Αθέρας: Μη νομιμοποίηση του λιμενοβραχίονα από τον υπουργό – Επερώτηση από τον Σκουρλέτη

Αθέρας: Μη νομιμοποίηση του λιμενοβραχίονα από τον υπουργό – Επερώτηση από τον Σκουρλέτη

Τη μη νομιμοποίηση του λιμενοβραχίονα στο αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα αποφάσισε στις 3.1.2020 ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, λόγω μη έκφρασης γνώμης ή έκφρασης αρνητικής γνώμης για την νομιμοποίηση στα υπό έγγραφα και μη ύπαρξης σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προσθέτοντας άλλο ένα επεισόδιο στο πολύχρονο σήριαλ που έχει δημιουργηθεί με το καταφύγιο.

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα τόσο του αλιευτικού καταφυγίου όσο και του περίφημου «γαλάζιου σπιτιού» που υπάρχει στην περιοχή.

Δείτε την ερώτηση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει:

«Το αλιευτικό έργο έχει προκαλέσει σταδιακά από το 1992 και μετά αλλοίωση της οριογραμμής του αιγιαλού κατά μήκος της ακτής των 200 μέτρων του κτήματος . Οι αλλοιώσεις και οι ζημιές αφορούν τόσο την πλήρη εξαφάνιση της αποτελούμενης από βότσαλα ακτής όσο και στη δημιουργία υποσκαφών τόσο στο φυσικό βράχο της ακτής όσο και στη θεμελίωση των αναλημματικών τοίχων ανατολικά των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το 2018 και λόγω των συσσωρευτικές ζημιών που προκαλεί στο ιστορικά διατηρητέο μνημείο, το αλιευτικό ,συστήνεται η απομάκρυνση της λιμενικής κατασκευής για να προστατευτούν τα διατηρητέα κτίσματα της δυτικής ακτής του Όρμου Αιθέρα και για την διατήρηση και βελτίωση του φυσικού κάλους της περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστηλώσεως Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ/37816/ΔΠΚΑΝΜ/817/8.2.1993) που απορρίπτει τη μελέτη που υποβλήθηκε για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου καθώς βλάπτουν το διατηρητέο συγκρότημα , καθώς και τα

Α) υπ. αριθμ.2190/31.7.2019 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας για κατεδάφιση άρση και απομάκρυνση του αλιευτικού καταφυγίου

Και

Β)υπ. αριθμ. 92681-24.4.2019 και υπ.αριθμ.119132/30.5.2019 έγγραφα της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου ,Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για την ειδοποίηση κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού στον Αθέρα Δ.Ε. Παλλίκης Δ. Κεφαλληνίας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου και την προστασία του ιστορικά διατηρητέου κτίσματος.