Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί στο Αργοστόλι


Δεκέμβριος του 1941. Ιταλική νηοπομπή βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Αργοστολίου.


Αποτελείται από τρία φορτηγά ατμόπλοια γεμάτα εφόδια για την στρατιά του Ρόμελ στη Β. Αφρική, μαζί με τη συνοδεία πέντε αντιτορπιλικών (σύμφωνα με άλλες πηγές τα φορτηγά ήταν 2 και τα συνοδευτικά πλοία 3). Προορισμός τους, η Βεγγάζη.

Τα ιταλικά πλοία περιμένουν οδηγίες για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν. Το βρετανικό ναυτικό κυριαρχεί στη Μεσόγειο και η πορεία μέσα από τα ελληνικά παράλια είναι από τις λίγες σχετικά ασφαλείς διαδρομές που έχουν απομείνει για τις γραμμές ανεφοδιασμού του Ρόμελ. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του ’41, μόνο το 25% των αποστολών με προμήθειες που προορίζονται για την Αφρική φτάνουν στον προορισμό τους.

Βομβαρδισμός στο λιμάνι του Αργοστολίου

Από τις 11 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, βρετανικά αεροσκάφη τύπου Briston Blenheim θα αρχίσουν τις επιδρομές στο Αργοστόλι.

 Bristol Blenheim Mk.IV

Την τρίτη μέρα, 6 αεροσκάφη από τις μοίρες 18 και 107, ξεκινούν στις 8 το πρωί από τη βάση της Μάλτας, εφοδιασμένα με βόμβες των 500 λιμπρών. Ύστερα από αρκετά μεγάλη πορεία που περνά μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να αιφνιδιάσουν τα αντιεροπορικά που είναι στραμμένα προς το δυτικό Ιόνιο, φτάνουν στο Αργοστόλι. Πετώντας χαμηλά εφορμούν και βομβαρδίζουν τη νηοπομπή. Ένα από τα πλοία θα βυθιστεί και ένα άλλο θα υποστεί σοβαρές ζημιές.

Όμως απώλειες υπάρχουν και στα βρετανικά αεροσκάφη. Ένα από τα αεροσκάφη θα δεχτεί χτύπημα από αντιαεροπορικό βλήμα στο φτερό. Θα κατευθυνθεί προς τη θάλασσα αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακτήσει ύψος. Τα πτώματα των τριών μελών του πληρώματος θα βρεθούν και θα ταφούν στο Αργοστόλι. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Πολεμικό Νεκροταφείο των Αθηνών.

Ένα δεύτερο Blenheim Mk.IV χτυπήθηκε στις 12 του μήνα με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τριών Βρετανών αεροπόρων.

Ένα τρίτο θα πέσει στην περιοχή κοντά στο Φανάρι και τα τρία μέλη του θα αιχμαλωτιστούν (Βλ. πρώτη φωτογραφία).

Επέστρεψαν χωρίς κινητήρα

Macchi C.202

Πιο τυχερά στάθηκαν τα μέλη του πληρώματος ενός τέταρτου αεροσκάφους που χτυπήθηκε στη μηχανή από ιταλικό μαχητικό τύπου Macchi C.202.

Sir Ivor Broom

Ο πιλότος έσβησε τον έναν κινητήρα και με τον άλλο κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Μάλτα. Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια προσγείωσης, το πλήρωμα εγκατέλειψε το αεροσκάφος ενώ αυτό βρισκόταν κοντά σε ένα μαλτέζικο αλιευτικό.

Και τα τρία μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ελαφρείς τραυματισμούς.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο ανθυποσμηναγός Sir Ivor Broom, ο οποίος αργότερα έφτασε μέχρι τον βαθμό του Στρατάρχη.

Τον Οκτώβριο του 1987, ο Broom επέστρεψε στην και δώρησε στο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ένα αντίγραφο της αναφοράς της τότε επίθεσης.

 

Πηγές: Απώλειες Bristol Blenheim στην Ελλάδα 1940-1941
(Μανώλης Μπαρδάνης, info@naxosdiving.com)
http://aviationarchaeology.gr/
Men Behind the Medals (Graham Pitchfork)
Η πρώτη φωτογραφία είναι από το kefalonitis.com