Η «προφητεία» της Αλέκας

Η «προφητεία» της Αλέκας

Ασχέτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος ή κάποια που θα αμφισβητούσε την συνεπή και πιστή παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα όχι απλά στις τάξεις του ΚΚΕ, αλλά και στα δημόσια πράγματα της χώρας. Και κανείς ή καμιά δεν θα διαφωνήσει ότι στα δύσκολα, σχεδόν πέτρινα, χρόνια του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης όπου το ένα μετά το άλλο τα κομμουνιστικά κόμματα βρέθηκαν στα πρόθυρα της διάλυσης (πολλά μάλιστα τα ξεπέρασαν), η κεφαλονίτισα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, κράτησε όρθιο το κόμμα της αλλά και συνολικά την υπόθεση της αριστεράς στην Ελλάδα.

Κόρη του Νίκου και της Κικής Δρόσου, οι οποίοι ήταν αντιστασιακοί και μέλη του KKE, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, η Αλέκα Παπαρήγα, όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Συμπληρώνοντας μάλιστα στη θέση αυτή 22 συνεχή χρόνια και μάλιστα σε μια από τις κρίσιμες περιόδους του ΚΚΕ, αλλά και ολόκληρου του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάτι που σύντομα η Ιστορία οφείλει και επίσημα να της αναγνωρίσει.

Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Αλέκα Παπαρήγα, είναι η πρώτη που μίλησε δημόσια και μάλιστα σε εποχές μεγάλης οικονομικής «ανάπτυξης», για την κρίση που έρχεται. Και μίλησε για αυτή, λίγο πριν ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τότε που οι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, η  ίδια η κυβέρνηση Σημίτη, το μεγαλύτερο σύνολο του πολιτικού συστήματος και του επιχειρηματικού κόσμου και τα ΜΜΕ, έκαναν λόγο για μια Ελλάδα του πλούτου, της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Ήταν λοιπόν εκεί -κάπου- στο 2000, όπου δημόσια το ΚΚΕ αναλύοντας πολλές φορές και με επιστημονικά εργαλεία τις θέσεις του για το ΕΥΡΩ και την Οικονομική Νομισματική Ένωση κόντρα στις «παχιές αγελάδες» του δημόσιου πολιτικού λόγου  έλεγε: «… τα 5 χρόνια μιας σχετικής ανάκαμψης δεν είναι παρά ο προθάλαμος της κρίσης...».  Με την Γ.Γραμματέα του, την Αλέκα Παπαρήγα,  να τονίζει σε όλους τους τόνους πως η συγκεκριμένη ανάπτυξη είναι για λίγους, αλλά θα την πληρώσουν πολλοί.

Και μπορεί η θέση αυτή να μην ήταν… προφητεία αλλά τεκμηριωμένη ανάλυση, μια ανάλυση που έκανε τότε πολλούς να γελούν και αργότερα -δυστυχώς- πολλούς να βιώνουν την βαθύτερη κρίση που πέρασε ο λαός μας στην σύγχρονη ιστορία του.

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα