Υπό διάλυση η ΚΕΔΗΚΕ – Πρόβλημα και με τις πληρωμές των υπαλλήλων

Υπό διάλυση η ΚΕΔΗΚΕ – Πρόβλημα και με τις πληρωμές των υπαλλήλων

Μεγάλο θέμα προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη λειτουργία της , αφού, απ’ όσα είπε, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, , τόσο το , όσο και η Σάμη επιθυμούν να φτιάξουν δικές τους πολιτιστικές επιχειρήσεις. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς ο δήμαρχος Ληξουρίου αλλά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου αρνείται να υπογράψει τον προϋπολογισμό της ΚΕΔΗΚΕ, δημιουργώντας σοβαρό θέμα με τις πληρωμές των υπαλλήλων αλλά και των συνεργαζόμενων επαγγελματιών του νησιού.

Πολλοί από τους δημοτικούς υπαλλήλους υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου του Ληξουρίου είναι παράνομη και μπορεί να επιφέρει ακόμη και ποινικές κυρώσεις αφού θεωρούν παράνομη την άρνηση υπογραφής του προϋπολογισμού, την ώρα που θεωρητικά η ΚΕΔΗΚΕ βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Παράλληλα δεν αρνήθηκαν την διάσπαση της επιχείρησης αφού όμως ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Κάτι που θα πάρει όμως χρόνο.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι το μόνο που έχει δημιουργήσει η διάσπαση, φαίνεται όμως να είναι το πρώτο σοβαρό με ανυπολόγιστες συνέπειες στην πολιτιστική ζωή του νησιού, ειδικά τους επόμενους μήνες, εφόσον επιμείνουν οι σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου στην απόφασή τους.

Οι Ληξουριώτες αρνούνται να πληρώσουν για εκδηλώσεις που δεν αφορούν στον νυν δήμο Ληξουρίου ενώ ο τ. δήμαρχος Κεφαλονιάς, , ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Κατσιβέλη, μετέφερε ότι στο Ληξούρι επιθυμούν διαφορετικό καταμερισμό των εξόδων.

Το πρόβλημα έρχεται να επιτείνει η επιθυμία και του Δήμου Σάμης για δημιουργία δικής του δημοτικής Επιχείρησης αλλά και οι πολλές ασάφειες που υπάρχουν στον νόμο.

Ο δεν ήταν αρνητικός στην διάσπαση της ΚΕΔΗΚΕ, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν, πρωτίστως οι υπάλληλοι, και φυσικά οι επαγγελματίες του νησιού, ζητώντας να επιμεριστούν τα έξοδα, όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή με πληθυσμιακά κριτήρια. Θέση με την οποία φάνηκαν να συμφωνούν οι περισσότεροι σύμβουλοι. «Εάν θέλουν να φύγουν, ας φύγουν, δεν μπορούν να καταδικάζουν μία επιχείρηση», είπε ο δήμαρχος Αργοστολίου, που επιφυλάχθηκε και αυτός για νομικές συνέπειες.

Ο Σπύρος Πεφάνης ήταν πιο οξύς στην ομιλία του και χαρακτήρισε «πολιτική πλεκτάνη» αυτό που γίνεται, ενώ συντάχθηκε κι αυτός με την άποψη ότι τα έξοδα που έχουν προκύψει από την μέχρι πορεία της ΚΕΔΗΚΕ θα πρέπει να επιμεριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια.

Τέτοιου είδους «βόμβες» αναμένεται να σκάσουν κι άλλες τους επόμενους μήνες αφού, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στα Κεφαλονίτικα Νέα, η διάσπαση έγινε με τρόπο πρόχειρο, δημιουργώντας πολλές ασάφειες αλλά και κινδύνους για τη λειτουργία των νέων δήμων και των επιχειρήσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετος με την απόφαση του Γιώργου Κατσιβέλη ήταν και ο Αλέξανδρος Παρίσης, αντιδήμαρχος του οποίου ήταν ο νυν δήμαρχος Ληξουρίου, ενώ για νομικές συνέπειες μίλησε και ο , ο οποίος ήταν και από τους λίγους συμβούλους που είχαν ταχθεί διαχρονικά κατά της διάσπασης.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να σταλεί επίσημη επιστολή στους Δήμους Ληξουρίου και Σάμης, η οποία θα τους ζητά να συνεχίσουν κανονικά τη συμμετοχή τους στις υποχρεώσεις της ΚΕΔΗΚΕ, μέχρι να παρθεί απόφαση για το μέλλον της ΚΕΔΗΚΕ.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα