πάτρα. Η πρωταθλήτρια του ύψους της Γυμναστικής Εταιρίας Κεφαλονιάς με άλμα από τα… παλιά και σε ένα βρεγμένο από την καταρρακτώδη βροχή  ταρτάν, πήρε το… τιμημένο χρυσό μετάλλιο με 1.59, πολύ κοντά δηλαδή στο ατομικό της ρεκόρ και έπιασε από πολύ νωρίς και το όριο συμμετοχής για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτού στίβου που θα γινόταν σε λίγους μήνες.

 

Το… “φαινόμενο” :

 

Το 2019 θα μείνει αξέχαστο και σε έναν άλλο…. Αλυσανδράτο, αυτή την φορά σε έναν νέο αθλητή, πολλά υποσχόμενο αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, τον Πυλαρινό, Πάνο Αλυσανδράτο. Και πως να μην μείνει αξέχαστη αυτή η χρονιά, αφού “χάρισε” στο… φαινόμενο “Πάνος”, δυο ή μάλλον τρεις πολύ σημαντικές διακρίσεις.

Ήταν 14 Ιουλίου του 2019, όταν στα πλαίσια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παμπαίδων, ο Πάνος Αλυσανδράτος μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια στα 150μ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την 3η θέση, με χρόνο 17:53. Και μάλιστα, μια μόλις ημέρα μετά την συμμετοχή του σε ένα άλλο αγώνισμα, στο ύψος αυτή τη φορά, όπου έχασε μόλις το μετάλλιο, αλλά που η 4η του θέση σε συνδυασμό με το χάλκινο στα 150 και την νεαρή ηλικία του, ήταν αρκετά για τα δικά μας δεδομένα, να του αποδώσουν στα τοπικά ΜΜΕ, τον χαρακτηρισμό… φαινόμενο.

 

Και όχι άδικα φυσικά, καθώς ήδη λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2019 στην Πάτρα και στα πλαίσια του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Κ18, ο Πάνος Αλυσανδράτος κατέκτησε την  3η θέση στο άλμα σε ύψος, με 1.64.

Η ασημένια βολίδα από το… Ληξούρι:

 

Την ίδια μέρα του Ιουλίου του 2019 και στα πλαίσια του ίδιου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος  Παμπαίδων/κορασίδων, έλαμψε και η ασημένια βολίδα της Ιωάννας Σολιδάκη από το Ληξούρι.

Μέσα σε δυνατή βροχή, η Ιωάννα Σολιδάκη με διαφορά μόνο ενός εκατοστού του δευτερολέπτου από την 1η θέση, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και την 2η θέση στα 80μ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παμπαίδων/κορασίδων, καταλήγοντας δεύτερη οριακά με 10.36 έναντι 10.35 της πρώτης  και μάλιστα με ατομικό της ρεκόρ. Και ήταν αυτή η πρώτη μεγάλη “επίσημη” επιτυχία της νεαρής αθλήτριας από το Ληξούρι, που το ασημένιο άστρο της αφήνει μόνο εξαιρετικές… αναμονές για μια πορεία αξιοζήλευτη στα αγωνίσματα ταχύτητας που τόσο αγαπάει και που όλα δείχνουν πως της… ταιριάζουν.

Κάτι που είχε ήδη αποδειχθεί την ίδια χρονιά, το 2019 δηλαδή, όπου στα πλαίσια του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Κ18 στην Πάτρα, η Ιωάννα Σολιδάκη στα 100μ με 13.14 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και μάλιστα με νέο ρεκόρ Κεφαλονιάς.

Οι πρώτες μεγάλες διακρίσεις σε ομαδικό αγώνισμα:

 

Στις μεγάλες και μεταξένιες στιγμές του τοπικού στίβου για το 2019, προστέθηκε για πρώτη, μάλιστα φορά, και μια επιτυχία, μη… αναμενόμενη. Και ήταν και πάλι ο Ιούλιος που έφερε στη Γ.Ε.Κ την πρώτη διάκρισή της σε… ομαδικό άθλημα.

Η… ανέλπιστη αλλά παράλληλα και μεγάλη επιτυχία ήταν και πάλι στο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παμπαίδων/κορασίδων που έγινε στην Χαλκίδα, πρωτόγνωρη για τον κεφαλόνιτικο στίβο και απόδειξη της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στις Ακαδημίες του Συλλόγου.

Έτσι, η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ80 κορασίδων με χρόνο που αποτελεί ρεκόρ Κεφαλονιάς 41.07  που κρατούσε από το 2006 ήρθε  1η στην σειρά της και 4η στην τελική γενική κατάταξη, πρώτη φορά σε συλλογικό αγώνισμα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η  4η αυτή θέση ανάμεσα σε 32 ομάδες αποτελεί μια τεράστια επιτυχία σε μια ομάδα που χτίστηκε από τον προπονητή της Γ.Ε.Κ Βασίλη Μεταξά από την αρχή και χωρίς…προηγούμενο, καθώς πλάσαρε  την ομάδα των… χρυσών κοριτσιών στις 4 καλύτερες στην Ελλάδα στην κατηγορία τους.  Μια εξαιρετική επιτυχία με τις… υπογραφές της Ιωάννας Σολιδάκη,  της Αλίκης Σταματελάτου, της Ανδριάνας Τάτα και της Έρης Φαρακλού.

Η ίδια ομάδα, τον Απρίλιο στο διασυλλογικό Κ18,  κατέκτησε την 1η θέση στα 4Χ100, ενώ με ισχυρή καταιγίδα και λίγο πριν διακοπούν οι αγώνες, η Αντριάννα Τάτα, εκ των βασικών αθλητριών της ομάδας σκυταλοδρομίας,  κατέκτησε την 3η θέση στα 100μ με εμπόδια.

 

Κωδικός επιτυχίας… Κ20 για την Άννα Κρούσσου και τον Βαγγέλη Κολέτση στο 2019:

 

Ένα μήνα πιο πριν και μια ηλικία πιο… πάνω, ήρθε η σειρά του εφηβικού/νεανικού τμήματος της Γ.Ε.Κ να γράψει στο “καλεντάρι” της πιο πετυχημένης χρονιάς στίβου για την Κεφαλονιά, τις δικές του επιτυχίες.

Η εξαιρετική παρουσία του κεφαλονίτικου στίβου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου Κ20, εφήβων-νεανίδων δηλαδή,  στην Κατερίνη τον Ιούνιο που μας πέρασε, είχε την υπογραφή δυο νέων παιδιών, της Άννας Κρούσσου και του Βαγγέλη Κολέτση.

 

Η Άννα, σε μια χρονιά δύσκολη προπονητικά λόγω Πανελλήνιων εξετάσεων και πολύ… διαβάσματος που την έφεραν φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη, δεν υστέρησε σε επιτυχίες, αν και η ίδια θα ήθελε κάτι πολύ περισσότερο. Όπως και να ‘χει, μετά την επιτυχία της για το Πανεπιστήμιο, το 2019 θα  μείνει στην μνήμη της όπως και των φιλάθλων του τοπικού στίβου, ως η χρονιά που εκτός από τα εξαιρετικά πλασαρίσματα της στα Πανελλήνια Γυναικών, της έδωσαν και την 6η θέση στον τελικό του Πανελλήνιου Κ20. Έχοντας περάσει, μάλιστα, στα προκριματικά με μια μόνο προσπάθεια, στα 1.55! Στον τελικό η Κρούσσου κατέκτησε την 6η θέση στο άλμα σε ύψος  με επίδοση 1.60, κι έχοντας να συναγωνιστεί την σπουδαία πρωταθλήτρια που θυμόμαστε από τα Βεργώτεια, Παναγιώτα Δόση. 

Λίγο πιο πριν, ως μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου, η Άννα επιβεβαίωσε το πολύ μεγάλο ταλέντο της, καθώς στην τελική φάση του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος, με άλμα 1.58 και αρκετά κάτω από το ατομικό της ρεκόρ, κατέκτησε την 4η θέση, με την ίδια ακριβώς  επίδοση του… χάλκινου μεταλλίου, που έχασε οριακά εξαιτίας της σειράς στα άλματα της.

Τέλος, και πάλι στο Πανελλήνιο Κ20 τον Ιούνιο στην Κατερίνη, ο αθλητής του άλματος σε μήκος της Γ.Ε.Κ Βαγγέλης Κολέτσης με άλμα 6.54 στους προκριματικούς και μεταξύ 46 (!!!) αθλητών πέτυχε όχι ένα αλλά τρία ρεκόρ, ατομικό, της ομάδας του της Γ.Ε.Κ αλλά και Κεφαλονιάς από το 2005 και μετά, βάζοντας και το δικό του όνομα στη λίστα των μεγάλων επιτυχιών της ΓΕΚ σε πανελλήνια κλίμακα για το 2019. Ένα 2019, που για τον Βαγγέλη ξεκίνησε με την πρώτη συμμετοχή του σε Πανελλήνιο Ανδρών Κλειστού Στίβου  τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, με τον  αθλητή της Γυμναστικής Εταιρίας Κεφαλονιάς, στην πρώτη του παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση κατάφερε στα προκριματικά στο άλμα σε μήκος να σημειώσει ατομικό ρεκόρ καθώς και ρεκόρ Κεφαλονιάς από το 2005 με επίδοση 6.26, ρεκόρ που ο ίδιος ξεπέρασε λίγους μήνες μετά, στο Πανελλήνιο Κ20.

Τέλος… αγωνιστικής σεζόν με την Μέμη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου:

Η αγωνιστική χρονιά για τον τοπικό στίβο που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο με την πολύ καλή εμφάνιση των δυο κοριτσιών του ύψους στο Πανελλήνιο Κλειστού στίβου, “έκλεισε” μια την συμμετοχή της Αλυσανδράτου στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του καλοκαιριού.

 

Και ήταν τέλος Ιουλίου, στις 27, που η Μέμη με πρόσφατο τότε τραύμα στο πέλμα, αλλά με την μεγάλη εμπειρία της καθώς συμμετέχει σε πανελλήνια πρωταθλήματα για 13 ολόκληρα χρόνια,  πάτησε γερά και… απογειώθηκε στην 2η καλύτερη ατομική της επίδοση, με 1.61 στην τρίτη της προσπάθεια και που σε συνδυασμό με την πρωτιά της το 2019 στο διασυλλογικό,  καθιερώθηκε στις πρώτες 8-10 καλύτερες αθλήτριες του ύψους στην Ελλάδα, κάποιες από τις οποίες έχουν φέρει στην χώρα μας και Ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η αλλαγή σήματος της Γ.Ε.Κ και η παρουσία της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού μας:

Η σπουδαία αυτή χρονιά για τον τοπικό στίβο και την ίδια την Γ.Ε.Κ, μια χρονιά σε ρόλο πρωταγωνιστή στα κοινωνικά και αθλητικά δρώμενα της Κεφαλονιάς, έφερε και μια ακόμη, πρωτοπόρα και αυτή, αλλαγή.

Έτσι, μετά από 32… ολόκληρα χρόνια και με την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή του Ιδρύματος Βεργωτή που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τα Βεργώτεια, την Γ.Ε.Κ και τον κλασσικό αθλητισμό (και όχι μόνο φυσικά), η αγαπημένη ομάδα στίβου, άλλαξε το σήμα… κατατεθέν της που είχε από το μακρινό και συνάμα ιστορικό 1987 και απέκτησε και επίσημη “σελίδα“.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές για την αλλαγή… τροχιάς σε ακόμη πιο επαγγελματικά επίπεδα, έφεραν ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα, όχι  μόνο πλέον στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι όπου και οι τακτικές προπονήσεις του αγωνιστικού τμήματος και των Ακαδημιών, αλλά σε ολόκληρο το νησί.  Ένα νησί που για το 2019 είχε την ευκαιρία να ζήσει πολλές… στιγμές στίβου, με παιδικούς αγώνες, αθλητικά δρώμενα  και παιδικές… εκπλήξεις, πότε μέσα και πότε έξω από την πρωτεύουσά του.

 

Ο Επίλογος: 2019 – χρονιά ορόσημο για τον τοπικό στίβο της Κεφαλονιάς:

Με… αυτά και με άλλα πολλά, όχι άδικα η χρονιά που κλείνει φαίνεται να είναι η πιο επιτυχημένη για τον κλασσικό αθλητισμό στο νησί μας, όσο και για την ίδια την . Πίσω από την πολύ πετυχημένη αυτή χρονιά, μια χρονιά καταξίωσης στα αθλητικά πράγματα του εγχώριου στίβου, προφανώς και κρύβεται πολύ δουλειά και κούραση, ακόμη περισσότερο όμως, μεράκι, αγάπη, αφοσίωση και προσήλωση.

Από τα… νήπια και τα παιδιά του Δημοτικού των Ακαδημιών της Γ.Ε.Κ μέχρι και την διοργάνωση των κορυφαίων και επίσημα πλέον “Βεργωτείων”, τίποτα δεν γίνεται τυχαία, τίποτα δεν οδήγησε στην καταξίωση ενός -ας μην κρυβόμαστε-επαρχιώτικου Συλλόγου, αν κάθε ημέρα, ώρες ατελείωτες, άνθρωποι με πίστη σε αυτό που κάνουν, δεν δούλευαν σκληρά για να έρθουν τα τόσο σημαντικά για ολόκληρη την τοπική κοινωνία μας, αποτελέσματα. Γιατί χωρίς καμία αμφιβολία, οι επιτυχίες που σημείωσε ο τοπικός στίβος το 2019, δεν αφορά αυστηρά και μόνο τον αθλητισμό του νησιού μας, αλλά πολλές περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, που βλέπουν το brand name της Κεφαλονιάς να διαφημίζεται από μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ακριβώς πίσω από αυτές, εκτός από τους αθλητές και τις αθλήτριες της ΓΕΚ, τα δικά μας παιδιά δηλαδή, 4 άνθρωποι  μπορούν (και πρέπει) να είναι περήφανοι για την δουλειά τους. Όχι μόνο το 2019 αλλά πολύ πιο πριν και σίγουρα πολύ πιο μετά.

Τα αδέρφια Μεταξά, ο Νίκος, ο Διονύσης και ο Βασίλης και η Μέμη Αλυσανδράτου, η “μεγάλη των γυμναστών σχολή της Κεφαλονιάς” όπως ήδη έχουμε γράψει σε ένα προηγούμενο αφιέρωμα, ήταν, είναι και ελπίζουμε να είναι εκεί και τις επόμενες χρονιές, για να κάνουν τον τοπικό στίβο της Κεφαλονιάς, ακόμη πιο αναγνωρίσιμο, ακόμη πιο καταξιωμένο. Με τις μικρές ή μεγάλες νίκες του, αλλά και με τις όποιες… ήττες ή λάθη του. Και δικαιούνται οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και οι αθλητές και αθλήτριες, οι γονείς και τα μικρά παιδιά, να μπορούν να συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με τον τοπικό κλασσικό αθλητισμό, σε ένα στάδιο με σύγχρονο ταρτάν, όχι με φθορές και μπαλώματα όπως τώρα συμβαίνει, αλλά αντάξιο των μεγάλων επιτυχιών και διακρίσεων και της επαγγελματικής δουλειάς που γίνεται καθημερινά στις -ας πούμε-εγκαταστάσεις του Συλλόγου.

Δίπλα στον σύλλογο της ΓΕΚ, δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες, στους προπονητές και στην διοίκηση, οφείλουμε να είμαστε και εμείς, όλοι και όλες μας. για να στηρίξουμε αυτό το κομμάτι του τόπου μας, τα νιάτα και τα παιδιά του, να στηρίξουμε την πρόοδό του. Σε συνέχεια της απολύτως πετυχημένης φετινής χρονιάς, η δεκαετία που “μπαίνει” είναι από μόνη της μια όμορφη και μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση που αξίζει να την ζήσουμε, χρονιά με την χρονιά της.

Στα παιδιά, όχι -μόνο- της κερκίδας, αλλά και στα παιδιά στο ταρτάν του στίβου και των αποδυτηρίων, στους ανθρώπους της Γ.Ε.Κ που τρέχουν τον τοπικό κλασσικό αθλητισμό, ας τους ανταποδώσουμε λίγο από το δικό τους πείσμα και την δική τους όμορφη… τρέλα. Μια τρέλα που μόνο περήφανους μας κάνει. Και να τους ευχηθούμε μια καλή χρονιά, αντάξια σε επιτυχίες του 2019 και σε ακόμη… περισσότερες!

Σταύρος Αντύπας/Κεφαλονίτικα Νέα